Havetips

Sådan gør du haven vinterklar

af Redaktionen 9.11.2015
Foto: Tine Edinger
Haven er lige så stille ved at gå i vinterdvale, men der er stadig projekter, som skal klares. Her er syv tips til vinterklargøring af haven!

Når efteråret for alvor har fat, så er det tid til at gøre haven klar til vinteren. Der er flere punkter på to do-listen, som helst ikke må udsættes for længe, når der er risiko for frost.

Vinterklargøring af haven

Efterårshaven står i brændende farver, havemøblerne stilles væk for i år, og det er tid til at gøre haven vinterklar. De kuldskære planter skal beskyttes mod vinterkulden, græsset skal klippes for sidste gang, og der skal plantes til foråret! Vi har samlet 7 tips til vinterklargøring af haven:

1. Pas på havemøblerne

Sørg for, at havemøblernes ben ikke står direkte på jorden og suger fugt til sig. Giv dem plastikposer på eller stil dem på fliser. Tør møblerne over med et tykt lag træolie og lad dem stå og suge godt til sig, før du tørrer den resterende olie af med en klud.

2. Klip græsset for sidste gang

Vil du undgå ukrudt og bare pletter på græsplænen til næste år, er det vigtigt, at du ikke klipper græsset for lavt. Højt græs kvæler nemlig ukrudtet, og samtidig udvikler græsset et bedre rodnet, som hjælper den til at klare vinteren bedre. Giv dig også tid til at fjerne det afklippede græs - ellers holder det på fugten og øger risikoen for svampeangreb.

3. Plant smukt med nemme blomster

Anlæg et bed nu, der blomstrer næste sommer. Plant i grupper og i farver i god, almindelig havejord og gerne i sol. Løsn jorden og fjern al ukrudt. Vælg planter fra listen her, som er nemme og smukke sammen: Hortensia, pæon, høstanemone, lavendel, geranium og løvefod. Læg evt. løg i hele bedet, så du har blomster fra det tidligere forår.

4. Plant hækken nu

Løvfældende hække er perfekte at plante nu, hvor jorden er fugtig, og bladene er faldet af. Køb barrodede planter, som vokser bedst. Vent dog med bøgehækken til december. Vand planterne grundigt til én gang, og vær omhyggelig med at vande hækken hele næste år.

5. Vintergrønt til krukkerne

Er dine krukker ikke frostsikre, skal de tømmes og stilles under et halvtag, så de ikke bliver våde. Plant de frostsikre krukker til med tidlige forårsløg og noget grønt, for eksempel julelyng, efeu, hebe eller buksbom, som kan pynte vinteren igennem.

6. Giv drivhuset en omgang

Sæt alle potterne udenfor, og skrub hele drivhuset indvendigt med brun sæbe. Spul efter med vandslangen. Hvis du har rosmarin, laurbær eller andre frostfølsomme planter stående i krukker, kan du som regel få dem til at overleve ved at sætte dem ind i drivhuset vinteren over.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

7. Vinterbeskyttelse af roserne

De fleste almindelige roser kan godt tåle den danske frost, men en del har alligevel bedst af at blive beskyttet imod kulden. Den bedste måde at vinterdække roser kan du se en gennemgang af i videoen herover.