Hus

Boliggalleri: Farve-harmoni i det stråtækte hus

af Josefine Brezant / Foto: Birgitta Wolfgang 18.03.2019
Maj og Frederik Henriques bor i et fredet hus i et historisk landskab. Her finder du et hjem fyldt med former, farver og designklassikere.

Rummelighed og lys er to af kendetegnene ved Maj og Frederik Henriques’ hjem i Mølleådalen nord for København.

Husets placering midt i skoven giver en fornemmelse af højt til loftet, og selvom det røde stråtækte hus og dets værelser er relativt små, er der også både højde og lys indenfor. Et tredje kendetegn ved hjemmet i skoven er ro.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Det er lidt som en transformation at ankomme ad grusvejen ind til huset. Jeg føler ro og temposkift, men ikke som at tingene går i stå, tværtimod – det er åbningen til en anden verden af dufte, energi, fantasi og virkelyst, fortæller Maj Henriques.

Sammen med sin mand faldt hun for hun huset på en tilfældig gåtur i området. Huset var ikke til salg på det tidspunkt, men det kom det kort tid efter, og så var de ikke sene til at slå de til.

Det perfekte i det uperfekte
Det fredede hus fra 1870 ligger i en lille lund af 400 år gamle egetræer i Brede Værk – et af Danmarks ældste industrilandskaber.

Derfor har det været vigtigt for parret at respektere stedets historie, samtidig med at de har sat deres eget stilmæssige præg på boligen. Et eksempel på den balance er husets køkken.

Planen var egentlig at erstatte det gamle køkken med et nyt, men da en fredet bygning har strikse krav til, hvad der må ændres, endte Maj og Frederik Henriques med en mindre renovering, hvor de malede køkkenlågerne grå og tilføjede nye greb.

Heldigvis for parret har de ingen trang til at indrette sig perfekt.

– Der er masser af ting, vi gerne ville have lavet, men vi har prioriteret at bo og leve her – i stedet for at have super travlt med at gøre alt perfekt. Jeg tænker, man kan sige, at vi lever perfekt uperfekt her i det røde hus, siger Maj Henriques.

Et hjem skal bruges
Sammen med sin mand har hun indrettet huset med yndlingsmøbler, de har fundet gennem årene – ofte på loppemarkeder og i antikvitetsbutikker i Danmark og Frankrig, hvor hendes svigermor har et hus.

Stilen er enkel, men alligevel fuld af finurlige former og farver i mixet af loppefund, designklassikere og moderne kunst.

– Jeg har ingen generel plan for mit interiør. Men når du indretter i overensstemmelse med, hvad der forekommer instinktivt interessant, så skal alt nok passe sammen i sidste ende, mener Maj Henriques, der gerne mixer design på tværs af tidsperioder og stilarter.

Til at binde hjemmet sammen har hun brugt farven grå, der går igen på både vægge og interiør i husets forskellige rum. En anden ting, der binder boligen sammen, er de mennesker, der bor der. Det er nemlig vigtigt for familien, at man kan fornemme essensen af husets beboere, og Maj Henriques mener, at et hjem skabes, når det bliver brugt.

– Et hjem er for mig indbegrebet af gode mennesker, varme, duften af kaffe og rent vasketøj – og vin på trappetrinnet.

Boliggalleri: Farve-harmoni i det stråtækte hus

Her bor: Maj Henriques, selvstændig brandudvikler i firmaet Creative Notes, og Frederik Henriques, partner i Simple Feast, med deres to børn, Magne, 12 år, og Hannah, ni år.
Bolig: Stråtækt hus på 
170 m² midt i skoven i Mølleådalen, nord for København. Huset er bygget i 1870 som en del af Brede Værk, der er et af Danmarks ældste industrilandskaber.
Stil: Landligt hjem med designklassikere og moderne former.

Mixet mellem sarte pasteller og klare, stærke farver spiller op mod de lyse møbelklassikere. Sofaen er fra Le Corbusier, safaristolen designet af Kaare Klint er fra Carl Hansen & Søn, og kunstværkerne er af Côme Clèrino købt hos galleriet Les Gens Heureux.

Danskerne er blevet vilde med genbrug, og ting til boligen er det, der oftest skifter ejer, når vi handler brugte varer. Boligkategorien stod sidste år for hele 40 procent af salget på dba.dk, ifølge Den Blå Avis' Genbrugsindekset 2018. Genbrugsbordet her er fundet i storskrald, og de store siddepuder er fra Broste. Vasen og urtepotteskjuleren er vintage fra Danmark og Frankrig, og loftlampen er fra Beau Marché.

Sæt et skulpturelt møbel i fokus, hvis du vil have et rum med kant. Stolen Horse er skabt af den svenske designgruppe Magniberg, og sofaen er fra Ilva. Marmorbordet er fra E15, gulvtæppet er fra Linie Design, og standerlampen er vintage fra Louis Poulsen.

Tilføj farver på ting som vaser, billeder og lamper i et køkken med sort/hvide grundtoner. T-stolene designet af Arne Jacobsen er vintage, og pendlerne fra Louis Poulsen er fundet i storskrald. Tekanden er fra Snickarbackens Möbelmakeri i Stockholm, og kopperne fra Peter Shires serie ’Splash’ er købt i galleriet Les Gens Heureux. Billedet er af Ana Kras.

Det behøver ikke at koste en formue at forny køkkenet. Giv rummet en synlig renovering ved at male køkkenlågerne og tilføje nye greb. Spisebordet er en svensk antikvitet.

Lad hvide lofter og karme danne ramme om farvede vægge. Bogreolen på den ene stues endevæg er en gammel postreol.

Et skulpturelt skærebræt og en kande i messing fungerer som en dekorativ opsætning på køkkenbordet. Skærebrættet er fra Broste, og kopperne af Sanne Frank, købt hos Les Gens Hereux. Kanden er vintage.

En smal hvid liste på væggen giver indtryk af paneler og er en nem måde at få lidt herskabelighed ind i entréen på. Knagerækken er fundet på et loppemarked i Frankrig, og hattene er fra en fransk hattemager. Keramikvaserne på Verner Pantons trådreol, Panton Wire, er arvestykker.

Soveværelsets læderstol med kromstel er designet af Charlotte Perriand og er et loppefund – ligesom natbordet og knagerækken. Bordlampen er en gammel højfjeldssol-lampe, og loftslampen er fra Beau Marché. Sengetæppet er købt i Frankrig.

Den gule stol er en Le Corbusier LC7, der er designet i tæt samarbejde med Charlotte Perriand og Pierre Jeanneret. Skrivebordet er designet af Egon Eiermann og fra Please Wait To Be Seated. Den væghængte opbevaringshylde Uten.Silo er designet af Dorothee Becker for Vitra. Bordlampen i glas er fra Mujo Objects, og maleriet er et loppefund. På gulvet står æsken til Mogens Andersen-litografiet, der hænger i stuen.

Rattan, eller rotang, som det også kaldes, er en bøjelig stængel på et par centimeters tykkelse af palmeslægten Calamus. Stænglerne forarbejdes lokalt i Sydøstasien og eksporteres til store dele af verden. Det fleksible og hårdføre materiale er nemlig særlig velegnet til fremstilling af møbler. Tidligere blev stængelstykkerne brugt til spanskrør.

MERE INSPIRATION?

Vil du se på flere idylliske hjem? Så se denne gamle landejendom i Havegården i Hornbæk