Lav din egen forlængerledning

Du skal bruge:

 • Ledning i valgfri længde

 • Stikprop

 • Forlængerled

 • Bidetang

 • Skruetrækker

 • Evt. hobbykniv

Sådan gør du

 1. Start med at måle, hvor lang en ledning du skal bruge.
 2. Læg 10 cm til, så du har noget at klippe af i begge ender.
 3. Klip først ca. 3 cm af ledningens yderste isolering af med en tang. I ledningen findes 2 ledere, 1 rød og 1 blå. Træk den yderste af ledernes isolering af, så ca. 1 cm af kobberet blottes. Sno de tynde kobbertråde.
 4. Stikprop og forlængerled åbnes med skruetrækkeren. Indeni findes en aflastningsanordning, der skal løsnes, før ledningen kan fastgøres. Her ses et forlængerled med en aflastningsbøjle, og en stikprop med en zigzagformet gribemekanisme.
 5. Anbring ledernes kobber- ender i stikbenenes huller, og skru dem fast. Sørg for, at ledningens kappe er inden for aflastningsanordningen, før du spænder den. Når ledningen er fæstnet, kan du samle stikproppen og forlængerleddet.

Du kan erstatte forlængerleddet med en stikdåse, hvis du ønsker dig flere udgange. Proceduren er den samme

Stik med jord

Hvis stikket har et 3. ben eller forlængerleddet et 3. hul, er det beregnet til jordforbindelse. Dvs. at du kan bruge en ledning med en 3., gul leder, der sørger for, at strøm fra et defekt elektrisk apparat ledes direkte til jord i stedet for gennem en uheldig person.

Du kan let trække strøm lige præcis så langt, som du ønsker dig det, hvis du laver forlængerledningen selv. Desuden kan du købe ledning, stikprop og forlængerled noget billigere end en færdig forlængerledning i et standardmål.