Grønt

Æbler

Danske æbler smager bare bedst. Hver æblesort har forskellige karakteristika og kan anvendes på forskellige måder. Læs om, hvad du kan bruge de forskellige æblesorter til, her og få skønne opskrifter med æbler.
af Redaktionen 17.08.2012

Danske æbler smager bare bedst - og så kan æbler bruges på alle mulige måder, både i det søde køkken og i hovedretter. Hver æblesort har forskellige karakteristika og kan anvendes på forskellige måder. Læs mere nedenfor om, hvilke æbler der egner sig bedst til hvad.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vidste du... At æbler har forskellige symboler i forskellige kulturer? Fx er æbler i kristendommen et symbol på syndefaldet, mens æbler i den nordiske mytologi er symbol på evig ungdom, og i græsk og keltisk kultur symboliserer æbler udødelighed.

Sæson
August-december

Det skal du bruge de danske æbler til

Skønt i salater
Discovery er et fast og sødt æble, dejligt at spise og meget fint til most. Brug det som det er i salater og desserter. Det egner sig ikke til stegning eller kompot. Discovery er en af de tidlige sorter og kan plukkes fra august til slutningen af september.

Til bagværk og desserter
Gråsten er et delikat, sprødt og meget saftigt spiseæble. Smagen er frisk og læskende med en fin krydret aroma. Gråsten er lækkert som helt bagt æble og egner sig til tørring, most, grød og de fleste desserter. Brug det også i salater. Plukkes ad flere omgange i september og begyndelsen af oktober.

Til most, kager og chutney
Elstar er i dag en af de mest populære af de moderne sorter. Æblet er middelstort, rundt og regelmæssigt, gult med en klar rød dækfarve. Kødet er fast, sprødt, med en fin syrlig-sød smag og en god aroma. Æblet kan bruges til stort set alt i køkkenet. Høstes fra primo oktober.

Godt til kompot
Coxorange er et saftigt vinteræble, fast i kødet og et dejligt spiseæble. Coxorange kan også bruges i det salte og søde køkken, til most, grød, kompot og i bagværk. Plukkes i oktober og vinder i smag ved lagring til november.

Smukt i sorbet
Ingridmarie er et friskt og syrligt æble med sødme og en fin aroma. Det er godt at bruge til bagning og sorbet. Æblet giver en meget smuk farve fra sig. Brug også æblet i det salte køkken, fx i salater, i ovnen med andre rodfrugter, eller steg det på panden. Plukkes i oktober.

Til vildt og sirup
Pigeon er et typisk juleæble, et godt spiseæble med syrligsødmefuld smag med delikat bitterhed og mandelagtige aromaer. Den parfumerede smag er skøn til most, sirup og kompot. Steg eller bag dem også til vinterens retter med fx vildt, og nyd deres smukke farve i salater. Plukkes i oktober ad flere omgange.

Med bagte rodfrugter
Belle de boskoop er et fortrinligt madæble, ikke så saftigt, men med en meget aromatisk syrlig-sødmefuld smag. Bag det helt, og brug det i al slags æblebagværk, i kompot, til grød, i salater og i en mos med jordskokker og hvide rodfrugter. Plukkes fra slutningen af oktober og egner sig til at gemmes.