Boligreportage

Sommerhuset i vandkanten

af Søren Vadstrup og Katrine Martensen-Larsen / Uddrag fra bogen "Sommerhuset" 29.07.2009
Ud mod Kattegat med fødderne i vandet ligger keramiker Karin Michelsens sommerhus ensomt og spejder ud over havet.

Ud mod Kattegat med fødderne i vandet mellem Tisvilde og Liseleje ligger keramiker Karin Michelsens sommerhus ensomt og spejder ud over havet.

Mellem Tisvilde og Liseleje strækker sig en 9 km lang kystlinje med brede klitter og nogle af landets mest eftertragtede sandstrande. Fortsætter man videre langs den nordsjællandske kyststrækning mod vest, ender man i Hundested. Herfra kan man sejle til Rørvig med de to gamle færger Nakkehage og Skansehage. Sejladsen tager kun en lille halv time - men lige præcis er nok til, at man kan nå at komme i rigtig feriestemning.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Rørvig havn myldrer hele sommeren med børn og voksne. Foran fiskehandleren står en stor bøtte med fiskerester, som flittigt bruges som madding, når der skal fanges krabber. Der indtages indtages frisk fisk på restauranterne, spises is, slentres på molen, der snakkes og kigges på sejlskibe, kuttere og færger. Og der bydes velkommen og tages afsked.

Ud mod Kattegat med fødderne i vandet ligger keramiker Karin Michelsens sommerhus ensomt og spejder ud over havet. Området er i sin tid dannet af sandtanger med bagvedliggende laguner, der i dag næsten alle er omdannet til strandenge, som regionen lader afgræsse, så det åbne, vilde landskab ikke springer i skov. De udbredte klitheder er blandt andet bevokset med lyng, enebær, brombær og forblæste ege og birke, men også hybenrose (Rosa rugosa) begynder nu at brede sig.

Den sidste strækning ud til huset må tilbagelægges til fods, da der ikke er nogen vej. Og uanset hvilke forestillinger man som besøgende har gjort sig om dette lille hus, taber man decideret vejret, når man træder indenfor. Ikke fordi der er tale om et arkitektonisk vidunder, eller fordi man mødes af en prangende indretning. Men slet og ret fordi der er tale om en beliggenhed og en udsigt, som man ikke tror mulig - og da slet ikke for noget med fast grund under fødderne.

Huset tilhører i dag Karin Michelsen og hendes familie. Det var lidt af et tilfælde, at de i 1988 fik deres højeste ønske opfyldt. I mange år var de kommet som gæster hos nærmeste nabo og havde på afstand fulgt med i to søde, ældre damers kamp for at beskytte huset mod at styrte i havet. "Naboerne kendte til vores ønsker om at eje huset, og da damerne en iskold og blæsende januardag måtte sande, at de ikke længere magtede opgaven, kontaktede de os", fortæller Karin Michelsen.

Familien slog straks til, men der var ingen garanti for, at huset ikke ville styrte i havet hvert øjeblik, hvorfor der måtte anlægges et større stendige til beskyttelse af nyerhvervelsen. Huset ligger ekstremt udsat, og når de værste efterårsstorme raser, er det kun tag og skorsten, der vidner om, at her faktisk ligger et hus. Den udsatte beliggenhed stiller krav til husets materialer - både inde og ude. Når huset lukkes af for vinteren, kommer skodderne til gavn, men det er sket, at vandet er trængt op igennem gulvbrædderne, og det er hårdt for inventaret. Inventaret repræsenterer derfor heller ikke den store værdi, men her er hyggeligt i huset med gamle senge, malede kommoder og skabe, en sofa og et lille spisebord. Farverne er havets og sommerens - blå og turkise og for vinduerne kridhvide florlette gardiner. Væggene indvendigt er beklædt med plader af birkefiner, og overalt står den dejligste keramik. Der er ingen luksus i huset. Køkkenet består eksempelvis kun af en vask, et køleskab, et gammelt gasbord med et par gasblus og en transportabel ovn.

Om sommeren. Når der er vindstille, og solen bager fra en skyfri himmel. Når vandet er krystalklart og den skønneste blågrønne farve, når sandet og de store sten i diget er dejligt varme - ja så er der bare ikke noget sted i verden, der er skønnere og mere indbydende. Så kommer huset virkelig til sin ret, og dagene heroppe går med dasen på stranden, sejlture i kajak og besøg af venner fra København - kun afbrudt af fordybelse i arbejdet med leret i det lillebitte, nyindrettede værksted.

Artiklen er et uddrag fra bogen "Sommerhuset" skrevet af Søren Vadstrup og Katrine Martensen-Larsen og fotograferet af Stuart McIntyre. Den er udgivet ved Forlaget Gyldendal og koster 299 kr.

Læs også:
Mal sommeren rød!