5 tips til vellykket mad på grill

5 gode tips til grillen

Sommermad tilberedt på grillen er altid et hit - og disse 5 tips gør det hele lidt nemmere! Se her, hvordan du får garanteret succes med din lækre grillmenu.

Tirsdag, 12. juni 2018 - 10:43 - af Inge Skovdal. Foto: Jakob Helbig.

Det er så hyggeligt at tænde op i grillen på en lun sommeraften, og tilberede en skøn og sommerlig menu over de varme gløder.

Men der kan hurtigt blive lagt en dæmper på hyggen, hvis grill-projektet pludselig ikke går helt som planlagt - fx fordi kullene ikke er blevet ordentligt varme før start, eller fordi man er kommet for sent i gang og utålmodige, rumlende maver overtager styringen. Følg disse 5 gode tips næste gang, du skal grille og få succes med din grillmenu.

Skal du grille på terrassen? Se her, hvordan du skaber oasestemning i dit grønne uderum!

5 gode tips til grillen

  1. Husk at tænde grillen i god tid. Bruger du kul og briketter i en grillstarter, skal du regne med, at der går ca. 20 minutter, før de er klar til brug. Bruger du brænde, kan der gå hele 30-40 minutter. En gasgrill er noget hurtigere - regn med ca. 10-15 minutter, før den er klar.
  2. Tålmodighed er en dyd! Selvom du er bagud på tid, må du aldrig bruge benzin eller sprit til optænding. De udvikler farlige dampe, som kan eksplodere ved antænding. Brug derfor kun optændingsblokke og gerne en grillstarter, da det er både nemt og sikkert.
  3. For at undgå at bøfferne brænder fast i grillen, skal du sørge for, at risten er børstet godt af og smurt ind i olie, inden du går i gang. Fold et stykke køkkenrulle, væd det i olie og smør papiret hen over risten på grillen. Så undgår du, at fedtstoffet drypper ned på kullet og skaber høje flammer.
  4. Har du mod på at eksperimentere lidt, kan du komme nogle krydderurter på grillen, der kan give ekstra smag. Timian, rosmarin og salvie smager skønt til nærmest alt kød.
  5. Undgå at give kødet for meget på grillen. En tør bøf kan ikke reddes, hvorimod en rød bøf altid kan få lidt mere - så hold nøje øje med dem!

TIP: Undgå helst at stikke i kødet undervejs. Når du prikker hul i bøfferne med fx en stegegaffel, slipper noget af kødsaften ud - og det kan gøre kødet mere tørt. Derudover er det altid en god idé at lade dit grillkød trække nogle minutter, efter det er færdigt. I mellemtiden kan du grille det sidste tilbehør, som fx flutes, som typisk ikke skal have særlig længe.

Tilbehør til grillmenuen: Få inspiration til 10 friske sommersalater

Læs mere om:

Læs også:

Tips til januar