Sådan fjerner du pletter fra frugt og bær
Rengøring og husholdning

Sådan fjerner du pletter af frugt og bær fra dit tøj

af Anita Banner 17.05.2018
Foto: Claudi Thyrrestrup.
Det er sæson for jordbær, hindbær, blåbær, ferskener og andre kulørte frugter og bær. Desværre kan de saftige delikatesser nemt sprøjte ud på tøjet og efterlade pletter. Men fortvivl ikke, for de fleste pletter fra frugter og bær er nemme at fjerne igen.

Kender du det? Du er til havefest, og har fået et glas hvidvin stukket i hånden og er lige gået ombord i en skål friske jordbær. Pludselig taber du et saftigt bær og et lyst stykke tøj er med ét forvandlet til en plettet pjalt, som for evigt må leve en skjoldet tilværelse bagest i skabet. 

Sådan behøver det dog heldigvis ikke at gå. Hvis du handler hurtigt, kan de fleste pletter fra frugter og bær fjernes helt fra tøjet. Her er, hvad du skal gøre:

Flere gode tips: Sådan fjerner du rødvinspletter

Gode tips til at fjerne pletter fra frugt og bær

Det værste, du kan gøre, er at lade pletten sidde på tøjet i dagevis. Det gælder om at forsøge at fjerne den med det samme.

Opvaskemiddel er et vidunder

Smør hurtigt en klat klar opvaskemiddel direkte på pletten, og skyl den straks under den varme hane – det er vigtigt, at vandet er så varmt som muligt, og du kan evt. gnubbe pletten lidt med en negl.

Er det ikke nok til at fjerne pletten, kan du vaske kjolen med et vaskemiddel med blegemiddel ved 95 grader.

Kan kjolen ikke tåle så høj temperatur, kan du komme klar opvaskemiddel på pletten, lade det virke i 6-7 timer og derefter vaske kjolen ved 40-60 grader. Pletter fra ferskener er ekstra svære at fjerne. Her skal du skylle stoffet så hurtigt som muligt og derefter følge ovenstående anvisning. Er kjolen stadig plettet efter vask, kan du lægge den i blød i 1 del citronsyre og 9 dele vand. Lad tøjet ligge et par timer, skyl og vask ved 40 grader.

Lav en fantastisk sommerkage med bær: Få opskriften på jordbærkage med vaniljecreme

Hvordan fjerner man pletter fra uld og silke?

Desværre tåler ikke alt slags stof at blive behandlet med knofedt og høje temperaturer. Heldigvis er der dog også råd for det. Skal dit tøj vaskes på uldprogram, kan du gnide pletten med sprit, inden du lægger den ind i vaskemaskinen. Ved hvidt uldtøj skal du bruge citronsaft. Ved genstridige pletter kan du bruge sæbevand, der er tilsat 8 % ufortyndet salmiakspiritus. Vask herefter kjolen grundigt.

Hvis kjolen skal vaskes på silkeprogram, skal du først gnide pletten med sprit eller 8 % ufortyndet salmiakspiritus. Ved lyst silketøj dupper du pletten med citronsaft og gnider straks efter med sprit, inden du vasker i maskinen. Så burde pletten forsvinde.

Vild med lækre bærdesserter? Prøv også pandekagekage med røde bær

Kilde: plet-rens.dk og Pletguiden.