Stueplanter

Vælg de rigtige planter til udestuen

af Louise Lie - www.boligstyling.dk 16.09.2008
/Foto: Betina Hastoft
Hvilke planter skal du vælge til udestuen, og hvilke kan overhovedet tåle at stå i en udestue? Bliv klogere her!

Bliv klogere på, hvilke planter du skal vælge til din udestue her!

Vælg de rigtige planter til udestuen

Passionsblomst, Passiflora caerula

Skal stå lyst, gerne i direkte sol. Vandes regelmæssigt i vækstperioden. Tåler ikke udtørring - det får den til at tabe blomsterknopperne - ej heller overvanding. Bland lecanødder i jorden for at holde den veldrænet. Skal gødes om sommeren, enten med langtidsvirkende gødning i jorden eller jævnligt med almindelig flydende potteplantegødning. Tåler let frost. Vand kun sjældent i løbet af vinteren.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: 5 tips til at vedligeholde indendørsplanter

Trillingranke, Bougainvillea glabra

Vil gerne stå i meget lys, gerne i direkte sol. Vandes rigeligt i hele vækstperioden, men lad jorden tørre let ud i overfladen mellem hver vanding. Skal gødes om sommeren, enten med langtidsvirkende gødning i jorden eller jævnligt med almindelig flydende potteplantegødning. Tåler ned til 5° varme om vinteren. Vand kun sjældent gennem vinteren - kun når planten begynder at hænge med bladene!

Kamelia, Camellia japonica

Tåler let skygge, men vil også gerne stå i fuld sol. Kamelia er en surbundsplante og skal derfor vandes med enten kogt vand eller regnvand. Tåler ikke udtørring. Hver gang du vander i vækstperioden, skal du tilsætte vandingsvandet halv dosis af almindelig potteplantegødning eller rododendrongødning. Plant kamelia i jord beregnet til surbundsplanter, og bland lecanødder i.

Læs også: Guide til at dyrke ingefær selv


Lægejasmin eller Jasminum polyanthum, Jasminum officinale

Skal stå lyst, gerne i direkte sol. Vandes regelmæssigt i vækstperioden, men lad jorden tørre let ud i overfl aden mellem hver vanding. Tåler ikke overvanding. Skal gødes om sommeren, enten med langtidsvirkende gødning i jorden eller jævnligt med almindelig fl ydende potteplantegødning. Vand kun sjældent i løbet af vinteren. Tåler temperaturer ned til frysepunktet, hvis du passer på med vandingen.

Laurbær, Laurus nobilis

Skal stå lyst, gerne i direkte sol. Vandes regelmæssigt i vækstperioden. Bland eventuelt lecanødder i pottemulden for at holde jorden veldrænet. Skal gødes om sommeren, enten med langtidsvirkende gødning i jorden eller jævnligt med almindelig flydende potteplantegødning. Tåler ned til minus 5° om vinteren. Vand kun sjældent i løbet af vinteren. Kan formes og beskæres som en buksbom.

Læs også: Gør dit drivhus klar til sæson

Blyrod, Plumbago auriculata

Skal stå lyst, gerne i direkte sol. Vandes regelmæssigt i vækstperioden. Tåler ikke udtørring. Bland lecanødder i jorden for at holde den veldrænet. Skal gødes om sommeren, enten med langtidsvirkende gødning i jorden eller jævnligt med almindelig flydende potteplantegødning. Tåler ned til et par graders varme om vinteren. Vand kun sjældent i løbet af vinteren. Plumbago er løvfældende ved temperaturer under 10°, så bliv ikke forskrækket, når den taber bladene!

Har du brug for hjælp? Tjek vores store guide til stueplanter her.