Hjemmekontor med brun stol
Hjemmekontor

7 tips til at skabe det perfekte hjemmekontor

af Laura Frederikke Nielsen / FOTO: Marrtin Sølyst, Louise Scheutz-Klixbüll, Ditte Capion-Damgaard og PR 18.06.2020
Arbejder du hjemmefra, er det altafgørende med en god hjemmearbejdsplads, der indbyder til ro og fordybelse. Vi har samlet 7 tips til, hvordan du nemt skaber det perfekte hjemmekontor, uanset om du bor stort eller småt.

Under corona har vi for alvor fået afprøvet hjemmearbejdspladserne og tilbragt mere tid på hjemmekontoret end nogensinde før.

Og selvom vi langsom vender tilbage til normale arbejdstilstande, så kunne det tyde på, at mange har opdaget fordelene ved hjemmearbejde.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

For at få det optimale ud af arbejdsdagen er det dog vigtigt med en inspirerende hjemmearbejdsplads med ro og plads til fordybelse.

Her har vi samlet 7 tips til, hvordan du skaber det perfekte hjemmekontor – uanset om du bor stort eller småt.

7 tips til at skabe det perfekte hjemmekontor

1. Find det rette rum

Når du skal lave et hjemmekontor, er det første og vigtigste spørgsmål, hvor i hjemmet det skal være. Skal det være i soveværelset, under trappen, i stuen eller et andet sted? I boliger med meget plads er svaret ofte åbenlyst, men bor du småt, bliver det hurtigt en sværere opgave at finde det perfekte sted. Vælg som udgangspunkt det rum, hvor der er mest plads til rådighed, og hvor du kan sidde i fred og ro, hvis der er andre hjemme.

Hjemmekontor

2. God belysning

God belysning er altafgørende for det gode hjemmekontor. Det er derfor en god idé at indrette hjemmearbejdspladsen tæt ved et vindue, hvor der er masser af naturligt lys. Det bedste arbejdslys får du dog ved både at have naturligt og kunstigt lys i rummet, så indret gerne med en bordlampe eller gulvlampe. Bare sørg for, at pæren har den rette styrke, så lyset hverken bliver for skarpt eller for dæmpet. Så undgår du at blive træt i øjnene efter at have siddet på hjemmekontoret en lang dag.

hjemmekontor ved vindue

3. Personlighed

Ligesom med hjemmets andre rum er det vigtigt at få personlighed ind i kontoret eller arbejdsstationen. Din hjemmearbejdsplads skal gerne være et sted, hvor du har lyst til at opholde dig i mange timer, og hvor du kan blive inspireret. Det gør du ikke ved at sidde ved et upersonligt hjemmekontor. Indret med nips, planter og billeder på samme måde som i resten af boligen, så hjemmekontoret bliver et sted, hvor du føler dig både inspireret og hjemme.

hjemmekontor med bøger

4. Inspirerende farver

Farver i indretningen giver liv til rummet, samtidig med at de vækker kreativiteten og produktiviteten. De er ligeledes personlige og kan være med til at gøre rummet mere hjemligt.

Overvej derfor, hvordan du kan inkorporere farver i dit hjemmekontor. Det kunne for eksempel være ved at male væggen, finde en farverig lampe eller indrette hjemmekontoret med andre små farverige nips. Bare husk at være tro mod din egen stil, og indret med ting, der inspirerer og motiverer dig.

Hjemmekontor med farver

5. Udnyt pladsen

I hjem, hvor der kun er få kvadratmeter til rådighed, handler det om at udnytte pladsen. Det kan du f.eks. gøre ved at vælge et væghængt bord til dit hjemmekontor, der både kan bruges som reol og bord. Multifunktionelle møbler egner sig generelt godt til det lille hjemmekontor.

Væghængt bord

6. Gode opbevaringsløsninger

Opbevaring er alfa og omega, når det kommer til at indrette det perfekte hjemmekontor. Et inspirerende hjemmekontor skal gerne være ryddeligt og ikke fyldt med papirer og andet rod, der distraherer dig. Gem det i stedet væk i kasser eller skuffer, så du nemt kan finde det, når du har brug for det. En anden løsning er at finde et bord med megen plads til opbevaring, så du kan gemme alle papirer væk dér.

ryddeligt hjememkontor

7. Tænk over komfort

Arbejder du ofte hjemmefra, er det sammenlagt mange timer, du sidder på kontoret. Derfor er det vigtigt at tænke komfort ind, når du indretter. Det er især vigtigt at sidde godt og at finde en stol, der passer i højden til bordet, så du ikke skader din ryg. Du kan nemlig sagtens sidde godt uden at det skal være på en grim og klodset kontorstol – bare sørg for, at stolen har et ordentligt ryglæn og et blødt sæde.

Brun kontorstol

Indretning af hjemmekontor i boligen

Flere og flere arbejder hjemmefra en eller flere dage om ugen, og for mange bliver det ved spisebordet, at det foregår. Men sådan behøver det ikke være, hvis man skal tro journalist Trine Sofie Meincke-Utzon og fotograf Sif Meincke, der har begået en inspirationsbog om emnet 'Hjemmekontorer - Kreativ indretning af arbejdspladser i hjemmet'.

"Det handler om at være kreativ i sine tanker og i sin måde at anskue hjemmet på, og om at have gode steder til opbevaring, så det ikke bliver et projekt at pakke ting frem og tilbage," opfordrer de to, der tilfældigvis også er søstre.

Og kreativ det har de været. Der kan nemlig sagtens findes plads til et kontor under trappen, i gangen, gemt væk i et skab eller i friere rammer i haven.

Det fleksible hjemmekontor i opholdsrummet:

Et kontor behøver ikke fylde ret meget. Et flatmate-bord bliver en integreret del af stuen og ligner blot et skab, når det er slået sammen, og du kan installere lys idet, så du ikke behøver at tænke på upraktiske lamper, der fylder. Og når dagen er omme, og det er blevet fyraften, så lukker du bare kontoret sammen.

Hjemmekontor under trappen:

Det er genial udnyttelse af plads at bruge det ekstra rum under trappen til kontor. Tilpas dit skrivebord og hylder, så de passer ind i hullet.

Hjemmekontor i gangen:

Det kan være svært at finde ekstra plads i små lejligheder, men ofte bliver gangen bare et slags transitrum, som ikke rigtig bruges - udnyt den plads. Hvis gangen er aflang, så lav et langt arbejdsbord med en bordplade fra byggemarkedet, og brug fx Ikeas billige skoskabe til opbevaring af kontorudstyr.

Hjemmekontor gemt i skabet:

Hvis din lejlighed har et indbygget skab, kan det nemt udnyttes til hjemmearbejdsplads. En plade som skrivebord, et par hylder, og en stol, som kan skubbes ind underbordet, så er du kørende.

Hjemmekontor i haven:

Du har kort til arbejdet, og ventilationen er gratis. Til gengæld kræver det en varmepumpe som minimum for at kunne komme igennem vinteren. Indret en plads i et gammelt skur, i garagen eller få opført en helt ny lille bygning, hvis midlerne er til det.

Få evt. mere inspiration i bogen "Hjemmekontorer. Kreativ indretning af arbejdspladser i hjemmet", Sif Meincke og Trine Sofie Meincke-Utzon, Nyt Nordisk Forlag.