Grønt

Guide til spiselige svampe

Hjemmebragte svampe smager bare bedst. Her får du en guide til de spiselige svampe.
af Tekst og foto Lene Samsø 19.09.2013

Fra skov til bord: De mest almindelige spisesvampe
Svampe smager fantastiske i alt fra pizza til suppe - og de smager endnu bedre, når du selv har bragt dem hjem. Her får du en guide til, hvordan du kan kende de mest almindelige spisesvampe og hvordan du kan undgå at komme hjem med giftige svampe, men husk: Hvis du er det mindste i tvivl om svampetypen, så lad den stå.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Almindelig kantarel er en af de mest eftertragtede spisesvampe og ligner små guldklumper, hvor den vokser i bøge-, ege- og granskov. Børst og rens kantareller forsigtigt med en lille børste, undgå helst vand, da en del af smagen går tabt på den måde. Kantareller har en sødlig, nøddeagtig smag, og svampekødet er kraftigt. Smager bedst tilberedt ved høj varme og kort ristning, så de bevarer sprødheden.

Østershat vokser i klynger på løvtræer og på rådnende stammer. Du kan være heldig at finde østershatte helt frem til april, da de kan overleve selv lange perioder med frost. Brug dem i asiatiske retter med soja
og ingefær.

Få 7 lækre opskrifter til svampe her

Bøgehat er oprindelig en asiatisk spisesvamp. Den vokser i tætte knipper, kødet er relativt fast med en mild, nøddeagtig smag. Godt fast svampekød, der egner sig i gryderetter. Champignon og markchampignon finder du nemt i plænen eller på marker. Smagen er klassisk, og svampene kan bruges til næsten alt både lyntilberedt, i saucer og gryderetter.

Portobello er faktisk bare er en forvokset, brun champignon, men den er god at bruge hel, så du udnytter den dekorative hat. Smagen er en smule kraftigere end i almindelige champignoner, og den er fast og tør i konsistensen, hvilket gør den velegnet til grill og bagning i ovn.

Læs også "Tips til svampejagten" her

Du skal vide, hvad du har med at gøre, inden du smider svampene i gryden, så er du ikke svampekyndig, så tag en, der er, med dig, eller brug en svampebog med billeder.

Tip! Du kan tage med på en guidet tur ud i skoven, det kan være en god introduktion. Se mere her

Husk at tage en god svampebog med på turen. Her er vores anbefalinger af bøger om svampe:

  • Svampe - fra mark og skov til køkken, af Thomas Læssøe og Anna Del Conte, Gads Forlag
  • Nordens svampe, af Morten Lange, Gads forlag
  • Politikens svampebog, af Henning Knudsen, Politikkens Forlag
  • Politikens Visuelle Svampebog, af Henning Knudsen, Politikkens Forlag
  • Danmark Svampe, af Jan Vesterholdt, Gyldendal