Sådan kan du genbruge dit juletræ

Julen er overstået, og tilbage står et grantræ, der dag for dag mister de tørre grannåle. Men juletræet og dets grene kan genbruges både kreativt og praktisk i haven.

Du har brugt lang tid på at finde det perfekte juletræ, og når julen er ovre, står det til besvær og taber grannåle i stuen. Har du en trailer, kan du hurtigt og nemt komme af med juletræet på den lokale genbrugsplads, og i nogle kommuner kan du sætte juletræet ud sammen med din dagrenovation i januar, hvorefter det bliver hentet. Men du kan også udnytte, at du har et træ, der rummer masser af muligheder.

Læs også: Gør haven klar til frost

Brug juletræet kreativt

Er du en kreativ gør det selv-person, rummer det aflagte juletræ masser af muligheder for genanvendelse. Sav for eksempel alle grenene af juletræet og hæng stammen vandret op med to snore i loftet og bruge den som garderobestang. Du kan også skære træet over, så det bliver ca. 50 cm højt fra toppen og ned, fjerne nålene, stikke stammen i en klump ler eller oasis i en potte og bruge det som smykkestativ. Kun fantasien sætter grænser.


 

Genbrug juletræet i haven

Der oplagt at genbruge grenene fra dit juletræ i dine rosenbede. Står solen lige ned på dine rosenplanter i vinterkulden, stiger planternes fordampning, og hvis jorden samtidig er bundfrossen, kan rosenplanterne ikke erstatte det fordampede vand med nyt, og de tørrer ud. Stik grangrenene ned i jorden foran rosenplanterne, så de stå i skygge for vintersolen.

Læs også: Byd julegæsterne velkommen med bålhygge

Guld til brændeovnen

Mange tror, at man ikke må brænde træstammen fra juletræet, men det er forkert. Grantræ er oplagt til at sætte fut i brændeovnen – så længe du venter, til træet er tørt. Træet skal helst ligge en sæson, så det er helt tørt, og det tørrer allerbedst i forårsmånederne. Herefter kan du skære stammen i mindre stykker og bruge den som brænde.

Klatregrene

Ærterne i køkkenhaven vil elske at klatre op af de gamle grangrene, så har du plads, kan du gemme dem, indtil det igen er tid til at gå i køkkenhaven.

Se også galleriet: Blomsterdekoratørens julebolig

Læs også:

Genbrug af regnvand
juletræ