Sådan holder du fyldet i fastelavnsbollerne
Tips og tricks

Sådan holder du fyldet i fastelavnsbollerne

Af 0 19.01.2023
af Freja Bang Lyngbo. Foto: Betina Hastoft.
Det er det evige problem, når vi skal lave gammeldags fastelavnsboller: At fyldet falder ud. Men hvordan undgår du egentlig at begå de klassiske fejl under bagningen af den populære sag? Vi har samlet de bedste tips.

Har du også oplevet, at du omhyggeligt ælter dejen og nøjagtigt måler ingredienserne af til remoncen, og alligevel ender alt fyldet på bagepladen i stedet for i midten af fastelavnsbollen? Det har vi også, og det er da spild af tid! Heldigvis kender vi et par tricks. Læs med!

4 tips til at undgå, at fyldet falder ud af fastelavnsbollerne

1. En klistret dej

Jo mere klistret din fastelavnsbolledejen er, jo bedre hænger den sammen. Og det betyder selvfølgelig, at fyldet ikke flyder ud, så snart du sætter de svampede, søde boller i ovnen. Det kan måske være lidt mere vanskeligt at have at gøre med en klistret dej, men det er altså alt besværet værd!

2. Luk bollen ordentligt

Det næste tip er, at du skal tage dig god tid om at lukke bollen. Sørg for, at der ikke er huller eller riller, som remoncen kan flyde ud af. Den skal nok finde vej gennem selv de mindste sprækker, for den vil bare så gerne ud på bagepladen. Undgå også at rulle dejen for tyndt ud, for det er ofte her, fyldet presser sig på og laver hul i dejen - og så flyder det selvfølgelig også ud. Ja, det er ikke nemt!

3. Ælt så lidt som muligt

Ælter du dejen for længe, bliver den elastisk og tør. Har du problemer med at få dejen nøjagtigt som ønsket, kan du også afværge en potentiel remonce-krise ved blot at komme mindre fyld i bollerne. Så presser det ikke så meget på dejen, men til gengæld smager bollerne jo heller ikke helt lige så skønt af remonce.

4. Hold ovnen lukket under bagningen

Skal du bage fastelavnsboller af vandbakkelsesdej, er det vigtigt, at du ikke åbner ovnen, før fastelavnsbollerne er færdige. Det er særligt de første 25 minutter, du skal holde dig væk. Åbner du ovndøren, falder vandbakkelserne sammen. Hvis du ikke er helt sikker på, at dejen er færdig, når bagetiden er gået, kan du evt tage en vandbakkelse ud af ovnen og stille den på køkkenbordet. Hvis den ikke falder sammen, så er fastelavnsbollerne færdige.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.