Julefrokost i nye klæder
Der er julesalat i stedet for julerødbeder, og der er hvid chokoladecreme i stedet for risalamande. Glassene indbyder til vin i stedet for øl og snaps. Årets julefrokost er med andre ord ikke klassisk, men inviterer i stedet til timevis af hygge omkring smagfuld mad. Du får derfor hele 6 opskrifter på delikate julefrokostretter, der med garanti vil imponere.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Historien om frokosten
De første julefrokoster, vi kender til i Danmark, blev holdt i efterkrigstiden i 1940’erne, hvor den typisk bestod af et lille glas på chefens kontor. Først i 1960’erne udviklede begivenheden sig til en regulær fest.
Menu
- Grillet squash med radicchio, valnød, sennep og estragon
- Andebryst med selleriremoulade, brøndkarse og grillet surdejsbrød
- Torsk med mandarin, julesalat, syltede solsikkekerner og løvstikke
- Palmekål og bladselleri med løg, jordskokkepuré og kærnemælksdressing
- Bagt spaghettigræskar med lun klementindressing og hasselnøddesauce
- Hvid chokoladecreme med bronzefennikel, ristede mandler og frysetørrede kirsebær
Grillet squash med radicchio, valnød, sennep og estragon
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave grillet squash med radicchio, valnød, sennep og estragon
- 2 squash
- Olivenolie
- Havsalt
- Sennepsdressing:2 spsk. dijonsennep
- Olivenolie
- Havsalt
- 1 usprøjtet citron
- Til servering:
- 40 g valnøddekerner
- 2 radicchio
- Frisk estragon
Sådan laver du grillet squash med radicchio, valnød, sennep og estragon
- Skyl squashen, og skær den i mindre stykker.
- Pensl dem med olivenolie, og grill dem på skærefladen på en grill eller grillpande. Krydr med havsalt.
Sennepsdressing:
- Rør sennep sammen med 2-3 spsk. olivenolie.
- Justér evt. med et par dråber koldt vand, og krydr med en smule havsalt og citronsaft.
Servering:
- Rist valnødderne på en varm tør pande, og hak dem groft.
- Skyl radicchio, og del dem i blade.
- Vend squashstykker og radiccio med sennepsdressingen, top med valnødder og frisk estragon, og servér.
Andebryst med selleriremoulade, brøndkarse og grillet surdejsbrød
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave andebryst med selleriremoulade, brøndkarse og grillet surdejsbrød
Rimmet andebryst:
- 20 g brun farin
- 10 g havsalt
- 1 andebrystfilet
Selleriremoulade:
- 1 knoldselleri
- 4 spsk. mayonnaise
- 2 spsk. cremefraiche 18 %
- Havsalt
- 1 citron usprøjtet
Til servering:
- 1 surdejsbrød
- 1 potte brøndkarse
Sådan laver du andebryst med selleriremoulade, brøndkarse og grillet surdejsbrød
Rimmet andebryst:
- Rør brun farin sammen med havsalt, og vend andebrystet godt rundt deri.
- Læg andebrystet i en lufttæt beholder, og lad det rimme på køl i 3 dage.
Selleriremoulade:
- Skræl knoldsellerien, og skær den i tændstiktynde stave eller strimler.
- Vend knoldselleristavene med mayonnaise og cremefraiche.
- Krydr med havsalt, og smag til med citronsaft.
Rimmet andebryst, fortsat:
- Dup andebrystet tørt, og rist skindet med en bunsenbrænder eller creme brulé-brænder, og skær det i tynde skiver.
Servering:
- Skær surdejsbrødet i skiver, og grill eller rist dem.
- Anret de tynde skiver andebryst med selleriremouladen.
- Pynt med brøndkarse, og nyd anretningen med grillet surdejsbrød til.
Torsk med mandarin, julesalat, syltede solsikkekerner og løvstikke
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave torsk med mandarin, julesalat, syltede solsikkekerner og løvstikke
Bagt torsk:
- 600 g torskefilet delt i 4 stykker
- Havsalt
- Olivenolie
- Syltede solsikkekerner:
- 50 g solsikkekerner
- Olivenolie
- 4 mandariner
Til servering:
- 2 julesalater
- 1 bundt løvstikke
Sådan laver du torsk med mandarin, julesalat, syltede solsikkekerner og løvstikke
Bagt torsk:
- Drys torskestykkerne med havsalt, og lad dem trække 10-15 minutter.
Syltede solsikkekerner:
- Rist solsikkekernerne på en varm tør pande, og vend dem med olivenolie og saft fra mandarinerne i en skål.
Bagt torsk, fortsat:
- Tænd ovnen på 190°. Læg fisken på en bageplade med bagepapir, dryp dem med olie, og bag i 7-8 minutter, til de er faste og hvide i kødet.
Servering:
- Skyl julesalater, og del dem i blade.
- Anret torsken på tallerkener, og fordel julesalatblade over.
- Drys med syltede solsikkekerner, og drys med løvstikke.
Palmekål og bladsellerimed løg og jordskokkepuré
Antal: 4 personer
Det skal du brige for at lave palmekål og bladsellerimed løg og jordskokkepuré
Jordskokkepuré:
- 400 g jordskokker
- 4 dl mælk
- Havsalt
- Olivenolie
Kærnemælks-dressing:
- 1 bundt bredbladet persille
- 3 dl smagsneutral olie
- 3 dl kærnemælk
- Havsalt
Grønt:
- 4 salatløg
- 1 bundt palmekål
- 4 stilke bladselleri
- Olivenolie
- Havsalt
Sådan laver du palmekål og bladsellerimed løg og jordskokkepuré
Jordskokkepuré:
- Skræl jordskokker, og læg dem hele i en kasserolle med mælk, så det dækker. Hvis der ikke er nok mælk, så fyld vand på for resten.
- Kog jordskokkerne møre, hæld væsken fra (gem den), og pisk jordskokkerne til en grov puré. Justér evt. med lidt af kogelagen, og smag til med salt og lidt olivenolie.
Kærnemælksdressing:
- Skyl persillen, og blend den med smagsneutral olie i 10 minutter, til den er smuk og ensartet grøn. Sigt den.
Grønt:
- Pil og halvér løg fra top til bund, og lad dem simre møre i letsaltet vand i 10-15 minutter. Køl af, og del dem i deres naturlige lag.
- Rens palmekål og bladselleri, og skær begge dele i mindre stykker.
- Steg på en varm pande i lidt olie i 1-2 minutter, så begge dele er møre, men også sprøde. Krydr med salt.
Kærnemælksdressing, fortsat:
- Rør kærnemælk og persilleolie sammen, og smag til med lidt salt.
- Fordel jordskokkepuréen på tallerkener eller et fad.
- Fordel løgskaller, palmekål og bladselleri over, og dryp med kærnemælksdressing.
Bagt spaghettigræskar med lun klementindressing og hasselnøddesauce
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave bagt spaghettigræskar med lun klementindressing og hasselnøddesauce
Bagt spaghettigræskar:
- 1 spaghettigræskar
- Olivenolie
- 4 klementiner
- Havsalt
Brunet hasselnøddesmør:
- 50 g smør
- 40 g hasselnøddekerner
- 1 kanelstang
Til servering:
- 1 potte tallerkensmækker
- 1 bundt citrontimian
Sådan laver du bagt spaghettigræskar med lun klementindressing og hasselnøddesauce
Bagt spaghettigræskar:
- Tænd ovnen på 200°.
- Flæk spaghettigræskarret, og kassér kernerne.
- Læg de to halve græskarstykker med skærefladen nedad på en bageplade med bagepapir, og bag dem møre i 20-25 minutter.
Brunet hasselnøddesmør:
- Brun forsigtigt smørret i en kasserolle over svag varme.
- Hak hasselnødderne, og vend dem i smørret sammen med kanel. Lad det stå lunt.
Bagt spaghettigræskar, fortsat:
- Riv det bagte græskar til lange spaghettitråde med en gaffel, og vend dem med olivenolie og saft fra klementinerne. Smag til med salt.
Servering:
- Anret spaghettigræskar i en dyb tallerken eller skål, og pynt med tallerkensmækker og timian.
- Dryp med brunet hasselnøddesmørsauce, og servér.
Hvid chokoladecreme med bronzefennikel, ristede mandler og frysetørret kirsebær
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave hvid chokoladecreme med bronzefennikel, ristede mandler og frysetørret kirsebær
Hvid chokoladecreme:
- 1 appelsin
- 5 dl piskefløde
- 200 g hvid chokolade
Honningristede mandler:
- 100 g mandler
- 1 spsk. honning
- 1 spsk. vand
- Flagesalt
Til servering:
- 1 potte bronzefennikel
- 1 tsk. frysetørret kirsebærpulver
Sådan laver du hvid chokoladecreme med bronzefennikel, ristede mandler og frysetørret kirsebær
Hvid chokoladecreme:
- Riv skallen af appelsinen. Hæld fløde i en gryde, og varm den op sammen med citronskallen, til den når en temperatur på ca. 70°.
- Hak chokoladen, og rør den i den varme fløde. Køl chokoladefløden helt ned – gerne natten over.
- Pisk den kolde chokoladefløde til en let flødeskum.
Honningristede mandler:
- Rist mandlerne på en varm tør pande. Tag panden af varmen, og tilsæt honning og vand.
- Sæt panden tilbage på varmen, og vend rundt i blandingen, til vandet er fordampet.
- Lad honningmandlerne køle af på et stykke bagepapir, hak dem groft, og drys med flagesalt.
Servering:
- Anret chokoladecremen på tallerkener med ristede mandler, bronzefennikel og et drys frysetørret kirsebærpulver.
Tidsplan
3 dage før servering
- Rim andebrystet
Dagen før
- Lav den hvide chokoladecreme
- Lav honningristede mandler
2 timer før servering
- Rist og hak valnødder
- Lav selleriremoulade
1 time før servering
- Skræl og kog jordskokker
- Bag spaghettigræskar
30 minutter før servering
- Bag torsken
- Rist og marinér solsikkekerner
- Skræl og kog jordskokker
- Lav kærnemælksdressing
- Tilbered løg, palmekål og bladselleri
- Lav brunet hasselnøddesmør
15 minutter før servering
- Tilbered grillet squash
- Rør sennepsdressing sammen
- Anret radicchiosalat
- Rist skindet på andebrystet
- Rist surdejsbrød, og anret med rimmet andebryst
- Anret torsk på salater
- Lav jordskokkepuré
- Riv spaghettigræskar og anret
Lige før
- Anret chokoladecremen
Flere gæstemenuer?
Skal dine gæster forkæles? Vi har samlet de bedste menuer med gæstemad til alle årstider. Der er helt sikkert også én, der vil falde i din smag. Få alle opskrifterne her!
Prøv også:
1980'erne har ringet, men de vil ikke have deres stjerneskud tilbage, for de kan slet ikke genkende det i den! SPIS BEDRE serverer den nemlig i en eksklusive mundering med grønne asparges og hele pibetøjet som Find opskriften her: Stjerneskud.