Sådan får du tøjet til at holde længere
Tips & tricks

Sådan får du tøjet til at holde længere

af Janice Petchdee 17.08.2018
Det er billigere og grønnere at strække levetiden på det tøj, du allerede har købt - frem for hele tiden at købe nyt. Vi har samlet en række gode tips, der kan få dit yndlingstøj til at holde længere.

Det er kedeligt, og ikke mindst ærgerligt, at skulle smide yndlingstrøjen eller favoritkjolen ud, fordi det har mistet farven eller formen.

En tur i vaskemaskinen eller tørretumbleren kan nemlig være hårdt for tøjet - men behandler du det i stedet med omtanke, kan du forlænge dit tøjs levetid til stor fordel for både miljøet og pengepungen. Få dit tøj til at holde længere med disse nemme tips.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Sådan passer du på dit tøj med eddike

4 grundregler til at få tøj til at holde længere:

Der er et par helt basale regler, der er gode altid at overholde, hvis du vil have dit tøj til at holde længere.

#1: Vask tøjet korrekt:

Når du køber nyt tøj, så læg tøjet i en balje fyldt op med vand og eddike. Dette vil få tøjet til at holde længere på farven i det lange løb. Det skal ligge i blød i en times tid, før det skal vaskes i vaskemaskinen. Når du putter dit nye tøj i vaskemaskinen, så sørg for at vaske det sammen med tøj, der har samme farve. På den måde kan du udnytte, at farven fra dit nye tøj smitter af ved første vask og giver dit gamle tøj nyt liv.

#2: Undgå unødvendig vask:

Jeans kan som regel bruges helt op til 4-5 gange, før de behøver at blive smidt en tur i vaskemaskinen. Bliver dine jeans plettet af fx sodvand eller saft, så smid ikke dine bukser til vask. Start i stedet med at fjerne pletterne manuelt, og gør tøjet friskt igen ved at lufte det efter brug.

#3: Undgå skyllemiddel:

Skyllemidler kan være skadelige for miljøet og ødelægger desuden den membran i tøjet, som sørger for at absorbere eller afvise sved og vand. Dit tøj vil derfor typisk holde i længere tid, hvis du ikke bruger skyllemiddel. Du kan istedet erstatte det med en halv deciliter eddike, som også samtidigt gør dit tøj blødt.

#4: Drop tørretumbleren:

Dit tøj vil kunne holde formen i længere tid, hvis du hænger dit tøj til tørre på en tørresnor frem for at smide det i tørretumbleren. Ved at hænge dit tøj op, minimerer du også chancen for, at det kommer til at krølle.

Se også: Sådan fjerner du pletter på tøjet

Sådan får du farven på dit tøj til at holde længere:

Har du oplevet, at farven på dit nye tøj begynder at falme efter ganske kort tid? Holdbarheden af dit tøj varierer efter, hvordan det behandles og materialet, det er lavet af. Det er derfor vigtigt at sortere tøjet inden vask, så du sikrer, at dit tøj bliver vasket på den rigtige og mest skånsomme måde.

  • Hvidt tøj: Vaskepulver har en blegende effekt, og derfor kan du til hvidt tøj fint nøjes med at bruge dette fremfor flydende sæbe. Ønsker du ekstra blegende effekt, kan du tilsætte en skefuld natron til vaskepulveret. Hæng dit hvide tøj ude i solen, da solen også har en blegende effekt på tøjet.
  • Sort tøj: På grund af solens blegende effekt, er det, modsat ovenstående, ikke en god idé at hænge sort tøj op til tørre i solen. Hæng hellere dit sorte tøj op på tørrestativer, der kan stå i skyggen eller evt. i et bryggers. Derudover er det vigtigt at huske at vende tøjet på vrangen inden det vaskes - på den måde vil det forblive sort i længere tid.

Kilde: alt.dk og b.dk