Kager

Fastelavnsboller med vaniljecreme og pære

Lav en omgang fastelavnsboller med vaniljecreme og pynt med pære - det er lækkert, og lidt anderledes end de klassiske med helt almindelig glasur på toppen. Find opskriften lige her.
af Louise Lorang. 21.02.2022 Foto: Lene Samsø.
Fastelavnsboller med vaniljecreme og pære
14 stk

Vaniljecreme

  • ½ vaniljestang
  • 20 g majsstivelse
  • 70 g æggeblommer
  • 30 g sukker
  • 2 dl sødmælk

Gærdej

  • 3½ dl sødmælk
  • 100 g smør
  • 50 g gær
  • 50 g sukker
  • ½ tsk. salt
  • 600 g hvedemel
  • 1 æg til pensling

Pynt

  • 4 pærer
  • 3 spsk. rørsukker
  • Lidt flormelis

Sådan laver du fastelavnsboller med vaniljecreme og pære

Vaniljecreme

  1. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Pisk vaniljekorn, majsstivelse, æggeblommer og sukker sammen i en skål med en elpisker.
  2. Varm mælken op til lige under kogepunktet i en gryde.
  3. Pisk en smule af den varme mælk i æggemassen. Hæld herefter æggemassen i gryden med mælk, og pisk over lav varme, til cremen tykner. Cremen skal være 80-85°, men pas på, den ikke skiller.
  4. Hæld straks cremen i en skål, dæk skålen med husholdningsfilm, og lad den hvile i mindst 4 timer på køl – gerne til næste dag.

Gærdej

  1. Lun mælken i en gryde, og smelt samtidig smørret i en anden gryde.
  2. Rør det smeltede smør og gær i den lune mælk, og rør, til gæren er opløst.
  3. Rør sukker og salt i gryden. Hæld herefter mel i, og ælt dejen godt sammen, til den er fast og elastisk (det er ikke sikkert, at du skal bruge alt melet).
  4. Lad dejen hæve tildækket i 30-45 minutter ved stuetemperatur.
  5. Del dejen i 14 stykker, og tril dem til boller. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, dæk dem til med et rent viskestykke, og lad dem efterhæve i 30 minutter.
  6. Tænd ovnen på 225° varmluft.
  7. Lav en fordybning i midten af hver bolle. Pisk æg sammen med 2-3 spsk. koldt vand i en lille skål, og pensl siderne på bollerne. Fyld vaniljecreme i midten.

Pynt

  1. Skyl pærerne, og skær dem i helt tynde skiver. Læg en skive pære oven på hver fastelavnsbolle, drys med lidt sukker, og bag fastelavnsbollerne i ovnen i 10-14 minutter, til de er gennembagte og gyldne. Lad dem køle lidt på en bagerist.
  2. Drys fastelavnsbollerne med lidt flormelis, og servér dem gerne lune.