Se også
Opskrifter
Risotto med græskar, kantareller og timian
Græskar er i sæson nu, og udover at pynte som dekoration i haven egner de sig også rigtig godt i lette, vegetatiske gryderetter. Invitér familien med i haven til en hyggelig omgang bålmad.
Tekst og foto: Pernille Hoffmann Køppen.
20.10.2021
Mad over bål er hyggeligt og smager fantastisk! Du kan selvfølgelig også lave risottoen i en almindelig gryde inde i varmen.
4 personer
Ingredienser
- 1/2 hokkaido græskar
- 1 skål kantareller
- 1 stort skalotteløg
- 2-3 fed hvidløg
- 2 dl hvidvin
- 2 dl risottoris
- 1 hønseboullion terning
- ca. 10 friske kviste timian
- 2 tsk fennikel frø
- Salt og peber
- Ca 1-1,5 liter vand
- Smør og olie til stegning
- Parmesan til servering
Sådan laver du risotto med græskar og kantareller
- Rengør svampene med en tør børste, og skær eventuelle dårlige dele fra. Skær svampene i grove tern. Hak hvidløg og løg i små tern.
- Fjern kernerne fra græskaret og skær det i mundrette bidder. Du behøver ikke at skrælle græskaret – når det bliver stegt, bliver skrællen blød, og det hele kan spises.
- Sæt gryden over bålet, og læg en god klat smør (ca. 2 spsk) og den samme mængde olie i gryden. Lad det bruse op, hvorefter du tilsætter græskar, hvidløg og skalotteløg.
- Lad det stege, til løgene begynder at blive klare. Tilsæt da svampe, de friske timiankviste og stødt fennikelfrø.
- Lad grøntsagerne stege et par minutter – det må ikke tage farve. Hvis du synes, det går lidt for hurtigt, så tag gryden af bålet og lad den køle af. Hvis der bliver tørt i gryden, er det vigtigt, at du tilsætter ekstra smør og olie, så grøntsagerne ikke brænder fast i gryden.
- Tilsæt risottorisene og lad dem stege lidt.
- Tilsæt hvidvin og lidt vand, og lad retten koge op. Der skal røres i gryden ofte.
- Tilsæt yderligere en halv liter vand og boullionterningen, og lad retten koge. Det er vigtigt at tilføre vand løbende. Det hele skal ikke i på én gang, men lidt efter lidt. Det er også vigtigt at smage på risene. De skal have ca. 15 minutter, og hellere en lille smule mere end mindre – risene må ikke hænge fast i tænderne, når du tygger på dem.
- Smag til med salt og peber. Retten er færdig, når den har en god, cremet konsistens. Server med et godt drys friskrevet parmesan på toppen.