materialeskole_silke_maker
DIY

Materialeskole: Silke

af Therese Grønborg Steffensen, Foto: Pia Winther 19.09.2022
Silke er en naturlig fiber, som silkeormene spinder. Bliv klogere på silke som materiale her!

Materialeskole: silke

Herunder får du syv facts om silke, som du msåke ikke vidste i forvejen. På den måde kan du blive klogere på det fine materiale og hvad du kan bruge det til.

1. Små larver producerer silke, som vi kender det normalt. Men vidste du, at også edderkopper og muslinger kan lave den fine tråd? Til forskel for silkeorme, avles der ikke på edderkopperne. Det er en langt mere langsommelig proces, da silkeedderkopper ikke producerer lige så meget, som larverne gør.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

2. Undgå rynker med pudebetræk i silke. Silke indeholder aminosyrer, der hjælper med at revitalisere håret og kan endda reparere huden. Dit hår knækker derfor ikke så let, og du undgår desuden uvelkomne “folder” i huden.

maske_silke_maker

Hjemmesyet øjenmaske i silkestof og silkebånd.

3. Cirka 90 % af verdens silkeforbrug kommer fra Bombyx Mori-ormen, der spiser morbærblade; heraf kommer navnet morbærsilke eller Mulberry Silk.

silkegarn_maker_grøn

Senary Silk, garn i morbærsilke i farven Lime Fizz. 50 g, 85 kr. (Smuksak).

4. At sy eller brodere på silke kræver også en tråd i silke. Silketråd arter sig efter det levende stof og giver det flotteste resultat. Her anbefales det desuden at bruge en nål 70-90 til symaskinen.

sytraad_silke_maker

Sytråd i 100 % silke. 50 m, 25 kr. (Amann fra Stof 2000).

5. Den dyreste silke bliver også kaldt havsilke og bliver produceret af Pinna nobilis-muslingen (skinkemusling bliver det oversat til), der kan blive op til en meter lang. Den lever kun i Middelhavet, og grundet forurening er kårene for muslingen blevet ringere, og derfor er havsilken tilmed blevet dyrere.

6. Silkegarn findes som rent produkt eller som blandingsprodukt, f.eks. sammen med mohair eller alpaka som følgetråd. Den rene silke er nem at strikke med og giver en flot shiny overflade til det endelige produkt. Strik i 100 % silkegarn anbefales at blive vasket ved uldprogram på max 30 grader.

silkegarn_maker_lyseroed

Landlust Sommerseide, garn i 50 % bomuld og 50 % silke. 50 g, 62 kr. (Yarn Living). Hæklenål. 15 kr. (Søstrene Grene).

7. Plantetryk er oplagt at lave med silke, da det tager særligt godt imod farve. Rul planter og blomster stramt ind i silkestoffet, og giv det et opkog med alun – eller gør brug af metoden sunprint, hvor du med en særlig vandbindende maling kan lave et fantastisk aftryk ved hjælp af solen.

plantetryk_silke_maker

Saks. 190 kr. (Iittala x Fiskars).