Mdvarer du kan spise, selvom datoen er overskredet
Tips og tricks

Disse madvarer kan du roligt spise, selvom datoen er overskredet

af Freja Bang Lyngbo. Foto: Lene Samsø 11.10.2023
Mange madvarer kan sagtens holde sig, længe efter de har passeret mindst holdbar til-datoen. Se hvilke her!

Selvom posen med pasta eller bøtten med honning har en 'mindst holdbar til'-dato, behøver du ikke smide produktet ud, så snart dagen er passeret. Undå madspild, og brug dine sanser, når du er i tvivl, om et produkt skal i aftensmaden eller skraldespanden!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Du kan se her, hvilke fødevarer du sagtens kan spise, selvom de har overskredet datoen!

11 madvarer, du kan spise efter bedst før-datoen

1. Surmælksprodukter

Surmælksprodukter som skyr, yoghurt og cremefraiche holder sig ofte længere, end datoen på emballagen antyder. Syrningen sænker nemlig pH-værdien og gør det svært for bakterierne at vokse. Brug dog altid næse og øjne, når du skal vurdere, om produktet er blevet for gammelt.

2. Pasta og ris

Tørrede pasta som skruer, spaghetti og lasagneplader kan sagtens holde sig efter bedst før-datoen. Det samme gælder ris, som holde kan sig helt op til fem år i en luftæt beholder.

3. Æg

I Danmark har vi besluttet, at æg kan holde sig i 28 dage, men faktisk er de fine meget længere, hvis bare de opbevares på køl. Stil dem med den buttede side opad, så kan de holde sig i op til fire måneder.

Er du i tvivl, om ægget er for gammelt? Sådan tester du det!

4. Dåsemad

Mad på dåse er oftest varmebehandlet, og bakterier har derfor dårlige muligheder for at udvikle sig. Samtidig forhindrer manglen på ilt maden i at fordærve. Derfor kan du roligt spise dåsemad, der har overskredet holdbarhedsdatoen.

5. Mel og havregryn

Mel kan holde sig, til der kommer dyr i. Det samme gælder havregryn. For både fuldkornsmel og havegryn gælder det dog, at smagen kan blive harsk med tiden, da skallen på kim-delene indeholder en smule olie.

6. Krydderier

Du bliver ikke syg at spise tørrede krydderier, der er "for gamle", men de mister smag med tiden. Husk derfor at lukke posen eller bøtten godt til efter brug. Nogle enkelte krydderier er mærket med 'Sidste anvendelsesdato', og denne mærkning skal du rette dig efter.

7. Salt

Salt kan have ligget i jorden i flere tusinde år, inden det er blevet udvundet, så mon ikke også, det kan holde sig lidt længere end bedst før-datoen på pakken? Svaret er jo!

8. Chokolade og slik

Chokolade kan ændre smag og konsistens, men er ikke sundshedsskadeligt at spise, hvis det har overskredet datoen på pakken.

9. Honning

Er der kommet krystaller i din honning, behøver du ikke smide den ud. De er ikke sundhedsskadelige at spise, og honning kan sagtens nydes efter mindst holdbar-datoen.

10. Dyppelse

Dyppelse som ketchup, remoulade og sennep kan ofte holde dobbelt så længe som det, der er angivet på etiketten. De er nemlig semikonserverede.

11. Alkohol

Gode vine bliver bedre med alderen, siger man. Derfor bliver du heller ikke syg at drikke alkohol, der har overskredet holdbarhedsdatoen. Jo højere alkoholprocent, jo længere holdbarhed.

Kilde: Samvirke.dk