Den perfekte mørdej
Kager

3 tips til den perfekte mørdej

af Torben Bang / Cakenhagen. 8.06.2018
Hindbærsnitter, medaljer, pæretærte... Kager med mørdej slår aldrig fejl! Men har du styr på, hvordan du laver den perfekte dej med den rette konsistens og struktur? Chefkonditor for Cakenhagen, Torben Bang, deler sine bedste tips!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Prøv også: Jordbærtærte med konditorcreme

  1. Hold den rette temperatur. Smørret skal være koldt, men ikke køleskabstemperatur. Lad det derfor stå ude i nogle minutter, inden du begynder at lave din mørdej. Bliver dejen for varm, går det udover konsistensen.
  2. Justér væsken undervejs. En mørdej skal have den helt rette mængde væske. Det betyder, at du sommetider må prøve dig frem og tilsætte en lille smulle ekstra æggeblomme eller vand. Noglegange suger melet nemlig mere end andre andre gange, og så bliver dejen hurtigt tør og svær at arbejde med.
  3. Ælt med måde. En mørdej har bedst af ikke at blive æltet alt for meget - ellers bliver bunden hård i stedet for sprød, og du risikerer samtidig, at dejen bliver for varm og kommer til at hæve op. Stop derfor lige så snart, massen er jævn, blank og smidig. Når dejen skal rulles ud på bordet, er det vigtigt både at have godt med mel ovenpå dejen og på bordet. Ellers risikerer du, at dejen klistrer fast midt på bordet, og så er du nødt til at starte forfra.

Mere kage med mørdej: Medaljer med mascarponecreme

Vil du have flere uundværlige kagetips og -opskrifter?

Chefkonditor, Torben Bang, har netop udgivet bogen Cakenhagen, som byder på opskrifter på tærter, mousse-kager, macarons og mange andre uimodståeligt smukke konditorkager. Traditionerne er tilført et moderne twist med særlig sans for æstetik og spændende smagssammensætninger - og så får du også opskriften på den legendariske Tivoli-kage!

Se også: Havereportage: Bypigens romantiske bondehave