Guide: Find det perfekte spejl til dit hjem
Indretning

Sådan finder du det perfekte spejl til dit hjem

Onsdag, 2. marts 2022 - 9:54 af Freja Bang Lyngbo. Foto: Ditte Capion, Mia Mortensen, Dianna Nilsson, Anitta Behrendt, Peter Kragballe og PR. 2.03.2022
Firkantet eller rundt? Stort eller småt? Vi guider dig, så du kan finde det spejl, der passer allerbedst ind hjemme hos dig.

Hvor højt skal spejlet hænge? Hvor stort skal det være? Og hvilke spejle passer bedst til hvilke rum? Er du på udkig efter et nyt spejl til dit hjem, er der et par ting, du kan overveje, før du ladet det rette flytte ind hjemme hos dig. Vi har samlet vores bedste tips og tricks lige her!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Derfor skal du indrette dig med spejle

Spejle er langt fra en ny opfindelse. Faktisk findes der spejle helt tilbage fra oldtiden, hvor de var af poleret metal som bronze og støbt med motiver.

I middelalderen havde man i slotsparker spejldamme, som havde til formål at spejle mennesker, planter og himlen med skyer, og i 1700-tallet begyndte man i Danmark at fremstille spejle, som vi kender dem i dag.

Spejle er geniale og kan gøre en stor forskel for, hvordan din bolig tager sig ud. De skaber nemlig en optisk illusion og får dit hjem til at syne større, samtidig med at de lader lyset fra vinduerne finde vej indenfor ved at reflektere det rundt i rummet. Så tænk dem gerne ind i alle hjemmets rum.

Vil du lave dit eget bord af spejle? Se her, hvordan du laver en spejlkube!

Men spejle er ikke kun oplagte af praktiske og funktionelle årsager. Du kan også bruge dem aktivt i indretningen som vægpynt og integreret interiør. Der findes nemlig masser af forskellige spejle i varierende former, farver og størrelser – og de bidrager alt sammen til noget forskelligt - foruden at hjælpe dig med at tjekke, om frisuren sidder, som den skal.

Sådan finder du det perfekte spejl

Før du besværer dig med at slæbe et spejl hjem, bør du overveje, hvad formålet med det skal være, og hvad der kan lade sig gøre i det rum, det skal flytte ind i.

Er formålet ene og alene at kunne spejle dig i det, når du gør dig klar om morgenen? Eller skal det kaste lys rundt i rummet og skabe illusionen om flere kvadratmeter? Er det plads til, at spejlet stå på en fod midt i rummet, eller har det kun et lille hjørne af væggen at gøre godt med?

Hvor stort skal et spejl være?

Om du vælger et stort eller lille spejl afhænger af rummet, og hvilken funktion spejlet skal have. Har du en stor, bar væg på badeværelset, bør du gå efter et, der kan udfylde stort set hele væggen. Det vil få rummet til at syne større og sikre, at masser af lys fordeler sig rundt i rummet.

En god tommelfingerregel er, at jo mindre rummet er, jo større bør spejlet være - selvfølgelig alt efter, hvad der kan lade sig gøre i det i forvejen trange rum.

Sørg for, at spejlet ikke er bredere end møblet under. Og hvis det er, så sørg for, at det flugter med et andet møbel på badeværelset, f.eks. toilettet. Det vil give dig det mest balancerede udtryk.

Se også: 13 billige måder at pifte dit badeværese op på

Du kan også gå efter flere mindre spejle og hænge dem i klaser tæt opad hinanden, som var det en billedvæg. Det skaber en fin mosaikeffekt og er nærmest et kunstværk i sig selv.

Hvis det er badeværelset, der skal udstyres med et nyt spejl, kan du overveje at gå efter et spejlskab. På den måde får du ekstra opbevaringsplads med i købet.

Hvor højt skal et spejl hænge?

Hvor højt dit spejl skal hænge, afhænger af, hvor stort det er. Hvis dit spejl er 60 cm højt eller mindre, skal dine øjne være ca. i midten af spejlet, når du spejler dig i det.

Er dit spejl højere end 60 cm, skal en femtedel til en tredjedel af spejlet være over øjenhøjden.

Hvilken form skal mit spejl være?

De fleste hjem består af mange firkantede elementer, som f.eks. borde, skabe og billeder på væggene. Hvis du gerne vil bløde de skarpe kanter en smule op, kan du gå efter et rundt spejl - eller måske endda et dråbeformet et af slagsen. Så behøver du heller ikke at være så nøjagtig, når du skal hænge det op. Du slipper nenlig for at forholde dig til, om linjerne flugter med de omkringstående møbler.

Hvis du er mest til et firkantet spejl, er det stadig mange retninger at gå i: Med træ- eller metalramme, ingen ramme, bløde kanter eller hårde kanter? Husk, at spejlet kan være et designelement i sig selv, så gå efter det, der passer ind hjemme hos dig. Du kan også overveje at købe et rektangulært spejl og hænge det vandret.

Se også: Sådan vælger du de retter lamper

Inspiration: 13 smukke spejle

Stort blåt spejl

Som et tungt møbel indtager de store spejle rummet. De er selvskrevet gode til at give et full body view, men de store spejle er også en smart genvej til at få et rum til at virke større. Samtidig er særligt de kurvede spejle fra Gustaf Westman og Poltronova-spejlet nærmere et statement piece i indretningen.

Rundt spejl i badeværelse

Et rundt spejl fungerer godt, hvis du vil bløde de lige linjer op. Det giver dig samtidig friere tøjlere i forhold til, hvor du hænger det - du slipper nenlig for at forholde dig til, om linjerne flugter med møblerne omkring.

Spejl formet som en sø

Et skulpturelt spejl er nærmest et kunstværk i sig selv. Hæng det gerne på en rimelig bar væg, så det kommer til sin ret.

Se også: 9 indretningstips, der giver nyt liv til dit hjem

Små spejle i entré

Udnyt spejles reflekterende evne til at skabe dybde og fordele det naturlige lys, f.eks. i små rum og snævre gangarealer. I gangen her pynter flere forskellige spejle som kunstværker i sig selv.

Antikt spejl

Du kan finde massser af smukke spejle på loppemarkeder eller i genbrugsforretninger. Her matcher spejlets messingdetaljer armaturet på håndvasken.

Se også: 13 klassiske indretningfejl: Sådan undgår vi dem

Flere spejle i forskellige geometriske former

Hæng flere spejle op i forskellige geometriske former, eller gå på jagt efter et spejl, der næsten er et kunstværk i sig selv. Så kan du holde resten af indretningen neutralt, uden at resultatet bliver kedeligt.

På badeværelset kan du vælge et spejl, der går fra væg til væg. Det får rummet til at syne større og giver beskueren fornemmelsen af, at der er flere lamper, end det egentlig er tilfældet.

Spejlvæg af mange små spejle.

Vælg flere spejle i varierende størrelser og former til væggen, som du kan hænge op som del af en billedvæg eller anden dekoration.

Antikt romantisk spejl

Et stort, gammelt spejl med en massiv ramme tilfører en herskabelig stemning til dit hjem. Det fungerer især godt, hvis den øvrige indretning er stramt kurateret og består af flere designklassikere.

Rektangulært spejl hængt på langs

Hvis dit badeværelsesmøbel er forholdsvis bredt, men højt, kan du gå på jagt efter et retangulært spejl og hænge det vandret. Vælg gerne et materiale, som matcher den øvrige indretning - som her, hvor messingdetaljerne går igen.

Spejl som en del af en billedvæg

Du kan sagtens integrere dit spejl i en billedvæg, f.eks. ved at lade rammes materiale gå igen i billedrammerne. Få hemmeligheden bag den perfekte billedvæg her!

Loppefund spejl får gangen til at syne større

Hæng et spejl for enden af trappeopgangen, så rummet syner større. Du finder masser af unikke spejle på loppemarkeder eller i genbrugsforretninger.

Miks små og store spejle for at få rummet til at syne større

Flere små spejle er gode til at skabe en større rumfølelse og kaste lys rundt i rummet.

Se også: Sådan opstår en boligtrend - og sådan forudser du selv den næste

Et rundt spejl der trækker naturen ind i stuen

Tænk over, hvor i rummet du placerer spejlet. Er du taktisk, kan du hænge det et sted, så naturen udefra spejler sig ind i rummet - som her, hvor de grønne blade nærmest er flyttet indenfor.