Idéer til julebordet
DIY

12 fantastiske juleborde: Sådan dækker du op til en magisk julemiddag

af redaktionen / Foto: Carina Krüger 5.10.2022
Lad æstetikken være omdrejningspunktet, når du dækker bordet juleaften eller til en af de andre begivenheder, der venter i december. Her er 12 bud på, hvordan du kan dække årets julebord samt gode tips og tricks.

Julen er for mange traditionernes højtid, men selv om menuen, selskabet og meget andet ofte går igen år efter år, må du gerne tænke i nye baner, når du skal dække op til julemiddag.

I julen samles vi og nyder godt af den gode spise, som bliver tilberedt med snilde og kærlighed. Med til at nyde den gode mad hører sig et smukt dækket julebord, hvor du kan kræse om dine gæster og ikke mindst løfte middagen til nye højder.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Serveringen og stemningen omkring middagen er med til at gøre den gode spise endnu mere delikat. I rare omgivelser med gode venner og familie fra nær og fjern bliver middagen fuldendt, når den er pakket ind i den gode stemning.

Juleborddækning: Hvordan skal dit julebord se ud i år?

Lad hver jul, og måske endda hver julefest, få sin egen tone og sit eget udtryk. Herunder finder du inspiration og idéer til, hvordan du kan dække julebordet, når det er dig, der byder til bords.

Prøv også opskriften: Havregrynskugler i luksusudgave

12 ideér til dit julebord - Inspiration, tips og tricks

Feminint julebord med sølvtøj

Foto: Pia Winther

Det er noget fantastisk ved at kombinere gammelt og nyt på julebordet som symbol på, at traditioner mødes. Her er tallerkenerne i moderne look i douce farver, mens der er dækket op med sølvbestik og gamle kniplinger.

Foto: Carina Krüger

Gå på opdagelse i naturen, og sammensæt forskellige typer af mos og grene med sirlige blomster. Går du efter et mere naturligt udtryk, kan du bruge grenene, som de er, men du kan også male dem hvide som her, så de komplementerer den øvrige pynt.

Lyserødt julebord

Foto: Pia Winther

Har du et spisebord i en flot farve, kan du sagtens droppe dugen, og lade farven give julebordet lidt utraditionel og uformel kant. Du kan nemt skabe referencer til en mere klassisk jul ved at have bordpynt i nostalgiske julefarver som her, hvor de røde vaser og grønne nåletræsgrene giver flot modspil til det lyserøde bord.

Foto: Carina Krüger

Har du god plads omkring bordet, kan du vælge at udvide borddekorationen og også tage gulvet i brug. På den måde giver du opdækningen en ekstra dimension, samtidig med at der bliver ekstra plads til at sætte stemningen med levende lys.

Farverigt julebord med blandet service

Foto: Pia Winther

Når du blander service, bliver udtrykket mere uformelt. Dæk derfor både op med ens elementer som her, hvor vandglas og bestik er simpelt, mens andre dele af opdækningen såsom tallerken, vaser og pynt stikker lidt ud.

Foto: Carina Krüger

Lad de varme toner gå igen, og skab sammenhæng i borddækning med farvede glas og tallerkner, der matcher pynten.

Moderne julebord uden dug

Foto: Pia Winther

Bruger du gamle krystalglas og pynter bordet med med f.eks. gran og kogler, så drop dugen, hvis du samtidig ønsker et moderne julebord. Prioritér i stedet stofservietter, og fold dem gerne på en flot måde, så fornemmelsen af fest stadig er til stede. Er der luft rundt om bordet, så placér kranse og dekorationer for enden. Det giver bedre rum for mad og snak – og samler opdækningen.

Foto: Carina Krüger

På bordet her skaber de grønne glas en fin reference til mos og pudemos, der vokser sammen med fine, hvide alterlyst. Sølvbestik og hvide tallerkner bryder helt elegant og let med de grønne toner men uden at trække opmærksomhed fra det naturlige look.

juleserviet
Foto: Anitta Behrendt
stine-damborg_julebord-i-isblaa-nuancer.

Foto: Mia Mortensen

Når du dækker dit julebord, så vælg en farveskala for at sikre sammenhæng i borddækningen. Og det behøver ikke være de traditionelle julefarver: Her er isblå nuancer, der leder tankerne hen på frostklart vinterlandskab, blandet med brune toner og messing, der understreger det naturlige udtryk og tilføjer lidt magi.

julebord-i-herskabslejlighed-med-stuer-en-suite

Foto: Anitta Behrendt

Du behøver ikke at investere formuer i specifikt pynt til julebordet: Brug de lysestager og vaser, du har i forvejen, og fyld dem friske blomster og levende lys i julens farver. Du kan også hurtigt gøre servicet og de klassiske stofservietter ekstra festlige ved at bruge gran og pynt fra juletræet som kuvertpynt.

SE OGSÅ: De smukkeste julekugler lige til at hænge på træet

julebord

Foto: Carina Krüger

Vil du lave et mere farverigt julebord med lidt utraditionelle farver, kan du med fordel bruge douce nuancer, så det stadig får et naturligt look. Supplér gerne med ting fra naturen, når du pynter op.