Grønt

3 sylteopskrifter til sensommeren

Sommerens bær og frugter fortjener et længere liv. Vi har hevet sylteglassene frem og kastet os ud i rødbedechutney, Paradisæblegelé og hjemmelavet syltetøj.
af Redaktionen / Foto: Tine Edinger og Anita Lindberg 21.08.2014

Har du en kærlighed til syltning, så er det nu, du skal samle sommerens bær og frugter ind, så du kan få smagen af sommer til at vare helt til påske. Det er toptrendy og superenkelt at sylte. Her er tre opskrifter du kan starte dit sylteprojekt i sensommeren med.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Sylt sødt, surt og salt

Paradisæblegelé med vanilje

Ca. 10 små glas
3 kg modne paradisæbler
5 dl vand
1 kg sukker
Korn af 2 vaniljestænger
Atamon

Fremgangsmåde:
Vask æblerne, og fjern stilke og blomster. Du kan godt lade stilke og blomster blive på, men du får en mere klar gelé på denne måde. Kog dem meget møre i vand i ca. 30 minutter. Mos æblerne, og kør dem gennem et dørslag, så skræller og kernehuse sorteres fra. Hæld massen i en saftpose, og lad saften dryppe langsomt af i 7-8 timer.

Tilsæt sukker (1 kg sukker pr. liter saft) under omrøring, og kog over svag varme i ca. 10 minutter, eller indtil saften bliver tyk. Når saften slipper en ske i tunge, lidt tykke dråber, er den klar. Skum saften af, og tilsæt korn fra vaniljestængerne. Fordel saften i atamonskyllede glas, evt. med et lille stykke vaniljestang i hver. Sæt omgående låg på glassene, og opbevar dem køligt.

NB! Paradisæbler indeholder meget pektin, der gør, at saften stivner.

Læs også: 3 desserter med æbler

Rødbedechutney

2 store glas
1½ kg friske rødbeder
5 dl balsamicoeddike
3 løg, finthakkede
3 æbler, gerne Granny Smith, med eller uden skræl, finthakkede
2 fed pressede hvidløg
0,8 dl friskpresset appelsinjuice
1 spsk brun farin
500 g rørsukker
3 laurbærblade
½ tsk knuste nelliker
1 tsk tørret rosmarin
Salt og peber
Atamon

Fremgangsmåde:
Varm ovnen op til 200°. Pak hver rødbede ind i alufolie, og bag dem i ovnen i 1 time. Lad dem køle af, gnid skrællen af, og skær stilkender af. Hak rødbederne ud i små tern.

Put rødbederne i en tykbundet gryde, og tilsæt balsamicoeddike, de finthakkede løg, de finthakkede æbler, hvidløg, juice, brun farin, rørsukker, laurbærblade og nelliker. Rør i det, til sukkeret er smeltet, og tilsæt rosmarin. Lad det småkoge for svag varme i ca. 1 time, eller til væden er kogt ind, og det er blevet til en jævn lind masse. Krydr med salt og friskkværnet
peber.

Hæld chutneyen på rene glas, der er skyllet med atamon. Kom låg på glassene, og stil dem køligt. Serveres i sandwich, som tilbehør til ost, pateer, flæskesteg og anden julemad, både kold og varm.

Prøv også opskriften: Smagfuld lasagne med søde kartofler

Brombær-hindbær-syltetøj med ingefær

1 stort glas
½ kg brombær
½ kg hindbær
1 spsk revet ingefær
1 vaniljestang
300 g sukker
1 brev geleringspulver
Atamon

Fremgangsmåde:
Brombær, hindbær, ingefær og korn fra vaniljestangen kommes i en gryde og opvarmes. Lad det småkoge i et par minutter. Hæld sukker i, og lad det simre et par minutter, til sukkeret er opløst. Er
marmeladen for tynd, tilsættes geleringspulveret. Marmeladen hældes på atamonskyllede glas med tætsluttende låg.

Tip! Du kan også vælge kun at bruge hindbær eller brombær.