Svensk sommerhus
Boligreportage

Indret sommerhuset med loppefund, farver og mønstre

af Miriam Bauer / Ina Agency 4.04.2016
Foto: Sonja Bannick / Ina Agency.
Blomstrede puder, pastelfarvede møbler og sirligt arrangerede nipsting. Sådan skaber danske Tine Gertsen sommerstemning i sit svenske sommerhus, et charmerende træhus i den lille landsby Lundsbrunn i Sverige.
Sommerhuset i landsbyen Lundsbruun i Sverige er et tidligere bageri, som havde stået tomt længe, da Tine Gertsen og hendes mand købte det for år tilbage. Det var i en ekstremt dårlig stand, men det afskrækkede ikke de to fra at købe huset. – Huset var faldefærdigt, men virkelig charmerende. Det var kærlighed ved første blik, siger Tine Gertsen med overbevisning i stemmen. Se også: 5 hyggelige sommerhuse!

Respekt for det svenske

I tre måneder arbejdede familien både dag og nat for at sætte huset i stand. Udenpå blev huset igen malet falurødt ligesom mange andre svenske træhuse. – Vi har renoveret huset med stor respekt for den svenske tradition. Derfor har vi også valgt at beklæde væggene indenfor med paneler eller svensk tapet, fortæller Tine Gertsen.

Masser af loppefund

For at få huset til at virke friskt og lyst malede de nyslåede husejere alle trægulvene i huset hvide. Det store spisebord, som er familiens samlingspunkt, er lavet til stedet af Tines mand. Det blev også malet hvidt for at understrege den lyse stemning. Stole, borde og reoler til resten af huset, der matcher den svenske landsbystil, har parret fundet på loppemarkeder. – Vi elsker farver og mønstre, især med blomster, prikker og striber. Det understreger sommerstemningen i vores feriehus, siger Tine Gertsen. Læs også: Fra sommerhus til helårsbolig

Friske blomster i alle rum

Huset har i dag tre soveværelser, der i stil med resten af huset er indrettet med gamle møbler, som Tine har fundet på markeder. Og friske blomster. Altid masser af friske blomster. Der er nyplukkede eller afskårne blomster i alle rum, når familien er i sommerhuset – det hører sig til. Blomsterne køber Tine på byens marked eller plukker dem mellem havens krogede træer. Der er idyl for alle pengene i familiens ferieparadis.

Havet og himlens nuancer går igen på samtlige møbler i huset.
Farven falurød, som træhuset er malet med, går også under navnet ”svenskrød”. Det skyldes, at mange svenske landsbyhuse har den flotte farve.
Man kan sagtens gøre som Tine og mikse forskellige mønstre på tapet, tæpper og puder uden at udtrykket bliver rodet. Det gælder bare om at vælge mønstre, der matcher i farveholdning og stil. Mønstrene er med til at understrege den lidt uhøjtidelige sommerhusstemning.
Der er lidt badehotelstemning over det blåstribede tapet, der pryder endevæggen i det største soveværelse. Puder og sengetæppe er fra GreenGate. Vækkeuret er et loppefund. Det virker ikke, men det betyder ikke så meget i feriehuset.
I entréen står en traditionel svensk kakkelovn, som familien bruger til at varme huset op på kolde dage. Lignende kan findes på svenske-ovne.dk.
Sommerhus
Brændeovnen kan varme hele huset op på en time. Hjørneskabet er købt på loppemarked og har været malet om adskillige gange.
Puderne pynter også uden for sengen.
Små glasvaser samlet på en bakke, med en enkelt blomst eller en simpel buket i hver, er et fint alternativ til en stor buket.
I køkkenet står tingene frit fremme, klar til at blive brugt. På væggen hænger emaljeskilte med opskrifter på kiksekage, pandekager, koldskål og brownies.
Fine detaljer blandt familiens mange fund.
Spejle er med til at skabe dybde i de små rum.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.