Hvid radiatorskjuler med lodrette lameller
Stue

Sådan finder du den rigtige radiatorskjuler – eller bygger din egen!

af Rita G. Dam. 2.12.2021
Foto: Birgitta Wolfgang Drejer, PR, Andreas Mikkel Hansen, Heidi Lundsgaard, Jens Barslund, Lisette Plenov, Tia Borgsmidt, Mia Mortensen, Josefine Hedemann, Carina Krüger
En radiatorskjuler er prikken over i'et i ethvert rum. Vi inspirerer her til, hvilken radiatorskjuler du skal vælge – og hvad du skal være opmærksom på – og så får du også en trin for trin-guide til, hvordan du bygger din egen udgave af radiatorskjuleren

En radiator er ikke altid lige køn at se på, og derfor kan en raditorskjuler være en ideel løsning.

Den har et elegant udtryk og kan nemt få din stue eller et andet rum til at ligne en million. Spørgsmålet er blot, hvordan den skal se ud, og om skal den være hjemmelavet eller købt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Derudover er der også nogle gode råd, du bør følge, inden du køber en radiatorskjuler.

3 ting du skal vide, inden du køber en radiatorskjuler

En radiatorskjuler er dekorativ, men den skal også fungere rigtigt og lede varmen ud. Georg Boas fra Radiatorskjuler.dk fortæller her, hvad du skal tænke over, inden du investerer i en radiatorskjuler.

radiatorskjuler-dk
 1. Undgå at få bygget en 'varmekasse'. En radiator virker bedst, hvis den kan få luft ind fra gulvet og afgive varme i toppen. Vi ser desværre flere tilfælde med 'gør-det-selv'-løsninger, som vi må udbedre.
 2. Ved vinduespartier kan du bruge din eksisterende vindueskarm, hvis den er dyb nok. Der skal typisk være 5 cm udhæng på vindueskarm udover radiator, for at den kan bruges.
 3. Det er vigtigt, at man kan komme til termostat og udluftningsskrue på radiator. Radiatorskjulerne bør kunne åbnes unden brug af værktøj.

Hvilken radiatorskjuler skal jeg vælge?

Der findes forskellige typer af radiatorskjulere. Du kan få dem med lodrette lameller, med stjernemønster, kvadratiske tern og meget mere. Så det burde være muligt at finde netop den radiatorskjuler, der passer til din stil og dit rum.

Nedenunder har vi samlet forskellige typer af radiatorskjulere, så du kan blive klogere på, hvilken stil du er til.

Radiatorskjuler med lodrette lameller

Radiatorskjuler fra Røverkøb

Radiatorskjuler med kvadratiske tern

Radiatorskjuler fra Røverkøb

Radiatorskjuler med lukket front

Radiatorskjuler fra Røverkøb

Radiatorskjulere fra Røverkøb

Sådan monterer du din radiatorskjuler

Du kan enten selv vælge at montere din radiatorskjuler eller få en håndværker til det.

Køber du en radiatorskjuler på et byggemarked, kan du højst sandsynligt samle den selv. Du kan fx købe en radiatorskjuler hos Silvan, Bauhaus, Røverkøb og Jem & Fix.

Det kræver ofte ikke håndværksmæssige færdigheder, men det udfordrende kan være selve opmålingen. Du skal måle din radiators højde, bredde og dybde og evt. også måle termostaten, da radiatorskjuleren skal dække det hele.

Dernæst skal du tjekke radiatorskjulerens indvendige mål og se, om de passer med dine opmålinger. Mange af radiatorskjulerne fra byggemarkederne kan samles på blot få minutter og kræver ikke meget værktøj.

TIP: Der skal være omkring 1 cm mellem radiator og radiatorskjuleren.

Få professionel hjælp til opsætning af din radiatorskjuler

Du kan også vælge at købe en samlet løsning hos en leverandør af radiatorskjulere. Så kan du designe radiatorskjuleren, som du ønsker den og få en skræddersyet løsning.

Fordelen er også, at firmaet kommer og monterer radiatorskjulerne, og dermed undgår du, at radiatorskjuleren bliver monteret forkert, så den ender med at blive en 'varmekasse', hvor luften ikke kan cirkulere.

I videoen nedenunder kan du se, hvordan håndværkerne går til værks, når en radiatorskjuler skal sættes op.

Inspiration: 7 hjem med radiatorskjulere

Overvejer du at anskaffe dig en radiatorskjuler, men ved endnu ikke, hvordan den skal se ud?

Vi har samlet 7 stilfulde rum, som alle er forsynet med en radiatorskjuler. Den kan både bruges på kontoret, i stuen, i soveværelset, på badeværelset - ja stort set alle rum.

Se her, hvordan en radiatorskjuler på smukkeste vis opgraderer rummet.

radiatorskjuler_under_vindue_kombineret_med_reol.

En smart løsning, hvor radiatorskjuleren indgår i en væg til væg-reol, så der er opbevaring i form at hylder på begge sider.

Radiatiorskjuler inspiration

En radiatorskjuler behøver ikke altid være under et vindue. Dæk den gamle radiator til og få samtidig en ny hylde, du kan stille lamper og nips på.

Radiatiorskjuler inspiration

Her er radiatorskjuleren brugt som et tv-bord. En elegant løsning, der betyder, at du ikke behøver fylde stuen med et ekstra møbel.

radiatorskjuler_med_marmorhylde.

En marmorplade på en radiatorskjuler kan gøre underværker. Saml din yndlingsting på toppen, og gør rummet mere personligt.

radiatskjulere_med_kvadratisk_moenster_under_vindueskarm

En radiatorskjuler kan være en udsmykning i sig selv. Vælg et interessant mønster på fronten, og skab en mere herskabelig stemning.

Radiatiorskjuler inspiration

En radiatorskjuler bidrager til et roligt udtryk i soveværelset.

spisestue-radiator-skjuler_enkelt_design.

En radiatorskjuler behøver ikke at være super avanceret for at ændre udtrykket i et rum. Her er vindueskarmene brugt som udgangspunkt for to enkle radiatoskjulere, som er lette at åbne, når der skal justeres på varmen.

Sådan bygger du selv en radiatorskjuler

Du kan også kaste dig ud i et gør det selv-projekt, hvis du har mod på det. Har du hænderne skruet rigtigt på, kan du sagtens opnå et smukt resultat.

Der findes mange forskellige guides på nettet og på Youtube, der viser, hvordan du selv kan bygge den radiatorskjuler, du drømmer om.

Nedenunder kan du se et ganske vellykket DIY-projekt, hvor en lille radiator på badeværelset er blevet dækket til med en radiatorskjuler.

Udover at radiatorskjuleren betyder noget for æstetikken, så får du også en smart hylde, du kan stille dit badeværelsestilbehør og nips på.

Det skal du bruge

 • Bræt i fyrretræ - tilpasset i størrelse
 • Hæftepistol
 • Boremaskine
 • Hammer
 • Målebånd
 • Maling og grunder
 • Spraymaling
 • Trælim
 • Flydende klæbemasse
 • Mønsterplade
 • Sav
 • Pladesaks

  Sådan bygger du en radiatorskjuler

  1. Top- og sidestykkerne hamres sammen med søm.
  2. Skær bundstykket til, så det passer mellem sidestykkerne.
  3. Hamr bundstykket fast med søm.
  4. Hamr lister fast hele vejen rundt for at opnå et pænt finish.
  5. Mal træet med grunder.
  6. Mål mønsterpladen og klip den til - pas på kanterne, de kan være skarpe.
  7. Læg mønsterpladen ind i radiatorskjuleren for at tjekke størrelsen.
  8. Tag mønsterpladen ud og spray den med hvid spraymaling. Hold spraydåsen omkring 30 centimeter fra pladen, når du sprayer.
  9. Mal radiatorskjuleren hvid.
  10. Hæft mønsterpladen fast indefra med en hæftepistol - 2-3 hæfteklammer på hver side bør være nok.

  Du kan se hele guiden her.