Hjemmehæklet clutch
Strik & hækling

Hækleopskrift: Sådan hækler du en lille clutch

Opskrift: Anne Westesen/@metha.studio Styling: Therese Grønborg Steffensen Foto: Rikke Westesen 25.04.2024
Når du er på farten, kan det være praktisk med en lille clutch til det allermest nødvendige, f.eks. små cremer, makeup og lignende. Clutchen her er hæklet og kan lukkes helt til!

Clutchen hækles i 2 tråde alpaka og 1 tråd bomuld. Den hækles fra bunden og op, hvorefter der monteres en robust pungbøjle af aluminium, der fungerer som clutchens åbne- og lukkemekanisme. Der kan sys for i – dette er dog valgfrit.

Sådan hækler du clutchen

 

Info om opskriften

  • Mål: ca. 27 x 20 x 16 cm
  • Garn: Drops Brushed Alpaca Silk og 8/4 bomuld
  • Garnforbrug: Drops Brushed Alpaca Silk: 75 g
  • 8/4 bomuld: 50 g
  • Andet: 19,5 cm pungbøjle og tekstil til for (valgfrit)
  • Vejledende hæklenål: 5 mm hæklenål
  • Hæklefasthed: 14 hstm x 11 rækker = 10 x 10 cm
  • Forkortelser: m = maske, lm = luftmaske, hstm = halvstangmaske, omg = omgang

Bund

Hækl 6 lm, og hækl derefter hstm i alle lm rækken ud. Der skal dannes et rektangel, så hækl derfor yderligere 2 hstm i den sidste m. Dette danner det første hjørne. Nu hækles der på den anden side af lm – her er der ikke tydelige m, men en ledig løkke. Hækl igen 2 ekstra hstm i den første (og sidste) m.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

På 2. omg springes 1. m over. Hækl hstm fra 2. m, da dette gør hjørnerne mere skarpe og præcise. Sæt en maskemarkør i hjørnemasken, så du ved, hvor omgangens start er.

*Hækl 1 hstm i hver m på rektanglets lang- og bredside og 3 hstm i hver af hjørnemaskerne*. Der dannes efterhånden et mønster fra rektanglets midte ud til hjørnerne. Gentag *-*, indtil rektanglet måler ca. 20 x 23,5 cm.

Sider

Clutchen hækles herfra rundt uden ekstra hstm i hjørnemaskerne. Maskemarkøren indikerer omgangens start.

For at danne clutchens sider hækles der 1 omg i det bagerste maskeled.

Hækl nu hstm, indtil clutchens højde er ca. 13 cm (der måles fra omgangen hæklet i det bagerste maskeled).

Montering

Pungbøjlen skal nu monteres. Hertil bruges en uldnål/stoppenål.

Først foldes bøjlen ud og lægges i forlængelse af clutchen, så der kan dannes et overblik over bøjlens hjørner i forhold til det hæklede arbejdes hjørner. Fold clutchens sider rundt om bøjlen, og begynd at montere med en uldnål trådet med garnet. Vær opmærksom på at sy ned i den samme omgang for et mere ensartet udseende, og sørg for, at framens hjørner er på linje med rektanglets hjørner.

For

Dette er valgfrit, men giver clutchen et luksuriøst look. Hertil bruges en symaskine.

Find dit yndlingstekstil frem, og klip et rektangel, der måler ca. 48 x 42 cm. Fold tekstilet, så retsiden vender indad, og sy herefter siderne sammen med ca. 1 cm stingrum, så der dannes en form for pose.

Der skal nu dannes en rektangulær bund, som har samme størrelse som den hæklede clutch. Hjørnet på foret skal hermed sys, så bunden dannes. Foret skal stadig vende med vrangsiden udad.

*Start med at presse sømrum fra hinanden, og pres dernæst langs pungens bund, så der dannes en trekant. Mål med et målebånd 21,5 cm fra trekantens to langsider, og tegn herefter en linje, som danner udgangspunktet for syningen. Sy nu efter linjen, og klip det resterende stof fra hjørnet væk*. Gentag *-* ved det andet hjørne i bunden af foret.

Nu er foret færdigt. Det kan være en god idé at stryge en fold på ca. 1-2 cm på den øverste kant, så det bliver lettere at sy foret i clutchen.

Vend clutchen på vrangen, sæt vrangsiden af foret mod clutchen, og begynd nu at sy foret i med små usynlige sting med nål og sytråd i hånden.

Hæklet clutch