Grønt

Salat med grillet artiskok

Lad dig ikke afskrække af artiskoks hårde ydre. Bag det gemmer sig et blødt og delikat indre. Nyd artiskok som creme, bagt eller helt enkelt med kryddersmør, eller som her, hvor vi har kreeret en fristende salat med ansjosdressing!
af Mikkel Karstad / Foto: Anders Schønnemann 5.02.2015
Opskrift på salat med grillet artiskok og ansjosdressing

Artiskok er en smuk, tidselagtig grøntsag, som gemmer på sit delikate ‘kød’ bag stive blade og torne. Men lad dig ikke afskrække - den delikate smag er indsatsen værd. Artiskok smager nemlig forrygende godt. Den anvendes ikke så tit, da den anses for at være besværlig at have med at gøre. Men det er slet ikke så svært at håndtere en artiskok, når man ved, hvordan man skal gøre. I opskriften til denne salat bliver du guidet til, hvordan du forholder dig til den grønne luksusgrøntsag!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Inspiration: Nysgerrig på artiskok? Få flere opskrifter her

Det skal du bruge til salat med grillet artiskok, ansjosdressing og sprøde brød:
(4 personer)

4 store artiskokker
2 spsk olivenolie
havsalt og friskkværnet peber
2 bundter blandede krydderurter

Ansjosdressing:
1 dl yoghurt
1 spsk cider- eller æbleeddike
1 spsk koldpresset rapsolie
1 tsk akaciehonning
salt og friskkværnet peber
3 ansjosfileter

Sprøde brød:
¼ daggammelt hvedebrød
1 spsk rapsolie
havsalt

Prøv også: Grillet asparges med skum og grillet tun

Sådan laver du salat med grillet artiskok, ansjosdressing og sprøde brød:

  1. Bræk stokken af din artiskok, og skær herefter alle bladene af med en skarp urtekniv. Skær lidt ad gangen, så du ikke kommer til at tage for meget af bunden, men det er vigtigt, at alt det grønne kommer af, da det smager meget bittert. Skrab fimrehårene ud med en spiseske. Så har du kun bunden tilbage. Skær bunden af din artiskok i ca. ½ cm tykke skiver.
  2. Vend artiskokskiverne i olivenolie, og grill dem på en varm grillpande i 1-2 min. på hver side, så de får et flot grillmønster, bliver møre og samtidig stadig er sprøde. Krydr med havsalt og friskkværnet peber. Tag artiskokkerne af panden, og læg dem i en skål.
  3. Ansjosdressing: Blend alle ingredienser med en stavblender til en glat dressing. Hvis du ikke har en stavblender, så hak ansjoserne fint med en kniv, rør alle de øvrige ingredienser sammen, og tilsæt ansjoserne til sidst.
  4. Sprøde brød: Skær brødet i helt tynde skiver, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Dryp med rapsolie, og drys med salt. Bag brødskiverne i ovnen ved 180° i 5-7 min., indtil de er helt gyldne og sprøde.
  5. Anretning: Pluk krydderurterne i mindre stykker, vend med grillet artiskok, ansjosdressingen, og fordel de sprøde brød på toppen.

Bonusinfo: Artiskok indeholder godt med C-vitamin, magnesium, folat og fibre og hjælper mod for meget fedt i blodet.