Boligreportage: Julehjem med uformelle og gamle traditioner
Lejlighed

Boligreportage: Julehjem med uformelle og gamle traditioner

af Lene Lykke Hovmand / Foto: Stine Christiansen 17.12.2020
Kom indenfor i stylist og designer Josefine Hedemanns julehjem på Nørrebro, der er et miks af noget uformelt og gamle traditioner.

Familie og venner mødes tidligt juleaftensdag hos stylist og designer Josefine Hedemann, hvor de sammen gør klar til den store aften. Forberedelserne er nemlig mindst lige så hyggelige som selve aftenen.

SE OGSÅ: Boligreportage: Feminin og doucet jul

Uformel jul

For Josefine Hedemann er julen et miks af noget uformelt og af hyggelige, gamle traditioner, som hun godt kan lide at holde fast i.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Siden jeg var barn, har jeg elsket alle de ting, der er forbundet med julen, som juletræspyntning, maden, gaver og sangene. Det er hyggelige traditioner, jeg gerne vil give videre til min datter, og for hvert år, der går, opbygger vi også vores egne små traditioner. Det kan være lang tid at vente på julemiddagen for de mindste, så de år, vi har holdt jul, har vi spillet pakkespil om eftermiddagen, så vi på den måde starter med lidt leg og gaver til de små. Senere bruger vi lang tid på at nyde middagen og bagefter på at pakke gaver op og få et glas portvin. Vi spiser først risalamande langt ud på aftenen, når alle har pakket gaver op. Ret hyggeligt, synes jeg.

Langsomheden er vigtig frem for at ræse programmet igennem, så børnene kan være med hele vejen, mener Josefine Hedemann. Det er ikke kun selve juleaften, Josefine prioriterer julehyggen højt, det gør hun også resten af julemåneden, som går med at lave mad, bage småkager og pynte op.

Boligreportage: Julehjem med uformelle og gamle traitioner

Hvem: Josefine Hedemann, stylist og interiørdesigner, kæresten Andreas og deres datter Silvia på tre år.
Hvad: Lejlighed på 130 m² på Nørrebro i København.

Køkkenet ligger i åben forbindelse med stuen, og det gør det ekstra hyggeligt i julen, når familie og venner samles om mad, hygge og forberedelser. Køkkenet, som Josefine Hedemann selv har designet, er lavet af Det Mondæne Skur, taburetterne er fra Trævarefabrikernes Udsalg, og lamperne er fra New Works.

Naturens pynt kan sagtens holde år for år, hvis de bliver opbevaret uden for meget tryk og mas. Vasen er fra Le Creuset, de hvide tallerkener fra Robynn Storgaard, og sukkerskålen i messing fra Tom Dixon.

En række af julens småkager er faktisk danske, blandt andre brunkagen, pebernødden og jødekagen. Tekanden er fra Søstrene Grene, og tekoppen og tallerkenen er fra en lille butik på Jærgersborggade, der hedder Vanising Point Studio.

SE OGSÅ: 15 stemningsfulde julestuer

Hvis gaverne skal ligge fremme, kan indpakningen være en del af årets tema, hvis du vælger bånd, der matcher resten. Josefine Hedemann pynter sine pakker med småkager, små fugle og grønt. Båndet er fra Bungalow, og papiret fra Flying Tiger.

En ranke efeu sat sammen med pynt kan gøre det ud for bordløber, der ikke fylder for meget, så der er plads til fade. Stolene om bordet er tegnet af Niels Otto Møller og er fundet på lauritz.com. Lampen er fra Astep, og kelimtæppet er købt i Istanbul. Krystalkaraffel, messingstager og isbjørneskålen er alle antikfund.

Selv om du ikke skal have fisk eller forret, giver tallerkener i lag og stofservietter en festlig stemning på bordet. Den firkantede messingstage og lyseholder midt på bordet er fra Georg Jensen, og det lille juletræ er fra Søstrene Grene.

Hold dig til få farver, hvis du også har farvede vægge. Her i lejligheden går messing, blå og bordeaux igen. Væggen er malet med kalkmaling. Reolen Florence Shelf har Josefine Hedemann designet for New Works. Lysestagen er den ikoniske Nagel-stage, og keramikvasen er et arvestykke.

Er du ikke til så meget pynt i soveværelset, kan lidt grene og pakker alligevel give en diskret stemning. Linoleumsklædeskabet har Josefine Hedemann selv tegnet, da det var vigtigt, at det skulle fylde hele bagvæggen ud for at udnytte pladsen bedst muligt. Skabet er beklædt med blå linoleum fra Forbo, det indvendige skab er fra Ikea, og messinggrebene er loppefund. Kurvestolen hedder Malawi-stol.

Brug en rund adventsstage som baggrund for en krans af gran – det gør det nemmere at binde adventskransen og sikrer, at lysene sidder helt fast og ikke brænder ned i grenene.

Mere jule-inspiration?

Hos Camilla og familien får de klassiske julefarver kamp til stregen. De farvekoordinerede juletrends må nemlig vige pladsen for glimmer, arvegods og hjemmelavet pynt. Se hele hjemmet her!