Et neg til fuglene
Havetips

December i haven

af Max Martinussen 5.09.2012
Foto: Colourbox
I haven er der stille i december. Der er dog alligevel lidt at lave. Få tips, gode råd og ideer til haven i december her.

I december er det ikke sådan uden videre at finde gøremål i haven, hvis du ellers har været flittig med vinterklargøringen i efteråret. Når hyggebelysningen er klaret, så kan man synes, at december-syslerne i haven er klaret, men der er alligevel et par ting, man kan give sig i kast med, hvis ikke juleræset skal fylde det hele.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tilbage: Havekalender: Gøremål i haven - uge for uge.

December: Gøremål i haven

Oktobertjeklisten:

  1. Sørg for, at de sidste sarte planter er i ly eller dækket til.
  2. Hold harer og råddyr ude af haven.
  3. Driv blomsterløg fra haven frem til vinterdekorationerne.
  4. Hold øje med overvintrene skadedyr i udstuen og drivhuset.
  5. Genopliv det halvtriste mos til julens dekorationer.
  6. Giv fuglene lidt julehjælp - et neg er fuld af højtidsstemning.

Lune ankelvarmere til roserne

Hvis ikke du allerede har pakket dem ind, så fryser roserne sikkert. Roser er sarte planter, og de bryder sig ikke om at fryse om fødderne. Beskyt dem imod frosten ved at dække dem til ved jordoverfladen med halm, grangrene, flis eller kompost.

Læs mere: Beskyt planterne imod barfrost

Fåreuld som skræmmemiddel
Har du små frugttræer, kan både harer og rådyr tage livet af dem på bare en nat. Harerne gnaver barken af, og rådyrene spiser alle knopper og tynde grene. Den bedste måde, at holde dyrene ude af haven er hegn, men hvis ikke du vil gøre haven til en indrammet fæstning, er den næstbedste, at skræmme dyrene væk. Det kan f.eks. gøres med blinkende genstande, hængt op i træer og buske. Det kan være en CD eller hjorteskræmmere designe til formålet. Mange har også held med at hænge fåreuld eller menneskehår op i de planter, som dyrene ikke skal æde. Fåreuld fås flere steder på nettet, og hår fås hos din frisør eller fra hårbørsten. Put håret i en nylonstrømpe eller en lille finmasket pose - så er den let at hænge op.

Hjorte i spring over eng

Driv løgene frem nu
På en dag med solskin og tørvejr er det dejligt at gå i haven, grave løgplanter op og sætte dem til drivning i gamle lerpotter i drivhuset eller et køligt og lyst sted indenfor. Det er vigtigt at drive løgene et køligt sted, ellers bliver de ranglede og grimme og kan ikke danne blomster.

Læs mere: Driv smukke løgvækster frem

Hold øje med bladlusene
Har du planter inde til overvintring, skal du kigge dem grundigt efter for især bladlus. Bladlusene er så smart indrettet, at bestanden om sommeren kun består af hunner, som formerer sig ved jomfrufødsel. Når vinteren nærmer sig, føder de også hanner, så har de nogen at parre sig med. Det gør at de kan lægge æg, der kan overvintre, og sikre næste års bladlusebestand.

Genopliv mosset
Har du brugt mos i en dekoration, som nu står og ser tørt og gråt ud, kan det vækkes til live igen ved at stille det køligt og spraye det med vand. Mos har eksisteret i millioner af år, men i modsætning til andre planter, der opstod langt senere i historien, har de ikke udviklet rødder, der optager vand fra jorden. Derfor findes de som regel på skyggefulde steder, hvor de kan nå at udnytte den fugt, der lander på bladene.

Kornneg til fuglene
Et ophængt neg både pynter og gør nytte. Når fuglene får øje på det, kan du glædes over, hvor ivrigt de giver sig til at pille korn ud af neget. Fodring af havens fugle har altid været meget tilfredstillende. I gammel tid hængte man kornneg i tilfælde af, at Odin, fra nordisk mytologi, skulle komme forbi. Så var der noget at spise til Alfaderens ottebenede hest, Sleipner. Den historie er sjov at have med sig, når man betragter spurvenes iver.

Læs videre: Giv decemberhaven nyt liv med lys i mørket