Sådan undgår du glaspest
Køkken

Sådan undgår du glaspest: Her er ekspertens råd

Rita G. Dam / Foto: Claudi & Capion 22.03.2022
Har du problemer med glaspest? Husholdningsekspert Ann-Alicia Thunbo Ilskov giver her 5 tips til, hvordan du undgår glaspest.

Dine vinglas, cocktailglas, vandglas mm. skal helst holde for evigt.

Derfor vil de fleste af os blive ærgerlige over, hvis vi en dag opdager en mælkehvid belægning på vores glas, efter det har været en tur i opvaskemaskinen.

Problemet kaldes glaspest, og det opstår ifølge husholdningsekspert og ejer af Husmoderen.dk, Ann-Alicia Thunbo Ilskov, fordi glassene udsættes for en høj basisk koncentration fra opvaskemaskinen i længere tid. Det kan betyde, at glasmassen ender med at krystallisere.

SE OGSÅ: Se alle vores tips til rengøring i hjemmet her!

Er det glaspest?

Glaspest kan ramme både dyre og billige glas - også dem, der er testet til at kunne klare en tur i opvaskemaskinen. Har dine glas fået en hvid belægning, kan du nemt finde ud af, om det er glaspest eller ej. Dyp blot glassene i hvid lagereddike i fem minutter, og hvis belægningen forsvinder herefter, er der ikke tale om glaspest. Derimod er det opvaskemaskinen, der mangler salt. Er der pletter og striber på dit glas, kan det være, fordi din opvaskemaskine mangler afspændingsmiddel.

Glaspest fra opvaskemaskinen

Der kan være flere årsager til at dine glas får glaspest, efter mange ture i opvaskemaskinen. For når dine glas udsættes for høj basisk koncentration fra opvaskemaskinen i længere tid, er det at glaspesten opstår. Det kan derfor ikke vaskes væk. Til gengæld kan du forsøge at undgå glaspest. Det gør du ved at følge rådende mod glaspest herunder.

SE OGSÅ: Folder du dit tøj rigtigt?

Sådan undgår du glaspest

Husholdningsekspert Ann-Alicia Thunbo Ilskov giver her 5 gode råd til, hvordan du undgår glaspest.

  1. Vask altid glas på under 55 grader.
  2. Undgå tørreprogrammer.
  3. Åbn maskinen efter vask, så dampen kan blive lukket ud.
  4. Brug glasbeskyttende middel i maskinen.
  5. Doser opvaskepulveret korrekt.

Kan man fjerne glaspest?

Er du så uheldig, at dine glas er ramt af glaspest, er der desværre ikke meget, du kan gøre. Glaspest er meget svært at få af glassene.

Har du stadig reklamation på dine glas, kan du kontakte forhandleren og høre, om det er muligt at få glassene byttet.

Tip mod glaspest

Er glaspesten ikke slem endnu, kan du prøve at lægge dine glas i en skål med med eddike og vand. Husk altid at putte syre i din skål til bedst, og brug altid handsker.