Traditioner
Hus

Boliggalleri: Decemberhjem med traditioner

Tekst og foto af Lene Samsø 12.11.2018
Hvert år inden jul går Maja Porsgaard Rosasco og familien på jagt i naturen efter materialer til deres villa i Espergærde. Kom med indenfor.

Når tiden nærmer sig 1. december, tager familien Porsgaard Rosasco i skoven og samler mos, gran og nedfaldne grene til julepynt, som den selv kreerer.

De har en låge i haven, som fører direkte ind i skoven, og turen rundes af på den nærliggende strand, hvor skaller og sten også får plads i kurven.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hjemme i stuen bliver fundene til personlige juledekorationer, buketter af grene og kranse.

– Jeg elsker jul, særligt efter vi har fået børn. Der er noget helt magisk over at finde julekassen frem, pynte op, tænde alle stearinlysene i stagerne sammen med Lily og se lyset i hendes øjne. Dét er ægte julestemning for os, siger Maja Porsgaard Rosasco.

Julepynt uden larm

Den traditionelle røde julefarve er bandlyst, ligesom nisser og nisselandskab har fået deres helt egen særlige plads – på datteren Lilys værelse. I stedet er huset pyntet i naturlige toner og farverne tilpasset de farver, der ellers er i hjemmet, såsom hvid og grå, for at skabe en sammenhæng.

– Man skal kunne se, at det er jul, men uden at det larmer for meget. Jeg synes, det hurtigt kan komme til at se rodet ud og blive lidt ’stresset’, så jeg forsøger at lave en hyggelig julestemning med masser af små fine stilleben, som passer til vores stil.

Julemusik og duften af julebag er også noget, vi bruger for at understrege stemningen.

Maja Porsgaard Rosasco kan godt lide idéen om at bruge det, der er, og tanken om genbrug er også et af kodeordene i hendes tilgang til indretningen.

Et trygt hjem

Vintage og klassisk design fundet secondhand udgør de fleste af møblerne i hjemmet og danner basis for stilen, der får moderne medspil af tidens tendenser i form af tilbehør som nips, lamper og småmøbler.

– Det er meget få ting, jeg køber fra nyt – jeg kan bedst lide at finde tingene brugt og bruger gerne lang tid på at lede efter det. Det betaler sig at lave grundig research og være nysgerrig; det bliver man ofte belønnet for med det helt rigtige til en god pris. De fleste af vores ting er faktisk købt brugt eller noget, vi har arvet, og man må godt kunne se, at tingene har været – og bliver – elsket og brugt. Vores hjem skal være rart og trygt med en varm stemning, og man skal ikke være bange for at ridse eller grise.

BOLIGGALLERI: DECEMBERHJEM MED TRADITIONER

traditionel julebolig

Her bor: Maja Porsgaard Rosasco, 36 år, journalist og boligstylist på rosascoliving.dk, Kristian Porsgaard Rosasco, 37 år, journalist og tv-producent, Lily, seks år, og baby Viola.
Bolig: 200 m² herskabsvilla fra 1900 oprindeligt bygget som sommerhus i Espergærde.
Stil: Klassiske møbler tilsat vintagefund, støvede farver og masser af tilbehør.

traditionel julebolig

Brug vindueskarmene til udstilling, og bland gerne potteplanter og juledekorationer. Spisebord og Y-stole er af Hans Wegner fra Carl Hansen & Søn. Lampen over bordet er fra Menu.

traditionel julebolig

Granguirlander giver en både enkel og naturlig pynt. Den grå vase er fra Kähler.

traditionel julebolig

Du kan nemt dække et julebord ved hjælp af stager i forskellig højde og en simpel grankvist vinklet om en stofserviet. Tallerkenerne er Hvid Coupé fra Royal Copenhagen sat sammen med grå Cardinal fra Bing & Grøndahl, som er arvet fra Kristians forældre. Dug og servietter er fra Broste Copenhagen, bestik er Hammershøi fra Kähler, og vinglas er Holmegaards Atlantic, mens vandglassene er loppefund.

traditionel julebolig

Fyld glaskupler i forskellige størrelser med julepynt og afklippede hortensiagrene som stilleben midt på bordet.

traditionel julebolig

En adventsdekoration behøver ikke bestå af mere end fire lys sat på et fad mos. Kubus-stagen er fra By Lassen.

julehjem

Julepynten kommer i fokus, hvis du indimellem vælger større ting som fx få, men store kugler på et træ. Lad farverne gå igen på pakker, der står fremme hele december.

traditionel julebolig

Gå på jagt efter lærkegrene med masser af kogler, og kombinér med små glaskugler. Den riflede Lyngby-vase er fra Hilfling Design, og papirpynten er fra Broste.

traditionel julebolig

Tænk gerne i klynger. I stedet for at hænge stjerner og kugler overalt, kan du samle dem som fx her på geviret.

traditionel julebolig

En glasvase fuld af eukalptusgrene, hortensiaer og amaryllis holder længe, og hvis der kun er en smule vand i vasen, ser buketten luftigere ud.

traditionel julebolig

Brug mørke vægfarver og ægte tæppe til at give stuen hulestemning, og lad stearinlys i klynger understrege stemningen. De to Spanske Stole af Børge Mogensen fås hos Fredericia Furniture. Sofabordet i glas og messing er fundet brugt.

FOR MERE INSPIRATION TIL JULEHJEMMET: Jul hjemme hos Tine K