Udekøkken
Køkken

Guide: Sådan skaber du det perfekte udekøkken

af Janni Iben Stevn Hansen / Foto: Karna Maffait og PR 8.05.2024
Uanset om du bor i en villa med en stor have eller i en lejlighed med en mindre altan, er det rart at kunne rykke madlavningen udendørs. Vi viser hvordan.

Forestil dig det her: Der er 20 grader, solen skinner, du har lige åbnet en flaske rosé og du sidder og nyder den på terrassen - men nu er du nødt til at gå indenfor, for du skal lave mad... Nu kunne det være fantastisk, at du bare kan blive udenfor og tilberede aftensmaden, ikke? Hvis du løfter hele madlavningen – og ikke bare bakken med mad – ud i det fri, kan du både nyde vejret og selskabet, imens maden tilberedes. Ja, sommer er for mange lig med måltider under åben himmel, og derfor guider vi dig til, hvordan du kommer igang med dit udekøkken. Det er meget forskelligt, hvad vi associerer med et udekøkken. For nogen er det kun et bord med plads til at hakke grøntsager, for andre er det et udekøkken med vask, og for nogen er det også et gasblus og er overdækket. SE OGSÅ: Sådan indretter du den perfekte altan

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

6 tips til det perfekte udekøkken

  • Start med at overveje, hvilke behov du har til et udekøkken. Hvis du fx bare har behov for at kunne skrælle kartofler og grille en bøf, behøver du ikke at anskaffe dig et helt setup med køkkenbord, vask og komfur eller gasblus.
  • Hvor meget plads, du har til at opfylde drømmen om et udekøkken, er også ret afgørende. Hvis du kun har en lille altan, må du tænke i mindre format og få det bedste ud af fx et lille serveringsbord, der kan flyttes rundt, en mobil grill eller lignende.
  • Overvej, om du har brug for at kunne tilslutte el og vand eller ej, og sørg i givet fald for at placere køkkenet et sted, hvor det er muligt.
  • Nogle materialer egner sig bedre end andre til at klare vind og vejr, så gå på komprimis med drømmen om et hyggeligt køkkenbord i træ, og hold dig til materialer som rustfrit stål, beton og gasbeton.
  • Når man laver mad, har man brug for forskellige redskaber – ofte flere, end man lige forestiller sig – så husk at tænke i både opbevarings- og afsætningsplads til gryder, potter, pander og andet køkkentøj.
  • Hvis du gerne vil sætte dit eget præg på udekøkkenet, kan du overveje at købe et udekøkken i Ikea eller Bauhaus (eller materialerne til at bygge et selv). Så har du en god base, som du kan sætte dit helt eget præg på.

Inspiration: 8 smarte udekøkkener til alle behov

boligreportage_nadia_lassen_udekoekken

DIY: Gør-det-selv udekøkken

Har du skruet hænderne godt på, kan det være du skal springe ud i at lave det selv. På den måde kan du få køkkenet til at matche lige præcis din terrsse eller altan. Alternativt kan du også 'hacke' et udekøkken fra f.eks. Ikea eller Bauhaus - altså hvor du køber et basiskøkken, og derefter f.eks. maler det, bygger det til, sætter vask i det osv. Dette hjemmelavede udekøkken er sammensat af afstandspinde, der sidder mellem paller, og står hjemme hos Nadia Lassen. Foto: Nellie Møberg.

Udekøkken med ekstra opbevaring

Hvis du stiller køkkenbordet op ad hus- eller terrassemuren, kan du bruge muren til at hænge en stang med kroge på til opbevaring af køkkentøjet. Køkkenet her er fra Eva Solo.

Let og elegant udekøkken

Hold udekøkkenet hvidt og spinkelt, så det ikke fylder for meget visuelt, men giver plads til omgivelserne omkring sig. Køkkenet er fra Ellos.

Småt er godt

Det behøver ikke at være mere besværligt end et enkelt bambusbord med en plade, der kan tåle varme, og et stel med kroge til køkkenredskaberne. Køkkenet her er fra svenske Tranquilo Kitchen Equipment.

Udekøkken med plads til anretning

Du kan sagtens flytte madlavningen udenfor uden at skulle have gang i den helt store tilslutning af vand og el. Et anretterbord med en vaskbar stenplade kan gøre det ud for et køkkenbord, når der skal pilles kartofler eller snittes salat. Bordet her er fra Skagerak.

Farverigt udekøkken med plads til grill

DIY udekøkken: Upcycl et gammelt bord

Udekøkken med mange funktioner