Bitte Kai Rand
Sommerhus

Mit private paradis: Bitte Kai Rands sommerhusperle

Af Marie Graunbøl/Revolver 7.07.2015
Der er kun et sted i verden, som for alvor gør indtryk på designeren Bitte Kai Rand – hendes barndoms paradis på Sjællands Odde. Selv om rejserne går kloden rundt, er det altid det sorte træhus med den betagende panoramaudsigt over bølgeskum og drivende skyer, hun vender tilbage til. Det er nemlig her, rødderne er plantet – og fremtiden venter.

Hvem: Designer Bitte Kai Rand, 59 år, sammen med manden Michael Rand, 61 år, der er virksomheden Bitte Kai Rands administrerende direktør.

Hvad: Sommerhus på 170 kvadratmeter tegnet af arkitekten Hans Aspöck og opført i flere faser gennem de sidste 30 år.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvor: Et naturskønt område med direkte adgang til stranden på nordsiden af Sjællands Odde.

Mellem himmel og hav

– Jeg bliver altid lidt våd om øjnene, når jeg skal tale om det her sted – det er den vigtigste plet i mit liv.

Ordene kommer med et smil og tilhører den danske designer Bitte Kai Rand, og stedet, der får følelserne til at flyde over, er et arkitekttegnet, sortmalet træhus plantet mellem strand og bakker med nordvendt udsigt over hav og himmel. Det kuperede landskab på Sjællands Odde har været hendes private paradis, siden hun var en ganske lille pige, og huset er bogstaveligt talt blevet voksent sammen med hende.

– Grunden har været i min families eje, siden min bedstefar drev et stenbrud her. Alle hans børnebørn arvede et jordlod, da han døde, hvilket i dag gør os til naboer med hver vores sommerhus i rad og række. Vores første hus var en hytte på 35 kvadratmeter, men udsigten var den samme, fortæller hun og nikker ud mod den blå himmel og bølgernes hvide toppe for enden af sommerhusgrundens krat og bakker.

Siden den første beskedne hytte er huset vokset i takt med familien, og i dag deler Bitte de 170 kvadratmeter samt et rummeligt anneks med sin mand Michael og deres to voksne sønner. De har ligesom Bitte tilbragt deres barndoms somre i området og har derfor samme nære forhold til huset og ikke mindst til onkler og tanter, fætre og kusiner, som også rykker ind i nabohusene, fra forårssolens første stråler viser sig, til efterårsblæsten bliver for hård.

– Området er blevet et samlingspunkt for vores familie, og da vores gamle bedstefar gav os grunden, gav han os også et fantastisk sammenhold, som jeg er overbevist om eksisterer, fordi vi har haft så hyggelig og ligetil en adgang til hinandens liv heroppe, fortæller hun.

Af samme grund er utallige familiefester og endda sønnens bryllup blevet holdt i de idylliske omgivelser, og heldigvis kan huset i dag rumme de mange besøgende. Faktisk har planen ved hver eneste af de mange om- og tilbygninger gennem årene været den samme simple: Det skal være praktisk, rummeligt, hyggeligt og nemt.

– Heroppe har vi indrettet os enkelt med møbler, der fungerer, og løsninger, der kan tåle at blive brugt. Gulvene er solide og kan holde til, at der bliver slæbt tonsvis af sand ind og ud en hel sommer igennem, og vi bruger ikke energi på at gå og rydde op hele tiden, for der er så meget andet vidunderligt, vi kan lave, fortæller Bitte.

LÆS OGSÅ: EFTERÅRSNYHEDER FRA BITTE KAI RAND

Alt det vidunderlige tidsfordriv, der får de solbeskinnede dase-dage på Odden til at synes uendelige for Bitte og hendes mand, dækker blandt andet tenniskampe med børn og venner på områdets fælles tennisbane bag huset, sejlture til sælkolonien på revet, der kan ses i horisonten fra terrassen, og forfriskende morgendukkerter før verden vågner.

– Vi kan rejse overalt på kloden og elske det højt, men når vi kommer hjem, så er vores første tanke: Lad os komme op til Odden, tage en skål friske ærter og en flaske rosevin med ned til stranden og sidde dér og tale i timevis om solnedgangen. Så er vi kommet hjem og ved, at her kommer vi til at sidde, til vi bliver tudsegamle. Og der findes intet bedre i hele verden!