Hus

Boliggalleri: Fra skole til billedkunstnerhjem

af Pia Olsen/Living Stories / Foto: Anitta Behrendt 10.07.2019
Billedkunstner Sara Gades bolig i en nedlagt sydsjællandsk skole er domineret af den omgivende naturs farver og materialer.
Jeg har altid haft en drøm om at flytte på landet for at være tæt på naturen. Nu skulle det være, mens jeg stadig havde hjemmeboende børn, fortæller Sara Gade, der indtil for bare få år siden boede med sine to børn midt i det pulserende København. Da familien fandt vej til den idylliske sydsjællandske landsby Stensby, lå den oprindelige landsbyskole midt i alt dét, Sara Gade ønskede for sig selv og sine børn. – Da jeg så huset, var det, som om det tog beslutningen for mig. Selvfølgelig skulle vi bo her. Midt i alle de muligheder for at være ude i naturen eller bare for at sidde her indenfor ved de store vinduer og kigge ud over markerne, skoven og de små søer. 
Og tanken om, at huset har rummet liv, læring, børn og leg i over 100 år – det har jeg en rigtig god følelse med, siger Sara Gade. SE OGSÅ: Det fineste dobbelthus i Valby

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Kreativ værkstedshygge

De store rum i den gamle skole gav god plads til, at billedkunstneren Sara Gade kunne udfolde sin kreativitet på de store lærreder. Først skulle de 235 kvadratmeter dog indrettes, og mens førstesalens værelser blev fordelt til sovepladser, blev det ene store rum i stueplan indrettet til atelier og kreativt kontor med højt til loftet. Det andet rum blev gjort til hjemmets midtpunkt med et hyggeligt køkken med spiseområde, pejsehjørne og lounge med en hjemmebygget sofa i krydsfiner. Selve køkkenet blev udskiftet med et mørksort køkken. – Min inspiration til køkkenet er baseret på udtrykket fra et værksted eller en smedje. Jeg ønskede et råt madværksted, og det har jeg opnået med åben ild fra gaskomfuret, messing på væggen og fri adgang til køkkenredskaberne. Selve køkken-alrummet er meget stort, og jeg har arbejdet en del med at få hyggen frem. De mørke køkkenfronter, de sorte bambusrullegardiner og den store lampe, der giver en form for tag, er alt sammen med til at skabe hygge her, hvor vi har så højt til loftet, forklarer Sara Gade.

Inspireret af naturen

Natureffekter og naturens materialer er i høj grad med til at skabe en hyggelig stemning i de gamle skolestuer, og både møbler og mindre interiør er i overvejende grad lavet af træ. – Jeg er vild med alle former for naturmaterialer. De har en kvalitet i sig, du ikke finder i kunstige materialer. I stedet for fremhæver de et godt indeklima, de føles varme at bo med, og så bliver de kun smukkere over tid med deres patina. For mig lever de, fortæller Sara Gade. Også i boligens farvevalg er Sara Gade inspireret af naturens farver, og nuancer af hvid, brun og grå er dominerende. – Farver skal være der, men de skal ikke overtage et rum. Jeg lader mig inspirere meget af naturens farvespil, og derfor har jeg også stærke farver i små klatter. Som en solnedgang, der pludselig er pink eller orange. Det er lidt det, jeg gør i min indretning, at være naturtro, afslutter Sara Gade.

Boliggalleri: Fra skole til billedkunstnerhjem

Billedkunstner Sara Gade bor med sine to børn i en nedlagt landsbyskole midt i den sydsjællandske natur, der i høj grad har inspireret hjemmets indretning.

En hel væg af vinduer giver masser af lys og lukker naturen indenfor. Samtidig spiller det fint sammen med naturmaterialerne indenfor.

Vælg en pendel, der virker afskærmende, hvis du ønsker at skabe en mere intim stemning ved spisebordet i et stort, højloftet rum. Den store pendel her er fra franske Petite Friture. Spisebordet er designet af Sara Gades eksmand, Mads K. Johansen, mens stolene er Arne Jacobsens Myren

En stor messingplade på væggen giver en elegant effekt i et mørkt køkken. Messingpladen er fra Metalcentret, mens selve køkkenet er fra Ikea, og grebene er fra Superfront. De små, enkle pendler er fra Lysarmaturlageret, og kurvene på køkkenbordet er fundet i Finland.

En enkel klar glasvase og en brombærgren fra haven er alt, der skal til for at få naturen ind i stuen. Taburetten er designet af Alvar Aalto i 1933 og er stadig i produktion hos finske Artek.

De sorte stole i formpresset finer fungerer som en kontrast til det lyse træbord, der får både bord og stole til at stå tydeligt frem.

Rispapir har ingenting med ris at gøre. De papirlignende, tynde blade, der fremstilles af plantemarv og bruges til bl.a. lampeskærme, stammer fra planten Tetrapanax papyrifera, der på dansk kaldes kinesisk papirplante. Lampen her er fra Den Kinesiske Butik, og bordet og stolene er designet af den finske arkitekt Alvar Aalto for Artek. Det store værk på væggen er af Sara Gade selv.

Sara Gade har selv designet og bygget sofaen i fyrretræsfiner, der er inspireret af et design af Donald Judd og beklædt med sofahynder fra en gammel Ikea-sofa i nyt betræk. Sofapuderne er fra forskellige loppemarkeder. De to safaristole er fra Sara Gades barndomshjem, og værket over sofaen er af Sara Gade. De to bakkeborde er købt brugt.

Et stofforhæng foran hylderne under vasken er en nem måde at tilføre ro og orden på i badeværelset.

Hæng et stort vægtæppe over sengen, hvis du vil have illusionen af en sengegavl. Vægtæppet er lavet af Tilde Grynnerup.

Skrivebordet er hjemmelavet, og den franske kontorstol er fundet brugt. De to malerier er lavet af Sara Gade selv, mens papirklippet er af den engelske kunstner Rob Ryan. Lamperne på det gamle arkivskab er designet af Mauricio Klabin, og lampen på skrivebordet er en 'hacket' Ikea-lampe. Det lille vægur er fra Georg Jensen.

Mere inspiration?

Vil du se flere fine hjem? Så kom indenfor i denne velbevarede villa i Vedbæk.