8 fisk til din havedam
Havetips

5 nemme fisk og nyttige dyr til din havedam

af Redaktionen 31.03.2020
Foto: Lars Lindberg & Colourbox.
Når du vælger havedamsfisk, er det bl.a. en god idé at gå efter arter, der kan overleve den danske vinter. Her får du inspiration til både fisk og dyr, der er flotte og hyggelige i din dam og nemme at passe.

Vand skaber liv i haven på både dekorativ og hyggelig vis. Udover at tiltrække nye beboere i form af alverdens insekter giver en havedam også muligheden for at holde fisk.

Læs med her, og bliv klogere på, hvilke forhold din havedam skal leve op til for, at fisk vil trives, og hvilke arter af havedamsfisk du skal vælge.

Hvor stor skal din havedam være?

Som så mange andre levende væsner, har fisk brug for en vis plads for at trives. Man kan altså ikke blot sætte uanede mængder ud i en lille dam.

Det er derfor en god idé at undersøge på forhånd, hvor mange fisk der er ideelt at have i netop din dam - og det kan du gøre ved et simpelt regnestykke:

1 cm fisk kræver cirka 10 liter vand. Altså kræver en fisk på eksempelvis 25 cm 250 liter vand for at trives.

Når du køber dine fisk hos dyrehandleren eller i havecentret, er de højest sandsynligt ikke fuldvoksne, og det er derfor vigtigt at regne ud fra, hvor store de cirka kommer til at blive - frem for størrelsen når de bliver sat i dammen.

Sidst men ikke mindst er det alfa omega for fiskenes velbefindende, at du har et filter, der er stort nok til at rense mængden af vand i din dam og holde vandkvaliteten. Tjek dette med personalet, når du køber ind til din dam.

SÅDAN SÆTTER DU FISK UD I DIN HAVEDAM

Skal dine fisk sættes ud i en helt ny havedam, der netop er blevet installeret, skal din dam gerne stå med vand i - men uden fisk - i 3 til 4 uger, før de første beboere flytter ind.

Når havedammen er klar til indflytning efter de 3-4 uger, er det vigtigt, at du ikke forhaster processen med at sætte dine nye fisk i vandet. Fiskene kommer fra et helt andet klima hos dyrehandleren, og derfor skal de akklimatiseres, inden de sættes i vandet permanent.

Er der i forvejen fisk i dammen, hvor de nye fisk skal sættes ud, anbefales det, at de nye fisk bor i et karantæneakvarium i cirka 3 uger, før de kommer i dammen. Dermed mindskes faren for eventuelle sundhedsmæssige problemer, de nye fisk kan have med sig og overføre til de andre fisk i dammen.

Når du skal udsætte nye fisk i haven

  1. Hos forhandleren får du som regel din nye fisk med hjem i en pose med vand. Start med at sætte posen i din havedam - uden at åbne den. Lad den være sådan i min. 30 min, så temperaturen på vandet i posen langsomt tilpasser sig vandet i dammen. Undgå at gøre det en dag med meget sol. Det kan hurtigt overophede vandet i posen.
  2. Efter 30 minutter eller mere kan du åbne posen tilpas meget til, at en lille mængde vand fra havedammen kommer ind. Luk herefter forsigtigt posen igen. Lad fiskene tilpasse sig kemien i vandet i din dam ved at gentage dette flere gange.
  3. Cirka 1 time senere kan du åbne posen helt, så fiskene selv kan svømme ud i havedammen. Fiskene bør ikke fodres det første døgn, efter du har sat dem ud.

Gode og nemme havedamsfisk (- OG DYR) til haven

Koi karpe

Koi karpe
  • Størrelse: 60-70 cm og op til 20 kg
  • Udseende: Forskelligt efter art - lige fra hvid og sort til gul og orange nuancer. Blandt populære arter til havedammen er kohaku og showa.
  • Fodring: Skal tilpasses årstiden. Jo højere temperatur, jo højere stofskifte. Derfor skal koi karpen have foder med højere næringsindhold i sommerhalvåret.

Koi karpen er den fisk mange tænker på som det første, når de hører ordet "havedam". Den farverige fisk er også at finde i bassiner i parker og indkøbscentre og da de bliver relativt store i størrelsen anbefales det, at man som tommelfingerregel udsætter en karpe pr. 1000 liter i bassinet, og at vandet gerne skal være min. 1 meter dybt.

Udover at være utrolig flot med sine mange forskellige nuancer - lige fra hvid og sort til helt skrigorange- og gul - er koi karper også forholdsvist nemme at gøre så "tamme", at de kan håndfodres. Foruden at det er hyggeligt, er det samtidig en fordel at kunne komme helt tæt på fiskene, så du løbende kan kigge efter parasitter og eventuelle sygdomme. Sørger du for altid at fodre fra samme sted i din havedam, vil der ikke gå længe, før karperne vænner sig til både foderet og dig - og nærmest vil nå hen til fodrestedet før dig, når de kan høre, du er på vej.

Næse (næsefisk)

Næsefisk
  • Størrelse: 20-30 cm i dam/bassin
  • Udseende: Grå og sølvfarvet krop.
  • Fodring: Både foderpiller og synkende foder

Næsen kan blive helt op til 50 cm, men som regel kun 20-30 cm i havedamme- og bassiner. Den spiser gerne trådalger, så næsefisken er en god hjælp, når det kommer til at holde plastiksider og dekorationer i din dam fri for alger og den kedelige, grønne farve, de tilfører.

I det fri lever næsen i vandområder med god strøm, og det er derfor en god idé at sørge for god bevægelse i vandet, hvis du skal have næsefisk i din havedam. Den holdes bedst i stimer på 6-10 invidivider og trives i iltrigt vand. I årets varmeste måneder kan det derfor være en god idé at supplere dammen med en luftpumpe.

Guldfisk

Guldfisk
  • Størrelse: Vokser hurtigt og kan blive op til 20-35 cm.
  • Udseende: Den almindelige guldfisk har røde og gule farver - nogle gange med sorte aftegninger.
  • Fodring: Kan fodres ned til 5 grader.

Guldfisken er et populært indslag i havedamme - og med god grund. Den er farverig, nem at passe og kan trives på ned til et par hundrede liter vand. Sørg for, at bassinet har en dybvandszone på min. 80 cm, hvis det er planen, at dine guldfisk skal overvintre i dammen.

Guldfisk trives i både små og store stimer fra 10 individer og op alt efter, hvor meget plads du har i din dam. Ligesom næsen trives guldfisk bedst i iltrigt vand - og gerne med mange planter. Fiskene når typisk en alder på 10-20 år, når de bor i en havedam.

Sterlet (stør)

Sterlet - stør
  • Størrelse: Op til 150 cm i havedam
  • Udseende: Hajagtigt udseende - aflang, slank og hvid/brun/spraglet
  • Fodring: Hele året rundt

I naturen kan en stør blive mellem 6-8 meter lange, men i havedamme er det de mindre arter sterlet og diamantstør, vi kender, hvoraf sterletten er den mindst pladskrævende af de to. En sterlet kræver min. 3500 liter vand at boltre sig i, mens diamantstøren har brug for min. 5000 liter.

En sterlet skiller sig, med sin lange snude og sjove skægtråde, en del ud fra andre populære arter i havedammen som fx guldfisk og koi karpen.

Støren svømmer helst langs sider og bund i bassinet, og de trives derfor, som også nævnt ovenover, bedst i større havedamme. Samtidig er den en smule klodset og skal helst ikke være i en dam med alt for mange ting, den kan svømme ind i.

Støren skal fodres hele året rundt - selv i de koldeste vintermåneder skal den have foder et par gange om ugen. Ligesom koi karpen kan en stør blive så tam, at den kan lære at spise af din hånd. Vær opmærksom på, at støren har behov for proteinrigt tørfoder og evt. også aflivede fisk og mindre hvivelløse dyr.

Dammuslinger

Dammusling

Døjer du med alger i din havedam, bør du bestemt overveje at anskaffe dig et hold dammuslinger. Muslingerne filtrerer nemlig vandet, de befinder sig i, ved at pumpe vand ud og ind af deres ånderør og holder på den måde algevæksten nede i dit bassin, hvis bare du har muslinger nok. Du vil typisk skulle have 10-20 muslinger pr. 1000 liter i din dam for at se en effekt.

Dammuslinger tåler vandtemperaturer ned til 0 grader og vil derfor typisk kunne klare at overvintre i havedammen. De graver sig typisk ned i sandbunden eller anden form for bundlag, men kan godt bevæge sig rundt i bassinet.

Dammuslinger kan blive op til 20 år gamle, så har du først anskaffet dig en passende mængde, er du sikret renere vand i din dam langt ud i fremtiden - uden at skulle have fat i hverken kemikalier eller ekstra filtre, der sluger energi.

KAN DINE FISK OVERVINTRE I HAVEDAMMEN?

I takt med at temperaturene falder, falder også fiskenes stoftskifte. Du skal derfor regulere foderet efter årstiden.

I efteråret hvor temperaturen daler stødt, og vandet bliver køligere, skal fiskene i din dam have letomsætteligt foder. Når temperaturen kommer under 8-10 kan du ved de fleste fiskearter holde pause med fodringen over vinteren - med undtagelse af støren der skal fodres året rundt.

De fleste fisk kan sagtens overleve vinteren i din havedam, hvis bare du undgår, at bunden fryser til. Er dit bassin 80-90 cm dybt, eller dybere endnu, er der ingen grund til bekymring. Er det derimod lavere end dette, skal du enten tage fiskene ind over vinteren eller aktivt gøre noget for, at vandet under ingen omstændigheder fryser til.

Fx kan du lade pumpen køre og placere udløbsslangen i vandoverfladen, så den skaber konstante bevægelser og strøm. En anden mulighed er at investere i en såkaldt "isfriholder", der flyder på vandet, mens den pumper ilt, så det ikke kan fryse.

Hvis dine fisk skal overvintre i din dam, skal du sørge for, at de har skjulesteder, de kan gemme sig i, når de ligger i dvale. Det kan enten være planter, rør eller sten.