Klematis er nemme at stiklinge-formere
Blomster & Planter

Guide: Sådan stiklinge-formerer du din klematis

af Kenn Römer-Bruhn 28.02.2020
Foto: Kenn Römer-Bruhn og Jytte Boch
Klematis er en skøn plante, som fås i mange forskellige sorter, der har hver deres kendetegn. De varierer nemlig både i blomsterfarve, duft og volumen, og så er stiklinge-formering af klematis nemt. Se her, hvordan du gør!

Klematis fås i mange forskellige højder, og de har en højde på alt mellem 1 meter og omkring 4 meter, så det er med at vælge netop den sort, der passer ind i dit bed og din have.

Når du først har fundet dine favoritklematisser, kan du året efter kaste dig ud i formering af klematis.

Guide: Sådan stiklinge-formerer du din klematis

Når du skal vælge dine klematisser, skal du huske at tage højde for, om det er en sort, der egner sig bedst i krukker eller op ad vægge. Derudover er det fornuftigt at vælge en klematis med en blomsterfarve, som passer sammen med de øvrige blomster i din have. Klematis fås nemlig både med hvide, blå, lilla, rødlige og gullige blomster, og flere af sorterne har kronblade med forskellige farver på.

Langt de fleste klematisser foretrækker at stå et sted, hvor deres rødder det meste af tiden står i skygge, mens resten af planten står badet i sol. Du vil især opleve effekten af dette ved sorter med en aromatisk duft, da deres duft bliver endnu kraftigere af at stå i solen. Du bør altså nøje overveje, hvor du planter dine klematisser, hvis du ønsker at opleve dem fra deres stærkeste og sundeste side.

Året efter du har plantet de smukke klematisser i haven, kan du formere de skønne planter. Det er faktisk slet ikke så svært endda, hvis du blot har tålmodigheden med dig. Og der findes jo ikke noget bedre end at se det fantastiske resultat af ens egne haveprojekter.

Sådan formerer du din klematis

Den bedste måde at formere klematis på er ved at tage stiklinger fra dine eksisterende planter. Du skal dog være opmærksom på, at det kan tage lidt tid, før stiklingerne slår rødder. Det kan nemlig tage op til 8 uger, før rødderne er fæstnet sig i jorden, så det er med at have lidt tålmodighed, når du går i gang med projektet.

Du tager stiklingerne fra eksisterende klematisplanter i juni måned, for her er de halvmodne og klarer sig derfor bedst, når du planter dem over i en plantekasse eller anden potte. På den måde er succesraten højest, og planterne har bedst mulighed for at overleve, når du efterfølgende planter dem ud i haven.

Til at gøre arbejdet med formering af klematis nemmere skal du bruge bestemte værktøjer og remedier. Du ser en liste over disse herunder.

  • En god og skarp saks
  • Potter
  • Grusblandet muld
  • Fryseposer eller formeringskasser
  • Evt. rodhormon

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Se her, hvordan du formerer dine klematisser:

Find nogle gode potter frem, og fyld dem op med muld iblandet groft grus. Vand herefter potterne, uden at det driver af dem.
Vælg de klematis, du ønsker at stiklingeformere, og klip nogle gode modne skud af.
Klip din høst ud i mindre stykker. Klip altid lige over et bladpar, og få gerne noget af bladparrets ‘hæl’ med. Min erfaring er, at de dermed slår nemmere rødder. Der skal kun være et enkelt bladpar tilbage oven over bunden af stiklingen.
Nu er stiklingerne klar til næste trin.
Har du et rodhormonpulver, så dyp stiklingens bund i det, da det fremmer roddannelsen.
Det er kun lige akkurat bunden, der skal have rodhormon.
Lav et hul i jorden i potterne, og sæt stiklingen ned, og tryk let til.
Sæt en etiket ned i potten, så du kan holde styr på dine stiklinger.
Hvis du ikke har en formeringskasse, kan du bruge almindelige fryseposer. Klip et lille hjørne af posen, og træk den ned over potten.
Så er de nye klematisser klar til at slå rødder. Planterne skal nu stå lyst, men relativt køligt i fire til otte uger.
De nye klematisser er klar til formeringskassen.
Nu lukker du formeringskassen til med det gennemsigtige låg og lader stiklingerne stå lyst, men køligt. En passende temperatur er ca. 20°, så de er nødt til at komme udenfor at stå. Efter fire til otte uger er der nye klematisser til hele Blomsterhaven.
Når stiklingerne har slået rødder, skal de ud i et plejebed i haven, så de når at suge kraft til sig inden vinteren. Rødderne skal helst være i god vækst, hvilket kan ses på de hvide rodspidser. På billedet ser du en klematis, der bestemt er klar til plejebedet.
Når potten fjernes, ses de fine rødder med hvide spidser tydeligt.
Et hjørne af Blomsterhaven må agere plejebed for de nye klematisser. Plejebedet står i halvskygge og er helt fri for ukrudt.
Grav et passende og dybt hul, og fyld det med grusblandet jord. Det elsker klematisserne.
Her er den første klematisstikling plantet i plejebedet. Nu mangler der kun en etiket, så jeg kan holde styr på, hvilke klematisser det er.
Her er de øvrige klematisser, som jeg lavede i år. I øvrigt lykkedes det mig at lave stiklinger af Clematis Blue angel, som kommer til at pryde raftehegnet i Blomsterhaven. Næste år er alle klematisstiklingerne klar til at blive gravet op og sat på deres blivende sted i Blomsterhaven.