Indretning og trends

Indret hjemmet med grønne planter

af Pernille Albers & Kasper Kamuk 23.09.2020
Grønne planter i hjemmet hitter fortsat - og heldigvis for det! De sørger nemlig for højere luftfugtighed om vinteren, når luften er tør og renser desuden luften i hjemmet. Se, hvordan du kan pryde hjemmet med dekorative planter og skab fornyet grøn energi.

Et par gode råd, før du planter

Inden du giver dig i kast med indkøb af planter og potter, er det værd at overveje, hvor i boligen planterne skal placeres.

Nogle planter kræver nemlig meget lys, mens andre nærmest kan klare sig uden.
Skal dine planter stå i et nordøstvendt vindue, hvor der er lyst, men ikke så meget direkte sol, kan du fx vælge surkløver, orkidé eller pengeplante. Skal dine planter omvendt stå solrigt mod syd eller vest, kan du fx vælge paradistræ, pelargonie eller husløg.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Er du typen, der glemmer at vande dine potteplanter, skal du også have det med i dine overvejelser.

Sukkulenter kræver meget lidt vand, så de er perfekte til de glemsomme bygartnere. Derudover kan du fx vælge elefantfod, yuccapalme eller svigermors skarpe tunge, som absolut heller ikke er tørstige planter.
Husk altid at give planterne frisk jord og en potte med dræn. Potterne må hellere være for store end for små.

LAV EN HYLDE MED PLANTER

Du kan lave en billig hylde til potter ved at bore tre store huller i et stykke træ. Hullerne skal have en lidt mindre diameter end krukkerne. Bor også fire små huller i hjørnerne, og placér reb i dem til ophæng. Kom planter i krukkerne, og placér dem i hylden. Hæng til sidst hylden op i et par kroge. På gulvet foran hylden står en stor kaktus i en krukke beklædt med lærred og snøret sammen med et læderbælte.

LAV KREATIVE KOKEDAMER

Kokedamer (eller planteplaneter) er svævende planter og et moderne tvist til det at indrette sig med planter. Saml en klump jord til en kugle ved at tilføje vand. Form jorden rundt om planten, dæk jorden med mos, og hold det sammen med vindseltråd. Vikl bonsaitråd rundt om kuglen, og efterlad en smule til ophæng. Husk at vande planterne med en vandforstøver dagligt, så mosset ikke tørrer ud. Orkidéer er især velegnede, fordi de også i naturen ofte hænger ned fra træer og lign.

SKAB GRØN KUNST

En plantevæg er et sjovt alternativ til et almindeligt maleri. Mal nogle spånkurve, der er foret med plastik, mørkegrønne, og bor to huller i hver. Plant dem til med planter. Hæng et rionet op på væggen i kroge, og hæng dine kurve på med s-kroge – så er de nemme at tage af og med ud til køkkenvasken, når planterne skal vandes.

PLANT VÆGGEN TIL

Mangler du gulvplads til krukker og potter, kan du sagtens inddrage væggene i stuen, på badeværelset eller i soveværelset. Sidstnævnte rum har godt af at få luften renset, så du sover bedre om natten. Det nemmeste er at købe vægophæng til krukker, som efterhånden kan fås i flere webbutikker. De viste er fra Vertiplants og kan fås af hvid eller sort plastik til 299 kr. pr. stk., fx på luxoliving.dk. Her er inddraget en hel væg, men mindre kan sagtens gøre det. Husk at holde planterne med vand, så de ikke udtørrer.

SAML DINE KRUKKER

I stedet for at stille potteplanter hist og pist i boligen kan det være flot at samle dem til et tableau, fx på et bakkebord. Vælg forskellige planter, men hold krukkerne i samme farve for et stilrent udtryk. Vores krukker er plantet til med forskellige sukkulenter.

EN HÆNGENDE HAVE

Gå all in, og skab junglestemning i din bolig. Du bestemmer selv, hvor tæt og vildt det skal være. Hæng en rundstok op over dit bord. Brug messingkæder til ophæng, og fæstn dem i loftet. Hæng planteophæng af snor til dine krukker på rundstokken. Vælg planter med lange grene til krukkerne, og vikl dem rundt om stangen, så den bliver skjult af planter. Brug helst planter, der ikke kræver for meget vand.