Stueplanter

Sådan passer du på dine planter i vinterhalvåret

Af 0 19.09.2018
19.09.2018 - Tekst: Kathrine Glargaard Andersen. Foto: Greenify.
Kulden begynder så småt at komme krybende, og sæsonændringen betyder en hel del for dine planter - både dem indenfor og dem udenfor. Vi har fået Greenify's bedste tips til, hvordan du passer bedst på dine planter i vinterhalvåret.

Efteråret er over os, og vejret byder langsomt på køligere og køligere temperaturer. Det betyder bl.a. masser af skønne hyggestunder og kreative indendørssysler i boligen - men det betyder også, at du skal tage hånd om dine planter på anden vis, end i de mange, dejligt varme sommermåneder, vi lige har haft.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vi har fået de bedste tips til netop dette fra Greenify's dygtige gartner, Freja, så du kan give dine planter - både i boligen og på altanen - de bedste vækstbetingelser i vinterhalvåret.

Se også: 5 planter, der forbedrer indeklimaet i dit hjem

Pasning af udendørsplanter i vinterhalvåret

#1: Gør klar til overvintring
Mange af dine udendørs planter kan højst sandsynligt ikke tåle at blive stående udenfor på altanen, hvor de bliver udsat for frost, kulde og blæst i vinterhalvåret. Find allerede nu ud af hvilke, der egner sig til at overvintre, og tag dem indenfor, inden nattefrosten begynder at komme.

Det er vigtigt, at dine overvintrende planter står køligt og lyst, indtil de kan komme ud igen til foråret. Stil dem fx i en kælder, garage eller udestue med vinduer, da det er for varmt for dem at blive opbevaret i en stue. Hvis du har haft løg- og knoldplanter udenfor, kan du med fordel grave dem op og gemme løgene koldt til næste år.
Husk også at tjekke dine planter for skadedyr, inden du tager dem indenfor til dine andre planter.

#2: Forbered dig på efterårets vind og vejr
De planter, som kan tåle frost og kulde, kan du sagtens lade stå ude i vinterhalvåret. Vær dog opmærksom på, at ikke alle er lige hårdføre. Planterne skal så vidt muligt holdes i læ, da de fleste ikke kan lide for meget kulde og blæst. Selvom de godt kan klare at stå udenfor i de kolde måneder, er det en god idé at skåne dem for den værste nattefrost. Dæk jorden i dine krukker til med gran eller kokosflis inden temperaturen kommer under 5 grader

#3: Gør altanen efterårsklar
Gør dig selv og din altan en tjeneste ved at rydde lidt op, og få gjort klar til efteråret. På den måde kommer din altan til at fremstå så indbydende og pæn som muligt samtidig med, at du gør det mere overskuelig for dig selv, så du er klar til næste sæson på altanen. Det er fx en rigtig god idé at tømme dine krukker for etårige planter. Plant i stedet noget nyt og stedsegrønt, eller gem krukken til foråret.

Lerkrukker kan være en god idé at flytte indenfor, da de optager vand fra luft og vanding, og dermed kan sprække, når frosten kommer. Det kan ligeledes være en god idé, at fjerne underfadene fra dine krukker, så de ikke bliver fyldt med vand, der risikerer at fryse og ødelægge både plante og krukke. Pas på med at vande dine planter, når det bliver rigtig koldt, da plantens rødder suger vandet og bliver ødelagt, hvis det fryser.

Skal altanen også kunne bruges i vintermånederne? Se tips til vinteraltanen her

Foto: Greenify

Pasning af indendørsplanter i vinterhalvåret

1#: Giv planterne mindre vand
Dine planter har brug for mindre vand i efterårets kolde måneder, da de får mindre lys og varme. Tjek jorden og sørg for, at den er tør de øverste 5 cm i overfladen, før den vandes. Der kan godt gå lidt flere dage mellem hver vanding. Luften indenfor bliver automatisk mere tør, når du tænder for varmen. Du kan med fordel forstøve dine planter med jævne mellemrum, så bladene ikke tørrer ud og får brune kanter.

Pas desuden på med at stille din plante oven på en radiator, da jorden hurtigt vil udtørre og “slippe” krukken rundt i kanten, og det har planten ikke godt af.

2#: Plant om og hold igen med gødningen
Dine planter har vokset sig store og stærke henover sommeren, og har brug for ny muld og plads til at klare sig godt igennem vinterhalvåret. Derfor bør du omplante dem i efteråret inden kulde og mørke sætter ind for alvor.

Stop med at gøde dine planter, da de kører på lavt blus, når de ikke er i vækstsæson. Derfor får de ikke samme mængder af lys og varme, som de ellers har været vant til fra sommeren. Pas derfor på med at give dem flere næringsstoffer, end de har brug for. Hvis du har omplantet dem, har de nemlig allerede fået næring fra den jord, de er blevet omplantet i.

3#: Stil dine planter lyst
Dine planter har brug for mere lys i de mørke måneder, ryk dem derfor tættere på vinduerne og stil dem så lyst som muligt - gerne i vestvendte vinduer, hvor der er størst sandsynlighed for at blive ramt af solens stråler. Selvom planterne har brug for mere lys, skal du også være opmærksom på kulde fra vinduerne - de kan ikke lide træk.

Derudover skal planten vænne sig til efterårets klimaforandringer. Det er derfor helt normalt, at den taber et par blade ved sæsonskift. De fleste populære stueplanter kommer fra egne, hvor årstiderne ikke skifter, så derfor kan de få det lidt hårdt i vores vintermåneder. Giv dem tid, ro og optimale betingelser. Jo mere man passer på sine planter, jo pænere er de.