Buketter & kranse

Lav kreative vinterkranse

af Lene Christensen 4.11.2021
Foto: Claudi Thyrrestrup.
Kranse hører julen og vinteren til og kan bindes af næsten alle slags materialer fra haven eller skoven. Vi viser dig her fem kreative kranse, som du selv kan lave.

Kranse kan ikke kun bruges til advent, men er derimod oplagte at bruge som pynt og dekorationer i hele vinterperioden. Vi viser dig her fem enkle vinterkranse, som du kan bruge i vinduet, på døren, om en lanterne eller som lysmanchet.

Kransen på artiklens billede er af gran, buskbom, efeu, cypres og tuja. Den fantastiske naturkrans er hele 55 cm i diameter. På grund af sin solide vægt kræver den en hoveddør af en vis statur. Når døren åbnes, ringer den lille klokke.

Her får du en guide til at lave kransen, og under den kan du se yderligere fire kranse med dertilhørende guides.

Det skal du bruge til kransen på billedet:

 • Vindseltråd
 • Halmkrans
 • Saks
 • Gran
 • Buksbom
 • Efeu
 • Cypres
 • Tuja
 • Bær fra efeu
 • Bredt sisalbånd
 • Klokke (hobby- og netbutikker)

Sådan gør du:

 1. Bind vindseltråden fast på halmkransen.
 2. Klip de grønne materialer i små buketter af samme størrelse.
 3. Saml en lille buket af materialerne, og læg den inderst på kransen. Stilkene skal vende lidt på skrå mod midten af halmkransen.
 4. Vikl buketten fast med vindseltråden.
 5. Læg en ny buket yderst på kransen, stilkene skal vende samme vej, og vikl den fast.
 6. Læg så en buket i midten lidt forskudt nedad, og vikl den fast. Buketterne skal overlappe hinanden. Bagsiden af kransen skal ikke
 7. dækkes.
 8. Fortsæt på samme måde hele vejen rundt. Afslut med at vikle tråden rundt om kransen et par gange, hæft ende, og klip den af.
 9. Pynt kransen med bær fra efeu, som du binder fast med vindseltråd.
 10. Bind et bredt bånd om kransen, og hæng en klokke på.
 11. Hæng kransen op på hoveddøren.

TIP: Materialerne til kransen findes i enhver landbohave, men er du ikke den lykkelige ejer af en sådan, kan du hente materialerne i skoven eller købe dem hos blomsterhandleren.

Flere fantastiske vinterkranse:

Denne store krans er flot at have stående på trappen foran døren som en lysende velkomst, når du kommer hjem fra arbejde.Det skal du bruge:Lange birkegreneVindseltrådLyskæde med LED-lys og batteriholderKoglerLanterneLys i glas eller kuglelysSådan gør du:Saml en god håndfuld grene, og bind dem sammen med vindseltråd i den ene ende.Fastgør bundtet til et håndtag el.lign., så grenenes ender ikke kan rykke sig.Sno nu grenbundtet en smule, og læg nye grenbundter på. Grenene skal overlappe hinanden.Bind grenene sammen med vindseltråd, som du snor omkring kransen.Når grenbundtet har fået den ønskede længde, løsner du enden fra håndtaget. Læg de to ender over hinanden, og bind dem sammen med vindseltråd, så du har en krans. Vores er 70 cm i diameter.Sno nu lyskæden omkring kransen, og stil den det ønskede sted.Drys nogle kogler over og ved siden af kransen, og stil en lanterne i midten.Tænd lysene, og nyd synet.
Den fine hjertekrans af lærkegrene og -kogler kan pynte både stående og hængende.Det skal du bruge:Ståltråd, der er ca. 2 mm tyktVindseltrådLærkegrene med koglerEvt. grov snor eller båndSådan gør du:Form ståltråden til et hjerte. Bind de to ender stramt sammen med vindseltråd for at holde hjertet sammen.Sæt små grenstykker med kogler fast på ståltrådshjertet ved at vikle dem fast med vindseltråd. Fortsæt hele kransen rundt. Hvis ståltrådenskinner igennem, tilføjer du små grenstykker, hvor det er nødvendigt.Stil kransen på et konsolbord, en kamin el.lign., eller hæng den op med snor eller bånd.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Så let og yndig som englevinger er denne krans med tørrede hortensiaer. Perfekt i vinduet, på skabe eller spejle, hvor pynten ikke må veje for meget.Det skal du bruge:Evt. båndOasisring¨Masser af tørrede hortensiahovederSpraylimSølvglimmerEvt. nål, gerne en hattenålSådan gør du:Fastgør båndet om kransen, hvis den skal hænges op. Skal den i stedet hænge på et søm, er det ikke nødvendigt.Stik tørrede hortensiaer i oasisringen hele vejen rundt, så den er helt dækket.Spray blomsterne med lim, og drys med sølvglimmer.Bind evt. en lille sløjfe af bånd, og sæt den fast i kransen med en hattenål.Hæng kransen op, eller stil den på et fad midt på bordet.
En almindelig lerpotte er med en lyskrans af cypres forvandlet til den skønneste juledekoration. Cypres er dejlig at arbejde med, fordi den er så bøjelig, men du kan også bruge almindelig gran i små stykker.Det skal du bruge:SaksSmå buketter cypres40 cm grov snorSytrådSandPotte1 hvidt stearinlysStåltrådSådan gør du:Klip små ensartede buketter af cypres.Bind dem fast på snoren med sytråd ved at vikle tråden omkring snor og cypres – de skal sidde helt tæt på snoren. Når snoren er fyldt ud, binder du enderne sammen og klipper overskydende snor af.Kom sand i potten, og stik lyset ned i.Stik et par stykker ståltråd igennem kransen og ned langs indersiden af potten for at holde den på plads på kanten af potten.Tænd lyset.OBS: Lyset står frit i sandet og kommer ikke i kontakt med kransen, selvom det brænder helt ned. Har du ikke sand, kan du bruge ler eller jord.
Kreér denne smukke krans med mos og grene med små kogler på!
Til denne enkle, men skønne krans skal du bruge forskellige slags grene og fuldende looket med små grene med blade på.
Med en dekorativ, lille krans som denne kan du pynte middagsbordet. Du skal blot bruge enebær og binde dem som en krans!
Til denne søde krans skal du bruge et par fyrgrene og perikonfrøstande. Fin og enkel - også på julebordet!