Småkager & Cookies

Fem småkager - én dej — Grunddej til småkager

Når man først har sat en dag af til årets store julebagedag, er det med at få mest muligt ud af tiden, så man kan få bagt en masse småkager. Med denne dej kan du bage alt fra jødekager til pebernødder.
af Mette Jantzen 1.11.2021 Foto: Jes Buusmann.
Lav 5 slags småkager af den samme dej.

Grunddej til alle småkager

  • 175 g koldt smør
  • 250 g hvedemel
  • 125 g sukker

Her er en grunddej, som du kan variere, så du får fem vidt forskellige småkager ud af den: Windowcakes med syltetøj, pebernødder, jødekager, tranebærsmåkager og ingefærsmåkager med creme.

Småkager er ikke til at komme udenom i julen, og vi spiser småkager i lange baner hele december igennem. Men synes du også, det kan være lidt overskueligt at få bagt alle de småkager, så se her.

Vi giver dig én dej, som du - med lidt variation selvfølgelig - kan bruge til fem forskellige slags småkager. Så skal det noget blive nemt at få bagt småkager til hele julen.

Sådan laver du grunddej til småkager

  1. Smuldr smørret i hvedemelet.
  2. Tilsætsukkeret, og saml dejen.

Smarte tips til småkager

  1. Smørret til dejen skal være koldt.
  2. Det er nemt at lave dej til småkager i en foodprocessor:
  3. Kom alle ingredienser i maskinen, og kør dem sammen. Saml dejen med hænderne.
  4. Ovnen skal være varm, når du sætter dine småkager ind.
  5. Lad de færdigbagte småkager køle af på en rist - så bliver de sprøde.
  6. Gem dine småkager lufttætte dåser, så de bevarer sprødheden.

Jødekager


Ca. 75 småkager:

  • 1 portion grunddej
  • 1 æg til pensling
  • 1 spsk. sukker
  • 1 tsk. kanel

Sådan gør du:

  1. Lav grunddejen. Rul dejen til en pølse med en diameter på 5 cm. Pak den ind i bagepapir, og kom den i køleskabet 1 time eller i fryseren 20-30 min. Skær dejen ud i tynde skiver, og læg dem på en bageplade. Pensl med sammenpisket æg. Bland sukker og kanel, og drys det på dine småkager. Bag dem ved 200° i 8-9 min., til de er gyldne.

Småkager med tørrede tranebær


Ca. 50 småkager:

  • 1 portion grunddej
  • 50 g tørrede tranebær
  • 1 tsk. sukker
  • 1 æg til pensling

Sådan gør du:

  1. Lav grunddejen. Kom den i køleskabet i ca. 20 min., så den bliver en smule fast. Rul dejen ud på et stykke bagepapir, til den er ca. 5 mm tyk. Skær dejen ud i små kvadrater. Hak tranebærrene, og bland dem med sukkeret. Pensl dine småkager med sammenpisket æg, og drys med tranebærsukkeret. Bag dine småkager ved 200° i ca. 9 min.

Ingefærsmåkager med creme


Ca. 50 småkager:

  • 75 g syltet ingefær i lage
  • 1 portion grunddej

Ingefærcreme: 

  • 125 g blødt smør
  • 65 g flormelis
  • 3 spsk. sirupslage fra syltet ingefær (kan erstattes med saft fra ½ lime)

Pynt: 

  • Syltet ingefær

Sådan gør du:

  1. Hak den syltede ingefær fint. Lav grunddejen, og tilsæt hakket ingefær, når du kommer sukker i grunddejen. Læg dejen på køl ca. 20 min. Rul dejen ud på et stykke bagepapir, til den er ca. 5 mm tyk. Stik dejen ud med en udstikker. Bag dine småkager ved 200° i ca. 9 min.
  2. Pisk blødt smør sammen med flormelis og sirup fra ingefæren. Kom det i en sprøjtepose, og sprøjt en lille klat på hver kage. Pynt dine småkager med et stykke syltet ingefær.

Pebernødder


Ca. 110 pebernødder:

  • 1 portion grunddej
  • ½ tsk. hvid peber
  • 1 tsk. kardemomme
  • 1 tsk. kanel
  • Ca. 25 g mandelsplitter

Sådan gør du:

  1. Lav grunddejen, og tilsæt krydderierne, når du kommer sukkeret i grunddejen. Tril dejen til lange tynde pølser, og skær dem ud i små stykker. Rul dem til runde kugler, og pres en mandelsplit ned i toppen af hver kugle. Læg pebernødderne på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 200° i ca. 10 min.

Windowcakes med syltetøj

Ca. 25 småkager:

  • To hjerteudstikkere i forskellige størrelser.
  • 1 portion grunddej
  • 4 tsk. kakao
  • Ca. 1 dl jordbærsyltetøj

Sådan gør du:

  1. Lav grunddejen, og tilsæt kakao, når du kommer sukkeret i grunddejen. Læg derefter dejen på køl ca. 20 min., så den bliver en smule fast. Rul dejen ud på bagepapir med en kagerulle - bagepapiret gør det lettere at få dejen fra bordet.
  2. Stik hjerter ud af dejen med en hjerteudstikker - udstik et mindre hjerte i halvdelen af hjerterne. Fjern det lille dejhjerte. Saml overskudsdejen, og udstik flere hjerter, til al dejen er brugt. Læg hjerterne på en bageplade med bagepapir. Bag dem ved 200° i ca. 10 min. Lad dine småkager afkøle, og kom en lille klat syltetøj på de hele hjerter. Læg hullede hjerter ovenpå.