affaldsposer
Tips & tricks

Bioaffald: sådan sorterer du

af 13.02.2020
Josefine Rubeck. Foto: skovdalnordic.com. Kilder: kk.dk, natureenergy.dk.
Sortering af bioaffald har stor betydning for miljøet. Men hvad er bioaffald egentlig? Hvordan får man fat i de grønne bioposer, og hvad sker der med bioaffaldet, efter det bliver hentet af skraldemændene? Læs med her og få svar på alle dine spørgsmål!

Sortering af affald i hjemmet

Der er vist ingen tvivl om, at affaldssortering er bæredygtigt og har stor betydning for miljøet. Vi er efterhånden også klar over, hvordan man affaldssorterer. Pap, glas, metal, plastik, restaffald osv. skal ikke blandes, men sorteres i forskellige affaldsbeholdere. Men hvordan er det nu lige det forholder sig med bioaffald? Vi har lavet en guide til, hvordan du sorterer dit bioaffald, hvordan du bestiller de grønne bioaffaldsposer og -beholdere samt hvad der sker med bioaffaldet, når skraldemændene henter det. Læs med her!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Bioaffald: poser og sortering

Her er en opsummering over, hvad du må smide i de grønne bioposer. Et tip er at bruge to poser ad gangen, så du er sikker på de kan holde på væsken fra affaldet.

Det må du komme i bioaffaldsposerne:

  • Madaffald: både råt og tilberedt. Herunder pålæg, æg og æggeskaller, frugt og grønt, nødder, kød, fisk, knogler og ben.
  • Ris, pasta og morgenmadsprodukter, brød og kager.
  • Brugt køkkenrulle, kaffegrums, kaffefiltre, teblade og tefiltre.
  • Afskårne blomster.

Det må du ikke komme i bioaffaldsposerne:

  • Jord og potteplanter.
  • Madaffald i emballage.
  • Dyrestrøelse (kattegrus og halm fra gnavere).

En vigtig huskeregel: Hvis du er i tvivl om, hvorvidt bestemt affald skal i biobeholderen eller ej, så smid det hellere i restaffald. Det skader nemlig mere end det gavner, hvis der er forkert affald i biobeholderen. Konsekvensen er derfor, at der går tid og resourcer med at affaldsortere de grønne poser på ny, når de ankommer til modtageanlægget.

Hvordan bestiller man de grønne bioaffalds-poser?

De grønne bioposer kan du til hver en tid bestille flere af - helt gratis.
Hvis du bor i hus, skal du blot binde en af de sidste poser på biobeholderens håndtag, så putter skraldemanden en ny rulle med 100 bioposer i din postkasse.

Bor du derimod i lejlighed, kan du bestille poser her. Du skal blot angive adresse og navn, så bliver de leveret til døren.

Mangler du en køkkenkurv til bioaffald, kan du bestille den her.

hvad sker der med bioaffald?

Der er mange myter omkring bioaffald, og en af dem lyder på, at det ikke kan betale sig at affaldssortere. Den myte vil vi gerne aflive, da det er enormt vigtigt, at affaldssortere, fordi bioaffald er med til at reducere CO2-udslippet.

Det forholder sig nemlig sådan, at bioaffald omdannes til biogas gennem en gærringsproces på et biogasanlæg. Det sker ved, at den overskydende væske fra bioaffaldet suges over i en iltfri tank, hvor det forgæres og bliver til biogas. Herefter skal biogassen renses for CO2, for efterfølgende at blive brugt som grøn energi.

En ekstra grøn bonus er, at biogas er vedvarende energi. Den kan nemlig lagres i naturgasnettet og hentes frem, når der er brug for den. Helt generelt bruges biogas til at lave elektricitet og fjernvarme, og er derfor et grønt alternativ til energikilder som kul og olie.

Restprodukterne fra bioforgasningen bliver også brugt - nemlig til naturlig gødning, som faktisk kan køres direkte ud på markerne. Den grønne gødning indeholder mindre fosfor og mentan end kunstgødning, hvilket medfører mindre forurening af vores grundvand.

Hvis du vil have afkræftet flere myter om bioaffald, kan du læse med her: 5 myter om bioaffald