Dyrk spirende mikrogrønt i vindueskarmen

Bring fornemmelsen af sol og sommer ind i vindueskarmen midt i efterårets kulde og mørke. Spirerne leverer vitaminer og frisk drys til kolde og varme retter, og smagen er overraskende stor.

Torsdag, 15. februar 2018 - 16:12 - af Julie A. Swane. Foto: Tina Brok Hansen

De fleste har sikkert prøvet at så karse i en skål med vat og frø, der spirer på en lille uges tid. Men vidste du, at du kan gøre det samme med et utal af andre frø? På den måde får du en smagfuld og næringsrig topping til salaten, suppen eller smørrebrødet. Radise, broccoli og rucola kan du fx snildt dyrke på samme måde som karse. Det er nemt, og så er denne type mikrogrønt rene små energibomber og fyldt med vitaminer.

Se også: Forspiringskalender: Start haveåret med med sunde afgrøder

Hvad er mikrogrønt?

Mikrogrønt er en form for krydderurter, som du let selv kan dyrke i din vindueskarm. Det er små planter, som man høster meget tidligt – de allerfleste på kimbladsstadiet – akkurat ligesom karse. Kimblade er det allerførste sæt blade, planten udvikler. Man kan godt dyrke dem lidt længere, så det første rigtige bladpar netop er begyndt at komme frem, men de fleste mikrogrøntsager smager bedst, jo yngre de er. Undtagelsen er ærtespirer, hvor man kan vente med at høste, til de første slyngtråde har udviklet sig.

Prøv også: 4 spiselige specialiteter du selv kan så

Sådan dyrker du mikrogrønt:

Læg spiremåtte, vat eller jord i en i skål, og vand til, så det er gennemvådt. Drys et tæt lag frø udover – de lidt større frø, fx ært, solsikke og radise kan med fordel lægges i blød natten over, inden de sættes til spiring, da det fremmer en ensartet fremspiring. Stil skålen ved stuetemperatur. Sørg for at vande jævnligt – ca. en gang om dagen, dog uden der bliver ved med at stå vand i skålen/æsken. Frøene tåler ikke at tørre ud, når først spiringen er gået i gang. Efter fem-10 dage kan du høste dine spirer.

Tip: Hvis du har sat frø til spiring og skal på weekend, kan du vande dem godt og stille dem i køleskabet. Så går spiringsprocessen i stå. Når du kommer hjem, tager du skålen ud i stuevarmen igen, og væksten fortsætter.

Læs også: Guide til grønne potteplanter

Gode frøsorter til mikrogrønt:

  • Radise
  • Kløver
  • Ærter
  • Rucola
  • Basilikum
  • Broccoli
  • Bukkehorn
  • Chia

Læs mere om:

Læs også:

Dyrk selv hvide asparges