Grønt

Få opskriften på 4 uimodståeligt sunde retter

Træk det sidste ud af sommerens grøntsagsoverflod med skønne grønne retter, der nærer kroppen indefra. IN giver dig fire lækre opskrifter fra bogen ’My New Roots’, der er lige til at tage med på job og på farten
Af Redaktionen 4.08.2015

Myntelemonade med brus

Til 4 personer

  • 250 g moden melon, hakket groft
  • 1½ spsk. friskpresset limesaft
  • 1 lime til pynt
  • 2 tsk. honning eller ahornsirup
  • 1 håndfuld (ca. 20) friske mynteblade, evt. plus mere til pynt
  • mineralvand med brus til opfyldning

Kom melonkødet i en blender, tilsæt limesaft og honning og blend ved høj hastighed, til det er jævnt. Tilsæt mynteblade, og blend kortvarigt, så de hakkes. Fyld et glas 2⁄3 op med is, og hæld melonblandingen over. Fyld op med mineralvand, og rør rundt. Pynt med mynteblade og en kvart skive lime. Server.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sommerkålwraps med couscous, za'atar og krydret tahindressing

Til 4 personer

  • 175 g fuldkornscouscous
  • 1 tsk. fint havsalt
  • 2½ dl kogende vand
  • 1 lille rødløg, i skiver
  • 10 g hakket frisk persille
  • 1 spsk. olivenolie, plus mere til pynt
  • revet skal af 1økologisk citron
  • 100 g hele kalamataoliven
  • 8 hele kålblade (2 pr. person)
  • 145 g kogte butterbeans (eller
  • andre bønner)
  • 1 håndfuld friske ærteskud
  • friskkværnet sort peber

Krydret tahindressing

  • 75 ml tahin
  • 1 stort fed hvidløg, hakket fint
  • 1½ spsk. friskpresset citronsaft
  • 1 spsk. koldpresset olivenolie
  • 1⁄4 tsk. knuste røde chiliflager
  • eller cayennepeber
  • 1 nip fint havsalt
  • 1 tsk. honning eller ahornsirup

Za’atar

  • 40 g sesamfrø, ristet let
  • 50 g stødt sumak
  • 2 spsk. tørrede timianblade
  • 1 spsk. tørrede oreganoblade

Tahindressing: Kom tahin, hvidløg, citronsaft, olivenolie, røde chiliflager, havsalt og honning i en blender, og blend ved høj hastighed, til dressingen er helt jævn. Tilsæt evt. vand for at fortynde den. Opbevar dressingen i et glas med skruelåg i køleskabet. Den kan holde sig i en uge.

Za’atar: Kom sesamfrø, sumak, timian og oregano i en skål, og bland det godt. Hæld blandingen i et glas med skruelåg, og opbevar det et køligt, mørkt sted. Kan holde sig i op til 3 måneder.

Wraps: Kom couscous og salt i en stor skål, og rør det sammen. Tilsæt det kogende vand, rør hurtigt rundt, og dæk skålen med en tallerken eller et stykke husholdningsfilm. Lad det trække i 10 minutter. Fjern tallerknen, og rør rundt med en gaffel (hvis cous-coussen stadig knaser lidt, dækkes den igen og får lov at trække i et par minutter mere). Vend løg, persille, olivenolie, citronskal og oliven i. Smag til med salt.

Læg kålbladene på et fad, og læg en ottendedel af couscoussen på hvert. Læg en håndfuld bønner og nogle ærteskud ovenpå. Dryp med tahindressing og olivenolie, og giv det hele et rundhåndet drys za’atar og noget kværnet sort peber. Server.

Agurke- speltsalat med Nigella

Til 4 personer

Spelt

  • 200 g hel spelt
  • ½ tsk. fint havsalt

Dressing

  • 2 spsk. koldpresset olivenolie
  • 1 spsk. hvid balsamicoeddike
  • revet skal af 1 økologisk citron
  • 1 nip fint havsalt

Grøntsager

  • 1 lille rødløg, i skiver
  • 20 g hakket frisk dild
  • 1 hel agurk
  • 2 spsk. nigellafrø
  • 1 lille blok (150 g) fetaost
  • flagesalt og friskkværnet sort peber

Kom spelt, salt og 4½ dl vand i en lille gryde. Bring det i kog, skru ned for varmen, og lad det simre, til kernerne er møre, og vandet er absorberet, ca. 20 minutter. Hæld kernerne i en stor skål. Pisk olivenolie, eddike, citronskal og salt sammen i en lille skål. Hæld halvdelen af denne dressing over de varme kerner, og vend dem i den. Tilsæt rødløg og dild, og vend igen.

Brug en skrællekniv, en tyndskræller eller et mandolinjern, og skær agurken i tynde bændler, og kom dem i skålen. Hæld resten af dressingen over salaten, vend den, og tilsæt nigellafrø. Smuldr fetaen over salaten, og vend den forsigtigt. Smag til med salt og peber, og server.

Rå tærter med Key Lime og kokos

Til 6 personer

Dej

  • 140 g rå nødder (mandler og pekannødder er bedst) udblødt
  • i 8 timer, hvis muligt
  • 5 spsk. usødede kokosflager
  • 150 g dadler (ca. 7 store dadler –
  • helst medjool)
  • 2-3 nip fint havsalt

Fyld

  • 3 modne avocadoer, udstenet, kødet gravet ud af skindet
  • 4 spsk. ahornsirup eller honning,
  • evt. mere efter behov
  • 1½ spsk. kokosolie, smeltet
  • 4 spsk. friskpresset limesaft, evt.
  • mere efter behov
  • 2 nip fint havsalt
  • revet skal af 1 økologisk lime

Dejen: Blend, i korte stød, nødderne i en foodprocessor, til de er hakket groft. Tilsæt kokos, dadler og salt, og blend, til nødderne og dadlerne danner en solid masse, når blandingen klemmes sammen. For en seksrums muffinform med husholdningsfilm. Del dejblandingen i 6 portioner på størrelse med en golfbold, og tryk en ned i hvert hul. Tryk blandingen ud mod siderne, så der dannes en tærtebund.

Sæt muffinformen i fryseren, så dejen kan hærde i mindst en time. Når du er klar til at fylde tærtebundene, trækker du i husholdningsfilmens kanter, så tærtebundene kan tages op af muffinformen.

Fyldet: Kom avocadoer, ahornsirup, kokosolie, limesaft og salt i en foodprocessor, og blend ved højeste hastighed, til massen er jævn. Smag, om der evt. skal tilsættes mere sødestof. Hvis avocadoerne er overmodne, kan du evt. tilsætte mere limesaft.

Øs fyldet i tærtebundene, og drys limeskal ovenpå. Sæt dem tilbage i muffinformen, og stil dem i fryseren i mindst 2 timer. Tag tærterne ud af fryseren 15-20 minutter før servering.