Brug din æggeskal
Tips & tricks

8 ting du kan bruge dine æggeskaller til

af Maja Grønbæk 18.01.2016
Foto: Carina Krüger
Hvad gør du med æggeskallerne, når du har spist dine æg? Hvis de bare ryger i skraldespanden, så se her, hvordan du kan bruge dem meget smartere!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Æggeskal er en af naturens helt geniale emballager - og da den netop er 100% naturlig, er den også rigtig god at genbruge. Du vil måske blive overrasket, hvor mange ting du kan bruge skallerne til, når du har spist dit æg. Se bare listen her!

8 ting du kan bruge dine æggeskaller til

#1: Miljørigtig skadedyrsbekæmpelse Spred knuste æggeskaller rundt omkring dine planter og blomster for at undgå, at der går skadedyr i dem. Hvis du har problemer med rådyr i haven, kan æggeskallerne også holde dem på afstand, da rådyr ikke bryder sig om lugten. #2: Gør kaffen mindre bitter

Læg en enkelt æggeskal oveni dit kaffefilter, så vil din morgenkaffe være meget mindre bitter. Hvis du bruger biologisk nedbrydelige kaffefiltre, er det bare at smide filter, kaffegrums og æggeskal direkte i kompostbunken!

Læs også: 10 nemme afgrøder til køkkenhaven

#3: Brug æggeskaller til forspiring af dine planter
Brug de små, halve æggeskaller som bæredygtige og fine økologiske forspirings-potter, inden du planter ud i haven. Stil dem i en æggebakke, og følg med i, hvordan de små spirer vokser.

#4: Miljøvenligt rengøringsmiddel Ryst knuste æggeskaller sammen med lidt sæbevand, og brug blandingen til at skure de ting, der kan være svære at få rene som fx vaser og termoflasker. Du kan også bruge de knuste æggeskaller til at fjerne genstridige rester på potter og pander. #5: Gode i komposten Æggeskaller komposterer hurtigt og giver masser af næring i form af calcium og andre mineraler til komposten. #6: Naturlig afløbsrens Hæld lidt knuste æggeskaller ned i dine afløb på vask og bruser. De vil helt naturligt være med til at rense rørene på deres vej ned igennem afløbene. #7: Gode mod hudirritationer Knus æggeskallerne helt fint, fx i en morter, hæld dem i en lille beholder, og tilsæt lidt æblecider-eddike. Når æggeskallerne er opløst efter et par dage, er blandingen rigtig god mod mindre hudirritationer og kløeende hud. #8: En nem og naturlig ansigtsmaske Igen skal du knuse æggeskallerne helt fint i en morter. Herefter pisker du den knuste skal sammen med en æggehvide, og straks har du en ansigtsmaske, som din hud vil takke dig for! Lad ansigtsmasken tørre, før du skyller den af igen. Læs også: 9 tips til din rengøring med citron Kilde: www.goodhousekeeping.com