Jul uden gran_1
Lejlighed

Boliggalleri: Afdæmpet julehjem i Aalborg

Onsdag, 21. oktober 2020 - 11:10 ( Først udgivet d. 9. nov. 2018) - af Mikkel Dahlstrøm & Julie Wittrup / Foto: Benjamin Lee Rønning Lassen 21.10.2020
I herskabslejligheden i Aalborg byder julen hverken på grantræ eller rødt. I stedet er lejligheden pyntet med planter og farver, der passer til lejlighedens øvrige stil og interiør.

Der er ikke meget rødt over julen hjemme hos Anitta Antonsen og Mikkel Nielsen, og gran står det også sparsomt til med. Årets juletræ er ganske utraditionelt et lykkekastanjetræ, og pynten, der pryder både træet og resten af boligen, er holdt i farverne sort, sølv og guld.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– I år er det alternativt. Der kommer ingen børn juleaften, og derfor synes jeg, at det er skønt med pynt, der klæder stilen herhjemme, i stedet for den klassiske julepynt, hvor man til sidst nærmest går og glæder sig til, at det hele er pakket i kasser igen og sat tilbage på loftet, fortæller Anitta Antonsen.

Sanselig jul

Højtiden handler nemlig ikke kun om pynt. Anitta Antonsen forbinder i højere grad julen med den sanselighed og stemning, der skabes med lys og dufte.

– Jeg elsker alle mine lanterner. Typisk er de ikke tændt, men når vi når oktober og de mørke tider, begynder jeg at tænde op. Og så ved jeg, at julen er på vej.
Ild i biopejsen og store stager på bordene bidrager til stemningen, og duften af jul er med til at fuldende sceneriet.

– For mig er nelliker og mandariner lig med jul, og de ligger altid fremme hele december, så jeg og gæster kan gå og hapse og nyde de dejlige dufte, siger Anitta Antonsen.

Marokkanske detaljer

Ud over gulvets klynge af farverige lanterner pynter rustikke messingstager på spisebordet, og på et bord i mellemstuen står håndmalede mønstrede fade – alt sammen fra Marokko. Det er med til at bløde den ellers stramme nordiske stil op og give hjemmet kant.

– Den klassiske lejlighed med sildebensparket og smukke stukdetaljer var simpelthen blevet for kedelig, hvis vores stil var for perfekt og lige efter bogen, mener Anitta Antonsen, der i det hele taget godt kan lide at gå lidt imod strømmen. Næste år bliver julen nok klassisk rød og med et juletræ i gran igen – for der kommer børn og børnebørn hjem for at fejre jul i de herskabelige aalborgensiske rammer.

Boligreportage: Afdæmpet julehjem i Aalborg

Hvem: Anitta Antonsen og Mikkel Nielsen
Her: Herskabslejlighed på 160 m²
Bolig: Stram monokrom indretning med et strejf af Marokko. Julestemning på utraditionel vis.

Den julede stemning skabes hurtigt og nemt ved at bringe naturen indenfor. I entreen står vilde snoede grene med mos og kogler i den store klassiske lyngbyvase, og så får en samling af stager lov at dryppe ned på et underlag af marmor.

I spisestuen er der skåret ind til benet med spisebordsarrangementet som det centrale, og unødvendigt nips er skåret væk. På den måde får stukken og gulvet den velfortjente opmærksomhed, og den diskrete julepynt får lov at træde frem.

På spisebordet pynter tørrede eukalyptusgrene, hvide diskrete juletræer og store lysestager. De marokkanske stager i messing er patinerede og skæve og fungerer som kontrast til en ellers stram ramme.

Den utraditionelle adventskrans med lys og enkelte grangrene i et træfad er en nem og effektfuld måde at bringe julestemningen ind i hjemmet på. Lædersofaerne er fra Le Corbusier, og lampen er fra Flos.

Kigget gennem stuerne var noget af det, Anitta Antonsen og Mikkel Nielsen faldt for ved lejligheden. I den inderste stue kan man sidde i biopejsens skær. Biopejsen er en smart måde at skabe vinterhygge på i en lejlighed uden skorsten.

Blød en monokrom farveskala op med pynt i form af klementiner. Den sorte svingarmslampe er fra Flos.

Dufte er med til at skabe julestemning i stuen. Mandariner, nelliker og kanel ligger side om side i forskellige håndmalede, marokkanske skåle og messingskåle.

Et juletræ er ikke nødvendigvis lig med et grantræ. Fortolk traditionerne, og brug et lykkekastanjetræ til julens dans og pakker. Når julen er ovre, kan julekuglerne nemt pilles af, og træet få lov at blive. Den sorte læderstol er Le Corbusiers LC4.

Dørkranse er ikke kun til fordøren. Gør som Anitta Antonsen og form ståltråd til en stor ring og vikkel grene og blade her om. Prikken og i’et skabes med de store smukke monsterablade, som Anitta har valgt at spraymale guld.

Mere jule-inspiration?

Marie Louise Brangstrup kan godt lide glimmer. Så når kalenderen siger juletid, skruer hun op for julepynten i en ellers enkelt indrettet lejlighed her!