tørret frugt
Tips og tricks

Sådan tørrer du selv frugt

af Susie Helsing Nielsen 26.10.2015
Foto: Lars Ranek
Sveskeblommer, æbler og andre gode frugter kan sagtens bruges i køkkenet og nydes til jul, selvom sæsonen er slut. Høst de fuldmodne frugter, tør dem og gem dem til den dejlige julemiddag. Vi viser dig hvordan!

Tørret frugt hører julen til, men de søde godter er ikke altid lige billige at anskaffe sig. Det behøver dog ikke at afholde dig fra at være rundhåndet, når du bruger tørret frugt i køkkenet, for du kan nemt tørre frugten selv og spare masser af penge.

Indsaml frugterne fra din egen have, når de er fuldmodne og i sæson, eller køb dem hos din grønthandler. Så kan du selv forvandle dem til tørrede godter, som du kan nyde hele julen. Få vores guide her!

Lav tørret frugt selv og spar penge!

Vil du lave tørret frugt, er det vigtigt kun at bruge dem, der er helt modne og ubeskadigede. Tørringen skal desuden ske hurtigt, så mikroorganismerne ikke når at udvikle sig og ødelægge frugterne. For at frugterne skal kunne holde sig, skal de tørres så meget, at der kun er 15 procent vand eller mindre tilbage. Ellers vil de begynde at mugne.

SÉRVER VERDENS BEDSTE KARTOFLER - FÅ OPSKRIFTEN HER!

Sådan tørrer du frugt:

  1. Skær frugten ud i lige store skiver, og læg dem på en bageplade, evt. drysset med lidt sukker. Skal frugterne tørres hele, skal du dyppe dem hurtigt i kogende vand og bagefter i koldt vand, så overfladen krakelerer. Så kan vandet fordampe under tørringen. Tørretiden kan nedsættes en del, hvis frugterne både krakelerer og halveres.
  2. Vend altid skærefladen opad. Både blommer, figner og abrikoser skal tørres ved 70°. For at fugten kan slippe væk, skal du stille ovndøren på klem. Tørretiden kan variere en del, men du skal regne med ca. et døgn. Hvis du efter ca. 20 timer tager en frugt ud af ovnen og lader den køle af, kan du både mærke og smage, om konsistensen er ved at være den rette, eller om frugterne skal tørres i længere tid.
  3. Så snart frugterne er tørre nok, skal du hælde dem i lufttætte glas, så de ikke kan suge fugten i luften til sig. Stil glassene mørkt og køligt, så bevarer den tørrede frugt smagen og udseendet bedst.
  4. Hold øje med frugten de første par dage, efter at de er hældt på glas. Begynder der at dannes fugt på indersiden, er frugterne ikke tørret nok, og så skal de straks tages ud og tørres mere, så de ikke mugner.

Prøv også vores sprøde pæresalat!