Fem småkager - én dej — Grunddej til småkager

Det skal du bruge: 
Grunddej til alle småkager
175 g koldt smør
250 g hvedemel
125 g sukker

Her er en grunddej, som du kan variere, så du får fem vidt forskellige småkager ud af den: Windowcakes med syltetøj, pebernødder, jødekager, tranebærsmåkager og ingefærsmåkager med creme.

Småkager er ikke til at komme udenom i julen, og vi spiser småkager i lange baner hele december igennem. Men synes du også, det kan være lidt overskueligt at få bagt alle de småkager, så se her.

Vi giver dig én dej, som du - med lidt variation selvfølgelig - kan bruge til fem forskellige slags småkager. Så skal det noget blive nemt at få bagt småkager til hele julen.

Sådan laver du grunddej til småkager

  1. Smuldr smørret i hvedemelet.
  2. Tilsætsukkeret, og saml dejen.

Smarte tips til småkager

  1. Smørret til dejen skal være koldt.
  2. Det er nemt at lave dej til småkager i en foodprocessor:
  3. Kom alle ingredienser i maskinen, og kør dem sammen. Saml dejen med hænderne.
  4. Ovnen skal være varm, når du sætter dine småkager ind.
  5. Lad de færdigbagte småkager køle af på en rist - så bliver de sprøde.
  6. Gem dine småkager lufttætte dåser, så de bevarer sprødheden.

Jødekager

Jødekager
Ca. 75 småkager:

  • 1 portion grunddej
  • 1 æg til pensling
  • 1 spsk. sukker
  • 1 tsk. kanel

Sådan gør du:

  1. Lav grunddejen. Rul dejen til en pølse med en diameter på 5 cm. Pak den ind i bagepapir, og kom den i køleskabet 1 time eller i fryseren 20-30 min. Skær dejen ud i tynde skiver, og læg dem på en bageplade. Pensl med sammenpisket æg. Bland sukker og kanel, og drys det på dine småkager. Bag dem ved 200° i 8-9 min., til de er gyldne.

Småkager med tørrede tranebær

Småkager med tranebær
Ca. 50 småkager:

  • 1 portion grunddej
  • 50 g tørrede tranebær
  • 1 tsk. sukker
  • 1 æg til pensling

Sådan gør du:

  1. Lav grunddejen. Kom den i køleskabet i ca. 20 min., så den bliver en smule fast. Rul dejen ud på et stykke bagepapir, til den er ca. 5 mm tyk. Skær dejen ud i små kvadrater. Hak tranebærrene, og bland dem med sukkeret. Pensl dine småkager med sammenpisket æg, og drys med tranebærsukkeret. Bag dine småkager ved 200° i ca. 9 min.

Ingefærsmåkager med creme

Ingefærsmåkager
Ca. 50 småkager:

  • 75 g syltet ingefær i lage
  • 1 portion grunddej

Ingefærcreme: 

  • 125 g blødt smør
  • 65 g flormelis
  • 3 spsk. sirupslage fra syltet ingefær (kan erstattes med saft fra ½ lime)

Pynt: 

  • Syltet ingefær

Sådan gør du:

  1. Hak den syltede ingefær fint. Lav grunddejen, og tilsæt hakket ingefær, når du kommer sukker i grunddejen. Læg dejen på køl ca. 20 min. Rul dejen ud på et stykke bagepapir, til den er ca. 5 mm tyk. Stik dejen ud med en udstikker. Bag dine småkager ved 200° i ca. 9 min.
  2. Pisk blødt smør sammen med flormelis og sirup fra ingefæren. Kom det i en sprøjtepose, og sprøjt en lille klat på hver kage. Pynt dine småkager med et stykke syltet ingefær.

Pebernødder

Pebernødder
Ca. 110 pebernødder:

  • 1 portion grunddej
  • ½ tsk. hvid peber
  • 1 tsk. kardemomme
  • 1 tsk. kanel
  • Ca. 25 g mandelsplitter

Sådan gør du:

  1. Lav grunddejen, og tilsæt krydderierne, når du kommer sukkeret i grunddejen. Tril dejen til lange tynde pølser, og skær dem ud i små stykker. Rul dem til runde kugler, og pres en mandelsplit ned i toppen af hver kugle. Læg pebernødderne på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 200° i ca. 10 min.

Windowcakes med syltetøj

Windowcakes

Ca. 25 småkager:

  • To hjerteudstikkere i forskellige størrelser.
  • 1 portion grunddej
  • 4 tsk. kakao
  • Ca. 1 dl jordbærsyltetøj

Sådan gør du:

  1. Lav grunddejen, og tilsæt kakao, når du kommer sukkeret i grunddejen. Læg derefter dejen på køl ca. 20 min., så den bliver en smule fast. Rul dejen ud på bagepapir med en kagerulle - bagepapiret gør det lettere at få dejen fra bordet.
  2. Stik hjerter ud af dejen med en hjerteudstikker - udstik et mindre hjerte i halvdelen af hjerterne. Fjern det lille dejhjerte. Saml overskudsdejen, og udstik flere hjerter, til al dejen er brugt. Læg hjerterne på en bageplade med bagepapir. Bag dem ved 200° i ca. 10 min. Lad dine småkager afkøle, og kom en lille klat syltetøj på de hele hjerter. Læg hullede hjerter ovenpå.