Natbord kreative ideer inspiration
Soveværelse

Inspiration: 7 kreative ideer til dit natbord

af Charlotte Kobberøe Fink og Sigrid Glavind. Foto: Pernille Enoch 5.07.2022
Natborde kommer i alle afskygninger, men du behøver ikke at ofre masser af penge på en dyr løsning. Se bare disse kreative natbordsideer.

Læser du inden sengetid? Har du brug for at smøre hænder og læber ind, inden du går til ro? Eller bliver du altid tørstig i nattens løb og har behov for vand inden for rækkevidde?

Et natbord er en nødvendig foranstaltning i soveværelset for mange, men derfor må praktik jo gerne gå hånd i hånd med æstetik. Det er heldigvis nemt at forene de to, hvis du på forhånd overvejer, hvad dit natbords-behov er – og hvilken stil du ønsker i dit soveværelse.

Hvilket natbord skal man vælge?

Praktik først, dernæst æstetik. Når du vælger dit natbord, skal du først afklare, hvad dit behov er. Ligger fodcremen, magasinerne og mobilen altid og roder på gulvet, eller hober tingene sig op på natbordets overflade? Så har du brug for et natbord med opbevaring – og måske en skuffe eller to til at kunne gemme de mindre pæne ting væk.

Skal der stå et vandglas på dit natbord? Så skal du vælge et materiale, der ikke er for sart. Vælger du naturlige materialer såsom et bakkebord i træ, eller et bord med overflade i marmor, ja, så skal du huske både at give natbordet jævnlig behandling, og du skal også huske, at tørre bordet af, hvis du spilder vand. Hvis natbordet i naturmateriale får skjolder, så kan du ofte slibe overfladen, give det behandling, og det bliver flot igen (læs altid op på netop dit materiale, så du er sikker på du bruger de rigtige produkter). Vælger du derimod et natbord i laminat, linoleum eller stål, ja så skal du ikke være så bekymret.

Du skal selvfølgelig også overveje, hvor meget plads du har til rådighed. Har du et lille soveværelse, vil det være ideelt at vælge et natbord, som kan hænge på væggen (da et væghængt natbord frigiver gulvplads), eller et med tynde ben, så udtrykket bliver luftigt. Har du god plads, kan det være, du skal leve hotel-stilen helt ud og indramme sengen med større natborde, der står på gulvet. Her har du bedre mulighed for at rykke lidt rundt, når du føler for det. Vælger du et væghængt natbord, skal du sikre, at du bruger de rigtige skruer og rawplugs til ophæng, så du er helt sikker på det bliver hængende, når der også kommer ting på/i det.

Til slut skal du selvfølgelig have din personlige stil for øje. Skal dit soveværelse et roligt helle, eller bliver du glad i låget af masser af farver og spræl? Tænk det ind, når du vælger materialer og farver. Visse natborde kan også males, alt efter materiale, og på den måde kan du forny udtrykket fra tid til anden, uden at købe nye natborde.

Vil du have mere natbordsinspiration? Så se også at se vores 9 smukke sengeborde

sengebord_natbord_guide

Tekst: Julie Illemann Mortensen. Illustration: Trine Natskår

Lav dit eget natbord

Kan du ikke finde et natbord, der passer til dig og dit behov, så kan du også overveje at lave dit eget. Du kan enten tænke kreativt i forhold til, hvad der kan bruges som natbord – eller du kan hacke et billigt natbord eller en lille reol og med maling, tapet og greb give det nyt liv. Så skal bordet være svævende, med opbevaring eller blot være smukt?

Vi har samlet syv både praktiske og flotte idéer til alternative og kreative natborde her:

Bøger som natbord

Natbord af bøger

Har du ikke brug for opbevaring, kan en nem, hurtig og billig løsning til et natbord være en stabel dekorative bøger. Det giver et lidt tilfældigt og afslappet udtryk i soveværelset - og så er det super hurtigt at ændre, hvis du bliver træt af det. Stil gerne et par dekorative ting på bunken, så du skaber et lille stilleben. Du kan også hænge to små hyldeknægte op, og lade bøgerne "svæve" på dem, og voila, du har et svævende natbord. Det giver et virkelig flot udtryk, som også kan ændres. Foto: Ditte Capion

Natbord taburet

Vintagefund som natbord

Du kan nemt bruge en taburet eller en skammel til at skabe et lille natbord, som er nemt at flytte rundt. Her tilføjer det patinerede træ lidt hygge til det afdæmpede og minimalistiske soveværelse, så tøv ikke med at gå på jagt i gemmerne eller i genbrugsbutikker efter et godt og billigt fund, som kan bruges. Et vintagefund kan også hurtigt skifte udtryk - har du en klat maling til overs, kan du lege med udtrykket, så meget du vil. Foto: Mette Wotkjær

Bænk som natbord

Bænk som natbord - og personligt stilleben

Har du god plads, så er det oplagt at bruge en bænk eller et aflangt bord, eller et bakkebord som natbord. Så er der god mulighed for at slå sig løs med indretningen og gøre dit natbord personligt ved at udstille planter, nips, vaser og minder. Du kan altid gemme væk og skifte ud, hvis du får brug for et mere stramt udtryk. Foto: Pernille Enoch

Natbord i stål

Hack et natbord med tapet og folie

Lad dit natbord få lov til at tiltrække sig masser af opmærksomhed ved at vælge et i et anderledes materiale. Du kan også selv give et neutralt natbord nyt liv ved at lege med selvklæbende folie eller tapet. Hvis du vil skabe dit eget udtryk, men ikke kan finde det helt rigtige, så kan du også være kreativ med et lille IKEA-hack. Du kan vælge mellem IKEAs mange forskellige bord, give dem en god hæftgrunder og male eller tapesere det.

Grønt natbord

Sving malerpenslen

En lille reol, stol eller skammel kan hurtigt forvandles til et drømmenatbord med en rest maling. Vil du skabe et roligt og sammenhængende udtryk i soveværelset, så kan du som her bruge overskydende maling fra væggen og male natbordet i samme farve. Giv det eventuelt en omgang lak eller anden overfladebehandling, hvis der skal stå vand på dit bord. Foto: Peter Kragballe

Natbord med marmorplade

Udskift bordpladen

En anden måde at lave et personligt natbord på er ved at udskifte "bordpladen" på en skammel, taburet eller et lille sidebord. Du kan eventuelt bruge en marmorplade som her, en træplade (i de fleste byggemarkeder kan man billigt købe overskydende træstykker, eller få skåret et stykke på mål) - eller du kan snuppe den nemme løsning og beklæde den eksisterende plade med folie, der ligner sten eller træ. Foto: Stylesystemet

Bogkasse som natbord

Brug en bogkasse eller hylde som natbord

Kun fantasien sætter grænser for, hvad du kan bruge som natbord. Har du ikke ret meget plads, så er det oplagt at hænge dit sengebord på væggen, så det ikke optager gulvplads. Her kan en lille bogkasse eller hylde være ideelt at bruge. Jo mindre dit soveværelse er, jo vigtigere er det, at det ikke ser for proppet ud, så vælg gerne en farve, som ikke larmer for meget. Bruger du en bogkasse får du mere opbevaring, så du kan have alle dine sager samlet. Bruger du en hylde, kan du finde dekorative små kasser med låg, eller foldekasser som dem fra Hay, så du kan holde system i dine ting ved natbordet.

Vil du have mere inspiration? Se også vores 25 smukke soveværelser lige her