Boliggalleri: Snedkerens selvbygger-træhus
En pendel i flammet birk. En reol i elm. Et sidebord i vild poppel. Og endnu flere møbler i mahogni, citrontræ, bøg, ahorn, mirabelle og taks ...
Indenfor såvel som udenfor afspejler det 156 m² store familiehjem Laura Bergsøes passion for træ. I alt 20 forskellige træsorter er der fundet plads til.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
SE OGSÅ: Se det renoverede tørreloft på toppen af København
Træsorter i alverdens nuancer
– Jeg bor med træsorter i alverdens nuancer, da det giver varme og personlighed til vores hjem. Både som grundmateriale til husets beklædning og til vores gulvplanker – og især til møbler, hvor de unikke stykker træ giver en særlig følelse og oplevelse. På den måde får møblerne en fin skulpturel virkning i vores hjem, siger Laura Bergsøe, der også arbejder med træ i sit virke som møbelsnedker.
Med så mange nuancer træ behøver der ikke at ske meget i indretningen. Laura Bergsøe har derfor valgt kun at bruge få andre farver i sit hjem og indrette sig sparsomt. Når hun er i gang med at teste et nyt møbel, tilpasser hun også sin indretning efter det.
– Min stil er ret ærlig og ydmyg over for mine møbler og de historier, de fortæller. Hvis jeg har et møbel, der kræver ekstra plads, så fjerner jeg ting omkring det. Overraskelse og personlighed er vigtigere for mig end funktion, og jeg vil hellere sidde på gulvet på et smukt tæppe og spise aftensmad end ved et laminatbord, der skal forestille at have træstruktur, fortæller hun.
I lære blandt ikoner
For Laura Bergsøe er det også vigtigt at bo med ting, der gør hende glad. Det behøver ikke at være dyrt, og et af hendes bedste råd er at finde vintagemøbler i træ. Selv kombinerer hun også designklassikere med sine egne møbler og ældre modeller.
Hendes passion for træ begyndte, da hun stod i lære i møbelsnedkeriet Rud. Rasmussen. Her fik hun sin daglige gang i virksomhedens værksted, der fremstiller møbelikoner designet af blandt andre Kaare Klint og Mogens Koch.
– Jeg blev først klar over, at jeg havde valgt den rette uddannelse, da jeg forvildede mig ned i trælageret og fik lov at smug-åbne træet med en høvl og kunne dufte træspånerne. Det var som at komme ind i Aladdins hule. Hele mit fundament til at arbejde med træ og design blev lagt i de år, fortæller Laura Bergsøe.
Under sin oplæring fremstillede Laura Bergsøe danske designikoner, og den designarv er blevet en del af hendes historie og dermed også hendes hjem.
Derfor er klassikere som Wegners Kinastol, Arne Jacobsens Oxford-stol og Hans Olsens spisebordsstole spredt rundt omkring i rummene.
Boliggalleri: Snedkerens selvbygger-træhus
Her bor: Laura Bergsøe, 46 år, møbelsnedker i Laura Bergsøe Møbelsnedkeri, sammen med sine to sønner, Buster på 15 og Bob på 13 år, samt
hunden Luka.
Bolig: 156 m² stort selvbygger-træhus i 1½ plan fra 2003 i Hørsholm.
Stil: Nordisk med en blanding af flere træsorter som gennemgående tema.
Designeren Eero Aarnio ville have mere lys ind i boligen og fandt derfor på den gennemsigtige, kugleformede stol Bubble Chair i 1960’erne, der ligesom en sæbeboble bliver pustet op af akryl. Bag den står Wegners Kinastol i ask, det store værk er af Lone Høyer Hansen, og lampen i flammet birk er ligesom sidebordet i vild poppel og massiv bronze fra Laura Bergsøe Møbelsnedkeri.
Spiseafdelingen er indrettet med mørke træsorter og sortbejdsede træmøbler. Bordet er en af Laura Bergsøes kreationer i røget eg kombineret med moseeg. Mens moseeg har ligget i en mose og dermed er blevet mørkt bl.a. på grund af kemiske reaktioner mellem træ og vand, har bejdset egetræ fået smurt farve på.
Hans Olsen, der står bag de ens stole i forskellige farver, var i lære hos Kaare Klint på Skolen for Møbelkunst. Han blev under 1950’ernes modernisme især kendt for at formbøje lamineret træ. I dag er hans møbler vakt til live gennem producenten Warm Nordic. Maleriet er af Balder Olrik.
Stil to reoler ryg mod ryg som praktisk rumdeler, hvis du har en stor stue. Det vil også virke lyddæmpende. Stolen af Hans Olsen har Laura Bergsøe arvet fra sin morfar. Gekko-figuren på væggen er fra Kenya, mens busten er af Laura Bergsøes tipoldefar. Det store messingfad er fra et loppemarked. De to reoler af Jarl Heger er vintage. Sidebordet i poppel og bronze er Laura Bergsøes eget.
Ved at vælge enten en hængende stol eller et transparent design hænger de forskellige zoner bedre sammen. Stolen af Eero Aarnio hedder Bubble Chair.
Dæmpede grønne nuancer klæder naturmaterialer godt og kan give lidt kontrast, så indretningen ikke bliver for brun tone i tone. Malingen er fra Farrow & Ball. Daybed og Jieldé-lampe er auktionsfund, mens Laura Bergsøe selv har lavet sidebordet af en blok eg.
Svævehylder er en simpel måde at få træ ind i hjemmet på og kan tilpasses i længde, dybde og højde helt efter væggen. Hylderne her er af rå ahorn, elm og citrontræsplanker. Den antikke kommode er arvet, og stolen i kirsebær og valnød er Laura Bergsøes eget værk.
Skrivebordet har Laura Bergsøe bygget i mirabel, riopalisander og den stedsegrønne busk taks, der i gamle dage blev brugt til langbuer og kan blive over tusind år. Oxford-skrivebordsstolen er et arvestykke, Wegners Kinastol er købt på auktion, og billedet er taget af fotograf Bent Rej.
En indbygget, forhøjet seng kan være en løsning under skrå vægge, hvor man alligevel ikke kan indrette ordentligt, men gerne vil afskærme mod fx et gangareal. Sengetøjet er fra Roomers.
I stedet for at male gamle rammer møbler og låger over, kan de være den trædetalje, der giver varme til et rum. Glaslågerne er fra Genbyg, og vasen er et arvestykke.
MERE INSPIRATION?
Vil du se flere smukke hjem, så kom indenfor i dette gamle renoverede fiskerhus.