Opskrifter

Risotto med græskar, kantareller og timian

Græskar er i sæson nu, og udover at pynte som dekoration i haven egner de sig også rigtig godt i lette, vegetatiske gryderetter. Invitér familien med i haven til en hyggelig omgang bålmad.
Foto og 20.10.2021 tekst: Pernille Hoffmann Køppen, Backyardstories.dk
4 personer

Det skal du bruge

 • 1/2 hokkaido græskar
 • 1 skål kantareller
 • 1 stort skalotteløg
 • 2-3 fed hvidløg
 • 2 dl hvidvin
 • 2 dl risottoris
 • 1 hønseboullion terning
 • ca. 10 friske kviste timian
 • 2 tsk fennikel frø
 • Salt og peber
 • Ca 1-1,5 liter vand
 • Smør og olie til stegning
 • Parmesan til servering

Risotto med græskar, kantareller og timian

Mad over bål er hyggeligt og smager fantastisk! Du kan selvfølgelig også lave risottoen i en almindelig gryde inde i varmen.

Sådan gør du

 1. Rengør svampene med en tør børste, og skær eventuelle dårlige dele fra. Skær svampene i grove tern. Hak hvidløg og løg i små tern.

 2. Fjern kernerne fra græskaret og skær det i mundrette bidder. Du behøver ikke at skrælle græskaret – når det bliver stegt bliver skrællen blød og det hele kan spises.

 3. Sæt gryden over bålet, og læg en god klat smør (ca. 2 spsk) og den samme mængde olie i gryden. Lad det bruse op, hvorefter du tilsætter græskar, hvidløg og skalotteløg.

 4. Lad det stege, til løgene begynder at blive klare. Tilsæt da svampe, de friske timian kviste og stødt fennikelfrø.

 5. Lad grøntsagerne stege et par minutter – det må ikke tage farve. Hvis du synes, det går lidt for hurtigt, så tag gryden af bålet og lad den køle af. Hvis der bliver tørt i gryden er det vigtigt at du tilsætter ekstra smør og olie, så grøntsagerne ikke brænder fast i gryden.

 6. Tilsæt risottorisene og lad dem stege lidt.

 7. Tilsæt hvidvin og lidt vand og lad retten koge op. Der skal røres i gryden ofte.

 8. Tilsæt yderligere en halv liter vand og boullionterningen, og lad retten koge. Det er vigtigt at tilføre vand løbende. Det hele skal ikke i på én gang, men lidt efter lidt. Det er også vigtigt at smage på risene. De skal have ca. 15 minutter og hellere en lille smule mere end mindre – risene må ikke hænge i tænderne, når du tygger på dem.

 9. Smag til med salt og peber. Retten er færdig når den har en god cremet konsistens. Server med et godt drys friskrevet parmesan på toppen.

Selvom dagene er blevet både kortere og koldere, er efteråret en perfekt årstid for bålmad. Køkkenhaverne bugner og alt det der for lidt siden var grønt, falmer nu i de smukkeste brændte farver. Græskar er en yderst gavmild grøntsag, som tilmed har en forrygende smuk farve. Nyd efteråret i haven med madlavning i det fri for hele familien.

One pot-princippet

Risotto med græskar, kantareller og timian er både velsmagende og meget nemt at lave over bål. Til denne opskrift skal du kun bruge et bålsted og en gryde. Opskriften er bygget op efter et ‘one pot’ princip, som betyder: ‘alle ingredienser i én gryde’. Desuden er der kun er én vej for ingredienserne og det er ned i gryden, indtil retten er klar til at spise, selvfølgelig.

Når vi laver mad over bål, er det mindst lige så vigtigt at vi har god tid til at hygge os og bare nyde varmen fra bålet og samværet i familien. Derfor skal madlavningen gerne væreenkel og kræve mindst muligt grej.

Opskriften er lavet af Backyard Stories, som hylder hverdagens grønne lykkestunder. Det handler om jord under neglene, god mad i bryder over bål og glæden ved at opdage alle de smukke ting i hverdagen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.