Grønt

Gulerødder

Gulerødder er da orange, men oprindeligt var gulerødder faktisk lilla. Få flere facts og masser af opskrifter med gulerødder her.
af Redaktionen 18.07.2012

Vi kender bedst den orange udgave af guleroden, men gulerødder kan også være hvide, lilla, røde og sorte, og oprindeligt var gulerødder faktisk lilla.

Opskrifter med gulerødder

Bagt gulerodssuppe

Gulerodspaté

Gulerodsrelish

Sprængt kalvebryst med råkost og flødepeberod

Ovnbagte gulerødder

Spæde rødder i honningmarinade

Cassoulet

Pandestegt gris og gulerødder

Chokolade-gulerods-ingefærbrød

Gulerødder kan bruges på alle mulige måder. Skræl dem, skyl dem og spis dem hele, skær dem i stænger, tern, skiver eller riv dem. Spis gulerødderne rå, kogte, bagte, grillede, stegte og i gryderetter, råkost, brød og kager.

Gulerødder er kendt for at være gode for øjnene. Det skyldes, at gulerødderne er rige på A-vitaminet betacaroten. Gulerødder indeholder desuden også C- og K-vitaminer, kalium og en masse fibre.

Vidste du…
At den orange udgave af guleroden blev fremavlet af hollænderne? Ja, hvem ellers, fristes man næsten til at sige. Det var også hollænderne, der bragte guleroden til Danmark. I starten kaldte man gulerødderne for amagerrødder, fordi det var de hollandske bønder på amager, der dyrkede dem.

Opbevaring
Gulerødderne skal opbevares i køleskabet og uden top; der kan de holde sig to-tre uger.

Sæson
Nye danske gulerødder: juni-september
Lagrede: august-marts
De nye gulerødder er sødere end de lagrede.