Guide til pladsoptimering - indret så du udnytter pladsen
Stue

Guide: sådan udnytter du pladsen bedst i den lille lejlighed

af Freja Bang Lyngbo. Foto: PR, Birgitta Wolfgang, Anitta Behrendt, Another Studio og Christina Kayser O. 2.08.2021
Det kan være nødvendigt at tænke i multifunktionelle møbler og elementer, der kan få rummene til at syne større, hvis det er sparsomt med kvadratmeterne derhjemme. Bliv guidet til at udnytte pladsen, når der ikke er meget af den.

Guide: Sådad udnytter du pladsen i den lille lejlighed

Bor du småt, kan det være nødvendigt at tænke i kreative opbevaringsløsninger og pladsbesparende møbler, når du indretter. Men faktisk er det ikke så svært at få plads til det hele, hvis du kender disse tips og tricks til, hvordan du får det optimale ud af kvadratmeterne!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

6 overordnede principper til at optimere pladsen:

  • Når kvadratmeterne er få, er det vigtigt, at du ikke kun udnytter gulvpladsen, men også højden. Lad enkelte møbler spænde fra gulv til loft, og fyld for eksempel en væg ud med et reolsystem eller bogkasser. Hylderne kan du udnytte til dekorative opbevaringskasser og kurve.
  • Få rummene til at syne større ved hjælp af spejle eller belysning. Lamper kan være med til at definere forskellige zoner i et rum, så det ser større ud og får flere funktioner.
  • Definér dine behov i hjemmet, og vælg interiør derudfra. På den måde undgår du, at for mange møbler, der ikke tjener et praktisk formål, tager pladsen for dem, der egentlig er vigtige for at få hverdagen til at fungere.
  • Du kan godt sætte en skillevæg op til et ekstra værelse, selv om der ikke er et vindue med naturligt lys. Sæt en række vinduer i væggen øverst oppe – så vil der alligevel slippe lys ind.
  • Udnyt de glemte kvadratmeter. Måske kan sengen sættes op på skabe eller kommoder eller et indhak blive forsynet med små hylder.
  • Markér forskellige zoner i et åbent rum med en farve på gulvet eller en farve på væggen – det er en løsning, der intet fylder, men til gengæld giver en hyggelig stemning.

LÆS OGSÅ: 7 smarte løsninger til det lille køkken

11 konkrete eksempler på pladsoptimering i praksis:

pladsoptimering_reol

#1

En reol tager ikke meget gulvplads, men giver mange muligheder for opbevaring. Placér dekorative kasser eller kurve ved siden af lettere genstande som vaser og lamper, så udtrykket ikke bliver for tungt. Du kan også lade dine favoritskåle stå fremme og bruge dem til opbevaring af småting som f.eks. nøgler.

pladsoptimering_spejl_i_sovevaerelse

#2

Spejle kan få dine rum til at syne større, og selv om rummet er småt, bør du gå efter et spejl af en hvis størrelse. Placér det over for vinduet, så lyset fra vinduet spejles og projekteres rundt i rummet. Det skaber næsten fornemmelsen af et ekstra vindue. Spejl, H 188 x B 53 cm, 2.049 kr. (Hübsch).

pladsoptimering_koekken_med_baenk_stilleben

#3

Sæt et ekstra køkkenmodul med skuffe i forlængelse af køkkenet, og udnyt overfladen til et hyggekrog, hvor du kan læse eller drikke morgenkaffen. Du kan også sætte spisebordet op til, så pladsen gør det ud for en spisebordsstol. Pris og mål på forespørgsel. (Stilleben Architects).

pladsoptimering_skrivebord-i-hjoerne

#4

Udnyt et skævt hjørne eller en krog, hvor gængse møbler ikke passer ind, til at lave dit eget møbel. Så undgår du, at kvadratmeterne går tabt, og du får samtidig et unikt møbel. Mål op, og rådfør dig i byggemarkedet, eller tag kontakt til en snedker.

pladsoptimering_mdfplader_under_seng

#5

Lad sengen komme lidt op i højden ved at skabe opbevaringsplads under den. Løsningen tager ikke kvadratmeterplads, men kan gøre det ud for et ekstra opbevaringsmøbel.

LÆS OGSÅ: 15 hjemmebyggede senge lavet af IKEA-møbler

pladsoptimering_reolsystem_string.

#6

Miks et reolsystem med kontorplads, så du både kan benytte pladsen til arbejdsstation og opbevaring. Lad gerne hylderne fylde i højden, så pladsen både udnyttes horisontalt og vertikalt. Gør brug af opbevaringsbokse og mapper i en neutral farveskala, så udtrykket ikke bliver for rodet og uorganiseret.

pladsoptimering_hylde_paa_radiator

#7

Montér en hylde, der har samme mål som radiatorens overflade. Pladsen kan du udnytte til lysestager, vaser eller bøger. Du kan også lade bøger indgå i indretningen ved at lade dem ligge fremme på sofabordet. Det bidrager samtidig til en hyggelig og personlig stemning.

LÆS OGSÅ: 12 rumdelere, der gør dit hjem meget større

pladsoptimering_rundt_bord_vaegreol.j

#8

Bruger du et rundt bord i stedet for et aflangt, optager det ikke nær så meget plads i rummet. Vælger du et med ét enkelt bordben i bordets centrum, er det nemt at presse en ekstra stol ind, når gæster kommer på besøg.

pladsoptimering_koekken_opbevaring_vaeg

#9

Skift spandevis af affald under køkkenvasken ud med et pænt og praktisk affaldssorteringssystem til væggen. H 40 x B 30 X L 15 cm, 449 kr. for en spand. (ReCollector).

pladsoptimering_moebler.

#10

Tænk i multifunktionalitet, når du vælger møbler, og skift fx to til tre stole om spisebordet ud med en opbevaringsbænk, hvor pladsen kan udnyttes til køkkenmaskiner og -grej, som du ikke har brug for i hverdagen. Du kan også vælge et møbel til stuen, som både kan tjene som bord, opbevaring og siddeplads. Bænk, Confetti, H 45 x B 106 x D 35 cm, 3.795 kr. (Ellos Home). Move me, multifunktionelt møbel, H 27 x Ø 75 cm, 4.600 kr. Hynde, H 10 x Ø 60 cm, 1.850 kr. (Keep It Simple Stupid).

foto-another-studio_skrivebord_vaeghaengt.½

#11

Hvis behovet for en kontorplads er sporadisk, kan du gå efter et vægskab med indbygget skrivebord. Det fylder ikke meget i dybden og giver mulighed for at gemme skrivebordssager væk, når du ikke bruger dem.

Få mange flere tips til, hvordan du udnytter pladsen rum for rum lige her