Menuer

Lav eksklusiv gourmetmad på budget

Du behøver ikke ruinere dig selv for at kunne diske op med en fantastisk middag, der smager lækkert og tager sig avanceret ud. Få tricksene af kokken Carsten Kyster til hvordan.
af Lene Lykke Hovmand, Foto: Columbus Leth 26.09.2013

Lad dig inspirere af den nordiske bølge og de restauranter, som repræsenterer den. Noget af det, de kan, er at tage årstidens gode lokale råvarer og tilberede dem, så de smager helt fantastisk. Lige nu er det fx rodfrugter og kål, der bliver brugt, og svampe, som du kan finde helt gratis i naturen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

- Det der hæver en gæstemiddag op på gourmetniveau er noget med at tage nogle ingredienser og tænke dem ud ad boksen. Fx at du tager to billige ingredienser og sætter dem sammen på en utraditionel måde, agurk med rygeost og rugbrødsknas eller en klassisk kartoffelmos, som du rører op med hakkede ristede løg eller andet, der gør mosen lidt crunchy, siger kokken Carsten Kyster til Mad & Bolig.

Få Carsten Kysters opskrifter til en lækker gæstemenu, der ikke smadrer budgettet

Når du skal vælge dessert, så vælg bagte frugter med marengs eller i tærter. Du kan stadig finde bær i naturen lige nu, og ellers er der sæson for æbler og pærer lige nu.

- Der er sindssygt meget, du kan gå ud at finde i naturen lige nu fx æbler, mirabeller, blommer og urter, og bare det, at du har brugt tid på at gå ud og finde ingredienserne giver en eksklusivitet, siger kok Carsten Kyster.

Det er tilberedningen, der er afgørende

Du behøver ikke at undgå kød, for at spare, forklarer kokken. Gå efter de billigere udskæringer som fx bov, nakke, kæber osv., og invester så en masse tid i en langtidssimret gryderet. Spørg din slagter til råds om udskæringerne, og hvordan du skal bruge dem. Kartofler, rødbeder, pastinakker og andre knolde fra den sorte muld er toptrendy i alle mulige udformninger og i sæson lige nu. Brug dem i supper eller mariner dem og bag dem i ovnen med friske krydderurter, salt og peber. Bagte rodfrugter er også gode afkølede i salater. Top evt. salaten med hjemmelavede rugbrødschips: Skær daggammelt rugbrød ultratyndt, rist det sprødt i ovnen og drys med havsalt - endnu en basisvare som med et snuptag bliver til gourmettilbehør.

Spinat og jordskokker kan også være gourmet

Carsten Kysters bud på en gæstemenu, der tager sig avanceret ud og har mange gode smagsoplevelser lægger ud med en snack af agurk med rygeost, rullet i rugbrødsknas, så den næsten ligner et lille stykke sushi. Dertil kan du servere en drink lavet på æbler, spinat, citron og vodka, som har en fantastisk grøn farve, og en frisk og syrlig smag. Til forret foreslår han en rødbedetærte med gedeostecreme og jordskokkechips og til hovedret svinekam med stampede kartofler og salat i tempuradej. En svinekam behøver ikke være tilberedt på traditionel vis. Fx kan du som Carsten Kyster vælge at rulle kødet i en 'aske', du har lavet af hårdt bagte porrer. Det ser flot ud og giver kødet en god umami-/grillsmag.

Spar penge og pluk selv svampe til din eksklusive gourmetmenu - få tips til svampejagten her